Ходенето влияе на мозъка, когато страдате от депресия

Посвещавайте няколко часа седмично на себе си.
Ходенето влияе на мозъка, когато страдате от депресия

Последна актуализация: 15 февруари, 2019

Когато страдате от депресия животът върви с друго темпо. В такова състояние човек става по-малко активен и мозъкът прави по-малко нервни връзки.

В едно проучване, проведено от учени от Университета в Илинойс, се казва, че амигдалатаструктурата, която действа като индикатор на емоциите ви, оперира на по-ниско ниво по време на депресия.

Всичко това има една специфична цел: да ви накара да се фокусирате върху себе си. Мозъкът функционира с по-слабо темпо, за да ви позволи да анализирате своя вътрешен свят, да го разберете и да го разрешите.

Но това не се случва така лесно, колкото звучи. Депресията не може да бъде излекувана като грип или инфекция. За да я преодолеете, трябва да подходите към проблема по различен начин.

Първо, ако лекарят ви го препоръчва, можете да започнете лечение с медикаменти, което е допълнено от адекватна терапия.

Невролози третират този проблем чрез обсъждане на т.нар. невронална невропластичност.

Новите стимули и новите усещания, които са интензивни и изпълнени със смисъл, могат да „реактивират“ невронните връзки. Нещо толкова простичко като ежедневното ходене на открито може да има силен терапевтичен ефект.

Днес ще изследваме още информация по темата. Струва си да я запомните.

Ако страдате от депресия, не забравяйте: излезте на разходка

Скот Лангенекер, преподавател по психология в Университета на Илинойс, обяснява, че един от фактори, които често провокират депресия е „преживяването на негативните мисли“.

Хората преминават през определени етапи от живота, когато биват обсебени от негативни или фаталистични идеи.

 • Те са като безкраен рефрен. Негативните мисли се трупат една върху друга, докато накрая не създадат фаталистичен емоционален процес, който кара човека да изпадне в собствена черна дупка.

Рутината, животът в малки пространства и дори връзката с едни и същи хора могат да подсилят интензивността на това „преживяване на негативните мисли“.

Депресията може да бъде доста често срещана в градска среда, отколкото в малки градчета или селища, които са в непосредствена близост с природата.

Ако страдате от депресия, излезте навън
 • Не всекиму обаче е по силите да изостави всичко и да започне да живее в планината. Затова е необходимо да намерите няколко часа свободно време, които да посветите на себе си и да се свържете отново с природата.
 • Ако страдате от депресия, излизайте на разходка всеки ден в парка, в гората или на плажа. Изберете зелено място, на което можете спокойно да повървите известно време.

Ето какво ще започнете да забелязвате дни след като ежедневните разходки станат ваш навик.

Настроението се променя

Когато правите упражнение, дори и да става дума за половинчасова разходка, мозъкът освобождава ендорфини.

 • Те взаимодействат с рецепторите в мозъка на човека и понижават чувството на тъга, негативизъм и дори болка.
 • Невролози обясняват, че ендорфините зареждат човека с приятни усещания, които мнозина наподобяват на еуфорията, която спортистите изпитват след дълга тренировка.
 • Това е положително и зареждащо с енергия усещане, което стимулира прекъсването на обсесивното и фаталистично мислене. То спомага да погледнем на нещата в перспектива.

Стимулират се невронните връзки

Вече споменахме, че има връзка между невронните връзки и депресията. Интересно е да знаете, че умерените, но редовни физически упражнения подобряват представянето на мозъка.

Неврони, когато страдате от депресия

Нещо удивително се постига по много начини.

 • Първо, неврогенезата създава нови мозъчни клетки.
 • Сърдечният ритъм се регулира, мозъкът получава повече кислород и и това спомага за освобождаването на приятни, положителни и мотивиращи неврохимикали.
 • Цялата тази вътрешна „химия“ създава нови клетки и стимулира по-здравите нервни връзки.

Тези ползи няма да се проявят още на първата или втората разходка. Необходимо е да проявите постоянство и да се разхождате ежедневно.

Просто излизайте на разходка за половин час всеки ден и не забравяйте, че това са „вашите моменти“.

Моменти на удоволствие.

Ходенето стимулира творческата настройка

Вероятно се чудите как креативността може да ви е от помощ, когато страдате от депресия. Вярвате или не, тази важна способност стимулира подобряването на състоянието ви като ви кара да виждате позитивното.

Ако страдате от депресия, излезте на въздух

Разходките отпускат човека. Всяка стъпка, която правите, и всеки дъх, който поемате, стимулира мозъка.

 • В тези моменти на връзка със себе си изведнъж много неща се проясняват. Виждате “общата картина”  и ви връхлитат нови идеи.
 • Позитивното мислене е начин да разрушите малките вериги, които ви държат заложници в това депресивно състояние.
 • Възможно е, когато излезете на разходка, да ви хрумнат нови идеи. Тази креативност не е необходимо да бъде съотнесена към нещо артистично. Вече сме споменавали, че във всеки човек има заложена находчивост, която може да го изведе извън черната дупка.
 • Преодоляването на депресията не е лесно. Една нова мечта, нов проект и ново желание на по-късен етап ще провокират решение, което ще промени всичко.

Струва си да направите разходката част от ежедневието си, дори да не страдате от депресия. Излезте навън и оставете мозъка си бавно да се самоизлекува.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jacobs, R. H., Barba, A., Gowins, J. R., Klumpp, H., Jenkins, L. M., Mickey, B. J., … & Hsu, D. T. (2016). Decoupling of the amygdala to other salience network regions in adolescent-onset recurrent major depressive disorder. Psychological medicine, 46(5), 1055-1067.
 • Stathopoulou, G., Powers, M. B., Berry, A. C., Smits, J. A., & Otto, M. W. (2006). Exercise interventions for mental health: a quantitative and qualitative review. Clinical psychology: Science and practice, 13(2), 179-193.
 • Robertson, R., Robertson, A., Jepson, R., & Maxwell, M. (2012). Walking for depression or depressive symptoms: a systematic review and meta-analysis. Mental health and physical activity, 5(1), 66-75.
 • Boecker, H., Sprenger, T., Spilker, M. E., Henriksen, G., Koppenhoefer, M., Wagner, K. J., … & Tolle, T. R. (2008). The runner’s high: opioidergic mechanisms in the human brain. Cerebral cortex, 18(11), 2523-2531.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.