7 начина, по които манипулаторите контролират другите

26.12.2017
Те се стремят да накарат „жертвата” да се чувства виновна и отговорна. Стремят се и да я отдалечат от близки и приятели. Дали не сте в техния капан?

Защо се връщаме при хората, които са злоупотребили с нас? Защо се връщаме след като са ни наранили? Отговорите могат да бъдат намерени в многото различни стратегии, които използват манипулаторите.

Тези стратегии са много фини. В горещината на момента те ни завладяват с объркване и отчаяние. В такива моменти сме по-крехки и по-лесни за манипулиране от всякога.

В тази статия искаме да разгледаме някои от манипулативните стратегии, които те използват. Може би са били прилагани върху вас. Понякога дори ги използваме, без да забелязваме.

Това се случва, защото дълбоко в нас искаме нещата да се случват по определен начин.

1. Ако не направиш това, което искам ще се ядосам

манипулаторите злоупотребяват с добротата ви

Когато другият човек чувства, че не може да се защити, той се ядосва. Това се случва най-вече, когато се чувства обиден или изплашен.

По този начин той преобръща ситуацията с главата надолу. Той се опитва да ви накара да се чувствате виновни за ситуацията. Накрая вие ще сте този, който се извинява и ще е притиснат да промени действията си.

Всичко това се прави, без да осъзнавате, че се подлагате на тяхната милост.

2. Грешиш, никога не съм казвал това

Това е една от най-болезнените и объркващи форми на манипулация. Манипулаторите използват фрази като „никога не съм казал това“ или „не си спомняш какво каза?“. Тези тактики карат жертвата да се съмнява в собствената й реалност.

Това, което манипулаторите искат, е жертвата да се съмнява в себе си. В крайна сметка те дори ще се противопоставят на собствените си желания и предпочитания.

Това се случва често. В резултат на това някои жертви на злоупотреба ще говорят с приятели и ще изразят собствената си гледна точка за ситуацията. По този начин те могат да разберат дали всичко това е продукт на въображението им или не.

Прочетете и: Емоционална манипулация: да я разпознаем и избегнем

3. Направих го, защото … те обичам? – любима фраза на манипулаторите

манипулаторите извършват насилие върху вас

Внимавайте с това извинение. Особено, ако се използва за защита на злоумишлени удари, ритници или обиди.

Ако някой вдигне ръка срещу вас, ако се опитва да ви манипулира или контролира, ако ви пречи от свободно движение, ако постоянно показва ревност или се опитва да ви унижи, внимавайте … Това не е любов.

Да обичаш някого безусловно е много по-различно от натрапчивия контрол. Когато наистина обичаме някого, няма значение дали другият е с нас или не.

Най-важно е, че нашият партньор е щастлив.

4. Ако направиш това знаеш какво ще се случи

Има някои фрази, които манипулаторите използват за емоционално изнудване. Те са от сорта на „ако не го направиш сега, ще се случи следващия път“ или „ако не излезеш с мен, ще се самоубия“.

По този начин манипулаторите искат жертвата да се чувства отговорна. И всъщност по-голямата част от времето те са пълни с „въздух под налягане”.

Манипулаторът се опитва да заплаши другия човек да излезе с него. Въпреки че не е това, което жертвата иска, другият се стреми към контрол.

Препоръчваме ви да прочетете и: Да живеете, за да се харесате на другите е ненужна жертва

5. Кълна се, че никога повече няма да го направя

манипулаторите често твърдят неща, които не мислят

Често, ако партньорът ви нарани или злоупотреби с вас, той обещава, че ще се промени. Повярвайте ни това няма да се случи.

Внимавайте, когато вашият партньор вдигне ръката си срещу вас и се опитва да ви контролира или манипулира. В този момент доверието, любовта и уважението се изпаряват веднага.

Хубаво е да мислите, че хората могат да се променят. Но в този случай това е просто фантазия. Ако те са ви ударили веднъж, няма какво да ги спре да го направят отново.

6. Трябва да ми отговориш сега веднага

Всички манипулатори се опитват да ви попречат да отделите време, за да мислите трезво. По този начин те осигуряват победата си.

Поради това е важно да имате малко място. Борба за пространството, от което се нуждаете, за да получите добра перспектива за ситуацията.

Манипулаторите настояват да решавате нещата на място и веднага. Това не е нищо повече от една от многото им манипулационни стратегии.

7. Приятелите ти не са подходящи за теб

маниоулаторите не искат да общувате с приятелите си

Манипулаторите знаят, че трябва да предпазват жертвата си от нейните приятели и близки. Това са всички хора, които могат да помогнат на жертвата да избяга.

Поради това те ще се опитат да ви държат далеч от хората, които обичате най-много. Те могат да започнат да измислят истории за тези хора, за да променят вижданията ви за тях.

Скоро започвате да мислите, че нямате нужда от приятелите си. Може дори да мислите, че вашият партньор е единственият, върху когото трябва да се съсредоточите. Това се случва, когато мислите, че всички останали не са толкова важни.

Внимавайте… В тази ситуация се намирате под контрола на истински манипулатор.

Това, което изпъква най-много в тази ситуация е, че не забелязвате какво се е случило, докато не стане твърде късно. Това се случва, защото манипулаторът отделя време да действа бавно, вместо да прави всичко наведнъж.

Той започва като бавно се ядосва, като ви изпълва със съмнения, казвайки „Обичам те“ и използвайки други трикове. Всичко това се прави, за да се уверите, че падате в мрежата му.

Колкото по-скоро отворите очите си, толкова по-добре.

Potter, N. N. (2006). What is Manipulative Behavior, Anyway? Journal of Personality Disorders. https://doi.org/10.1521/pedi.2006.20.2.139

Bullock, I. M., & Dollar, A. M. (2011). Classifying human manipulation behavior. In IEEE International Conference on Rehabilitation Robotics. https://doi.org/10.1109/ICORR.2011.5975408