6 признака, че сте жертва на словесно насилие

Не е задължително словесното насилие да е придружено с груби изказвания или говорене на висок тон. Някои хора използват деликатни начини, за да ни сплашат или за да ни накарат да се чувстваме унижени
6 признака, че сте жертва на словесно насилие
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Когато чуем думата “насилие” си представяме физическа агресия. Но има и словесно насилие, което въпреки че не оставя следи от видими наранявания е толкова опасно, колкото и физическото такова.

Заради невидимото си въздействие е трудно да се прецени дали човек е жертва на словесно насилие. Затова трябва да внимавате за наличието на следните симптоми:

1. Чувствате се изплашени дори и да не ви крещят

Може погрешно да си мислите, че словесното насилие е синоним на крещене, но невинаги е така. В действителност хората, които ви насилват физически или словесно са манипулатори и карат жертвите си да се съмняват в себе си.

Често насилниците говорят мило и внимателно. Затова трябва да запомните, че дори и някой да не се държи агресивно към вас не означава, че не упражнява насилие над вас. Тези хора могат да ви заплашват – директно или косвено.

Тревожите ли се как ще реагира другият човек, ако не направите нещо? Страхувате ли се постоянно какво ще кажете? Внимавате ли за всяка изречена дума, както и за действията си, за да не предизвикате недоволство?

2. Сравняват ви или ви обвиняват за всичко

Всички искаме да се уважаваме и да се приемаме такива каквито сме. Но често словесното насилие подкопава самоувереността ни чрез налагане на сравнения и чувство на вина.

Никой не обича да му бъде казвано, че друг човек е по-умен, красив или че се справя по-добре с укоряващ, криещ присмех или жестокост тон. Ежедневното слушане на това срива самочувствието ни.

  • Трябва възможно най-бързо да се справите с тези ситуации, още щом забележите проблема.
  • Запомнете, че никой няма право да ви унижава при каквито и да е било обстоятелства.
  • Със сравненията идва и вината, а за словесните насилници е нормално да ви карат да се чувствате виновни дори за най-незначителни неща.

3. Постоянно се чувствате заплашени

Можете да откриете, че сте жертва на словесно насилие, ако се чувствате заплашени, когато сте в близост до човека, който ви наранява с думи.

Той може да прави това много деликатно – с шеги и неприятни коментари или с нецензурни думи, уронващи самочувствието ви.

Заплахите могат да станат още по-опасни и да ви накарат да направите нещо, което не искате или което считате за неприемливо.

4. Чувствате, че ви обвиняват или разпитват постоянно

Директните атаки от страна на насилника водещи до липсата на доверие и сигурност са друг признак на словесно насилие. Липсата на увереност води до ниско самочувствие, което ви кара да преценявате всяко от действията и постъпките си.

  • Възможно е тези въпроси и обвинения да се променят постепенно. Така че да ви подскажат какво следва и да ви накарат да внимавате.
  • Често срещана грешка е даването на обяснения, за да успокоите страховете си. Лошото е, че с течение на времето положението се влошава.

5. Настроението ви е лошо

Като човешки същества се влияем от всичко, което ни заобикаля. Затова, ако сме жертва на някакъв вид словесно насилие можем да открием редица знаци, ако внимаваме.

  • Опитвайте се да обръщате внимание на настроението си, когато сте в близост до друг човек: знаете ли кои хора ви правят щастливи? И кои ви влияят зле?

Ако откриете, че определен човек ви кара постоянно да се чувствате зле – да изпадате в тъжни настроения или да усещате дискомфорт, време е да избягвате компанията му.

  • Понякога е трудно да си признаете, че някой притежава способността да ви влияе, но най-добре приемете това и се дистанцирайте.
  • Нещо изключително важно е да обръщате внимание на това, което чувствате отвъд очакванията си. Защото този тип хора обикновено ви манипулират деликатно и с лекота.

Ако става въпрос за партньора ви или за човек, когото обичате трябва да се опитате да бъдете обективни, за да можете да разберете какво точно ви наранява. И тогава да решите какво трябва да предприемете, за да се справите в тази ситуация.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как музиката влияе на настроението?

6. Вие упражнявате словесно насилие над друг човек

Хората се учат от това, което виждат. За съжаление, ако са подложени на насилие много от жертвите се превръщат в насилници.

Например дете растящо в среда, в която родителите не успяват да контролират емоциите си пораства и се превръща във възрастен човек, който наранява с думи, защото не е научен как да контролира чувствата си.

Разбира се има начини за справяне и разкъсване на тези порочни кръгове. В тези ситуации се препоръчва да откриете специалист, който да ви помогне да превъзмогнете насилието, на което сте били подложени. И който да ви даде съвети как да изградите здрави връзки.

Борете се със словесното насилие

Да осъзнаете и да приемете, че сте жертва на словесно насилие не е нещо лесно. Запомнете, че цялостното ви състояние зависи от вниманието, което отдавате на ситуацията, в която живеете.

Преди да се замислите за това как ще реагират хората около вас или за нещо подобно, запомнете, че винаги трябва да поставяте себе си на първо място.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Evans P. Abuso verbal. La Violencia Negada.  Ediciones B Argentina S.A. (2000)

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.