7 тревожни признака, че черният дроб е претоварен с токсини

Реакциите на организма ни, когато черният дроб е претоварен с токсини са различни. Когато този орган не може да се пречисти, отпадните вещества се натрупват и това води до усложнения.
7 тревожни признака, че черният дроб е претоварен с токсини
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Черният дроб е един от органите, участващи в процеса на пречистване на организма. Той филтрира и отстранява токсините, които се намират в кръвта.

Добре функциониращият черен дроб е важен фактор за доброто качество на живота ни. Освен всичко казано, този орган участва в метаболизма, както и в образуването на някои хормони.

Проблемът идва от нездравословния ни начин на живот и излагането на влиянието на замърсителите от околната среда, които увреждат черния дроб и водят до появата на редица проблеми.

Възможността на черния дроб за пречистване на кръвта намалява и малко по малко той започва да ни изпраща сигнали, че нещо с него не е наред.

Най-лошото е, че много хора не обръщат внимание на тези сигнали и не реагират навреме, защото бъркат тези признаци с други заболявания.

Ето защо искаме да ви разкажем за 7-те най-чести признака, показващи че нещо не е наред с черния ви дроб.

Внимание!

1. Необяснимо напълняване

Свръхнатрупването на токсини в черния дроб пречи на способността му да преработва мазнините. А това се отразява на процеса на отстраняване на мазнините от организма.

Това състояние затруднява поддържането на здравословно тегло, дори и да спазвате нискокалорична диета.

Тялото ви натрупва токсичните мастни клетки и по-късно ги разпределя по всичките си части, тъй като черният дроб не може да ги преработи.

2. Хронична умора

Усещането за постоянно изтощение или хронична умора също са признаци, че черният ви дроб е претоварен с токсини.

Тези състояния се появяват, защото този орган не успява да функционира нормално, а това води до метаболитни усложнения.

Тези състояния могат да доведат до болка, възпаления и други проблеми, пречещи ни да изпълняваме ежедневните си задачи.

3. Изпотяване и неприятна миризма на тялото

Въпреки че мнозина не знаят това, функционирането на черния дроб е свързано с температурата и миризмата на тялото.

Затрудненията във функционирането му, дължащи се на натрупването на токсини, могат да доведат до свръх изпотяване и появата на неприятна миризма на тялото. 

Изпотяването и неприятната миризма са резултат от опитите на организма да регулира температурата си, защото той се затопля докато се бори с токсините и бактериите.

4. Кистозно акне 

Внезапната поява на акне може да е признак на хормонален проблем или увреждане на черния дроб.

Ако пъпките са големи, възпалени и оставят белези по кожата, то причината за появата им може да се крие в неправилното функциониране на черния дроб.

Най-често хората, страдащи от този вид кожни проблеми, трудно контролират акнето, заради натрупаните токсини в черния дроб.

  • Трябва да намерите начин да пречистите черния си дроб, за да може да се излекувате напълно.

5. Алергиите и черният дроб
Алергиите може да показват, че черният дроб е претоварен.

Тъй като токсините намаляват възможността на черния дроб да се пречиства сам, това води до автоимунна реакция, причиняваща алергични прояви. 

Антителата в организма откриват, когато нещо не е наред и веднага атакуват алергените в организма.

Ако черният дроб е увреден и не може сам да се справи с тази задача, организмът образува и натрупва много хистамин, което води до последици като:

  • Усещане за възпаления
  • Сърбеж по тялото
  • Главоболие
  • Запушен нос

6. Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс е често срещан при проблеми със стомаха и храносмилането, но освен това е признак и за нарушено функциониране на черния дроб.

Когато това се случи, рН нивото на кръвта се променя и повишава киселинността в организма.

Невъзможността да се контролира рН нивото на кръвта дразни лигавицата на стомаха и отслабва сфинктера „улавящ“ стомашните сокове.

7. Лош дъх

Когато лошият дъх се превърне в постоянен проблем, въпреки че поддържате добра устна хигиена, това може да се дължи на черния дроб. Лошият дъх може да е резултат от затруднено преработване на токсините, които черният дроб трябва да филтрира в кръвта.

Когато черният дроб не функционира правилно започва натрупване на отпадни вещества в тъканите му, а това води до появата на неприятен дъх при много хора.

Някои се оплакват от метален вкус в устата, ако в черния дроб има натрупани много тежки метали.

Страдате ли от някои от признаците, за които ви разказахме днес? Ако е така, посетете лекар, който да прецени дали имате проблем с черния дроб. А вие се опитайте да се храните по-здравословно, да пиете повече течности и да консумирате храни, спомагащи процеса на детоксикация.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.