6 упражнения за поддържане на мозъка във форма

Тренировките на тялото не просто ви помагат да поддържате мозъка си във форма, но и допринасят за синтеза на серотонин, който ви кара да се чувствате добре. Изпробвайте тези 6 упражнения!
6 упражнения за поддържане на мозъка във форма

Последна актуализация: 30 януари, 2019

Тялото и умът ви вървят ръка за ръка. Латинска сентенция гласи “mens sana in corpore sano” (здрав дух в здраво тяло)! Това важи и за мозъка ви. Трябва да полагате грижи за поддържане на мозъка във форма.

Това е подкрепено от няколко научни изследвания. Заключенията от тях са, че физическите упражнения допринасят за по-доброто здраве на мозъка.

Освен това редовните физически тренировки предотвратяват евентуални бъдещи заболявания, както и стареенето на мозъка, като същевременно подобряват когнитивното развитие.

Установено е дори, че упражненията помагат при образуване на нови клетки в областта на мозъка, които имат много по-голяма активност от обичайното.

Ако искате да поддържате мозъка си във форма и да забавите процеса му на стареене, практикувайте следните упражнения:

6 упражнения за поддържане на мозъка във форма

1. Вдигане на тежести

вдигане на тежести за поддържане на мозъка

Извършването на тренировка с тежести веднъж седмично може да ви помогне да запазите мозъка си във форма.

Учените твърдят, че вдигането на тежести намалява нивата на хомоцистеин – молекула, която присъства в мозъка на старите хора с деменция.

Тренировките с тежести са изключително пълноценни упражнения. Освен че регенерират мозъчни клетки, те помагат за тонизирането на мускулите на гърба и бицепсите.

Можете да посетите фитнес зала, за да имате достъп до уредите за вдигане на тежести или пък да си вземете такива и да си направите тренировъчна програма сами вкъщи.

2. Бързо ходене

Знаем, че ходенето е вид упражнение, което помага да поддържате тялото и ума си в добро здраве.

Проучване, публикувано в списанието Frontiers in Aging Neuroscience посочва, че вървенето в продължение на 40 минути три пъти седмично значително подобрява мозъчната свързаност.

Също така тази физическа активност стимулира доброто изпълнение на когнитивни задачи и се бори с намаляването на умствените способности, което идва със стареенето.

Препоръчително е да включите ходенето в ежедневните си тренировки, тъй като то предотвратява още сърдечно-съдовите заболявания и предпазва от стрес.

3. Сърфинг

карайте сърф за поддържане на мозъка здрав

Както установил изследователят Артър Крамър, директор на института Бекман от Университета в Илинойс, всяко физическо упражнение, което изисква мислене и пазене на равновесие, е полезно за мозъка ви.

Карането на сърф например стимулира чувството на самосъзнание. Става въпрос за познаване на различните части от тялото и къде са позиционирани те.

Самосъзнанието кара ума ви да работи чрез рецептори, открити в мускулите, известни като мускулни вретена. Те съобщават на мозъка за дължината и еластичността на мускулите.

4. Детските игри спомагат за поддържане на мозъка във форма

Вършенето на физическа активност, която ви е харесвала, когато сте били деца, стимулира работната ви памет.

Вашата работна памет приоритизира и обработва информацията, кара ви да игнорирате маловажните неща и да се фокусирате върху истински значимото.

Физически дейности като катерене на дървета или тичане с боси крака имат мощен ефект върху мозъка ви. Ако комбинирате двете, ще получите дори още по-добри резултати.

5. Танци

танци за поддържане на мозъка здрав

Друг вид физическо упражнение, което ви помага да поддържате ума си във форма, е танцуването. Чрез танците се отделят ендорфини и серотонин, които са известни като хормоните на щастието и доброто здраве.

Освен това танците стабилизират нивата на кортизол, тъй като са естествен антидепресант и генератор на добро настроение.

И това не е всичко. Те помагат да се забави загубата на обем в хипокампуса (паметта) и да се поддържа умствената яснота.

Също така е установено, че танцуването значително повишава интелекта. Ето затова то е едно от най-препоръчителните умерени физически упражнения за хора на всяка възраст.

6. Фехтовка за поддържане на мозъка

практикуването на фехтовка за поддържане на мозъка

Фехтовката е спорт, в който трябва да се движите бързо, да реагирате мигновено и да вземате решения за по-малко от секунда.

Всичко това противодейства на ефектите от стареенето, като например:

  • Проблеми с паметта
  • Затруднение при научаване на нови неща
  • Забавени реакции

Други спортове, които също стимулират незабавни реакции от мозъка, са футбол, американски футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса, хокей и т.н.

Тези форми на физическо натоварване са изключително ефикасни за активиране на мозъка. Включете ги в ежедневието си и поддържайте мозъка си във форма!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.