7 тревожни признака, че черният дроб е претоварен с токсини

09 Ноември, 2018
Реакциите на организма ни, когато черният дроб е претоварен с токсини са различни. Когато този орган не може да се пречисти, отпадните вещества се натрупват и това води до усложнения.

Черният дроб е един от органите, участващи в процеса на пречистване на организма. Той филтрира и отстранява токсините, които се намират в кръвта.

Добре функциониращият черен дроб е важен фактор за доброто качество на живота ни. Освен всичко казано, този орган участва в метаболизма, както и в образуването на някои хормони.

Проблемът идва от нездравословния ни начин на живот и излагането на влиянието на замърсителите от околната среда, които увреждат черния дроб и водят до появата на редица проблеми.

Възможността на черния дроб за пречистване на кръвта намалява и малко по малко той започва да ни изпраща сигнали, че нещо с него не е наред.

Най-лошото е, че много хора не обръщат внимание на тези сигнали и не реагират навреме, защото бъркат тези признаци с други заболявания.

Ето защо искаме да ви разкажем за 7-те най-чести признака, показващи че нещо не е наред с черния ви дроб.

Внимание!

1. Необяснимо напълняване
Напълняването е признак за претоварване на черният дроб.

Свръхнатрупването на токсини в черния дроб пречи на способността му да преработва мазнините. А това се отразява на процеса на отстраняване на мазнините от организма.

Това състояние затруднява поддържането на здравословно тегло, дори и да спазвате нискокалорична диета.

Тялото ви натрупва токсичните мастни клетки и по-късно ги разпределя по всичките си части, тъй като черният дроб не може да ги преработи.

Прочетете и: Отслабнете и подобрете имунната си система с тези 5 напитки

2. Хронична умора

Усещането за постоянно изтощение или хронична умора също са признаци, че черният ви дроб е претоварен с токсини.

Тези състояния се появяват, защото този орган не успява да функционира нормално, а това води до метаболитни усложнения.

Тези състояния могат да доведат до болка, възпаления и други проблеми, пречещи ни да изпълняваме ежедневните си задачи.

3. Изпотяване и неприятна миризма на тялото
изпотяването като сигнал за претоварване на черният дроб

Въпреки че мнозина не знаят това, функционирането на черния дроб е свързано с температурата и миризмата на тялото.

Затрудненията във функционирането му, дължащи се на натрупването на токсини, могат да доведат до свръх изпотяване и появата на неприятна миризма на тялото. 

Изпотяването и неприятната миризма са резултат от опитите на организма да регулира температурата си, защото той се затопля докато се бори с токсините и бактериите.

4. Кистозно акне 

Внезапната поява на акне може да е признак на хормонален проблем или увреждане на черния дроб.

Ако пъпките са големи, възпалени и оставят белези по кожата, то причината за появата им може да се крие в неправилното функциониране на черния дроб.

Най-често хората, страдащи от този вид кожни проблеми, трудно контролират акнето, заради натрупаните токсини в черния дроб.

  • Трябва да намерите начин да пречистите черния си дроб, за да може да се излекувате напълно.

5. Алергиите и черният дроб
Алергиите може да показват, че черният дроб е претоварен.

Тъй като токсините намаляват възможността на черния дроб да се пречиства сам, това води до автоимунна реакция, причиняваща алергични прояви. 

Антителата в организма откриват, когато нещо не е наред и веднага атакуват алергените в организма.

Ако черният дроб е увреден и не може сам да се справи с тази задача, организмът образува и натрупва много хистамин, което води до последици като:

  • Усещане за възпаления
  • Сърбеж по тялото
  • Главоболие
  • Запушен нос

Не пропускайте и: Облекчаване на алергиите със 7 природни антихистамина

6. Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс е често срещан при проблеми със стомаха и храносмилането, но освен това е признак и за нарушено функциониране на черния дроб.

Когато това се случи, рН нивото на кръвта се променя и повишава киселинността в организма.

Невъзможността да се контролира рН нивото на кръвта дразни лигавицата на стомаха и отслабва сфинктера „улавящ“ стомашните сокове.

7. Лош дъх
Лош дъх е сигнал за претоварване на черният дроб.

Когато лошият дъх се превърне в постоянен проблем, въпреки че поддържате добра устна хигиена, това може да се дължи на черния дроб. Лошият дъх може да е резултат от затруднено преработване на токсините, които черният дроб трябва да филтрира в кръвта.

Когато черният дроб не функционира правилно започва натрупване на отпадни вещества в тъканите му, а това води до появата на неприятен дъх при много хора.

Някои се оплакват от метален вкус в устата, ако в черния дроб има натрупани много тежки метали.

Страдате ли от някои от признаците, за които ви разказахме днес? Ако е така, посетете лекар, който да прецени дали имате проблем с черния дроб. А вие се опитайте да се храните по-здравословно, да пиете повече течности и да консумирате храни, спомагащи процеса на детоксикация.