9 здравословни проблема, за които сигнализират ръцете ни

Състоянието и вида на ръцете може да подскаже за общото здравословно състояние на организма, както и да даде възможност за поставяне на ранна диагноза на някои заболявания.
9 здравословни проблема, за които сигнализират ръцете ни
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Ръцете ни казват много повече за нас, отколкото можем да си представим. Те ни сигнализират за различни възможни здравословни проблеми, от които може да страдаме.

И така, обърнете внимание на тези знаци. Те могат да ни подскажат за 9 здравословни проблеми, от които  може би страдаме без дори и да предполагаме за това.

Здравословни проблеми, за които ръцете сигнализират

1. Болка в палеца и показалеца

Ако имате болка както в палеца, така и в показалеца, а също и схващане и изтръпване, може би страдате от синдром на карпалния тунел.

Появява се подуване на китката, което оказва натиск върху нерва и това води до серия от доста неприятни усещания.

Това е проблем, който обикновено се появява при хора, които вършат повече физическа работа с ръцете си. Например, това е често срещано явление сред хората, които работят на компютър или сред музикантите.

2. Бавно зарастващи рани

Здравословни проблеми: жена подава на лекар ръката си за преглед

Ако имате рани , които зарастват бавно, това също може да бъде знак за някакъв здравословен проблем. Например, ако имате порязвания или ожулвания по ръцете и те не минават бързо. Това, може да е знак за диабет.

Ако тези проблеми са съпроводени с чувство за глад и жажда, а също и със схващане и изтръпване на ръцете и краката, трябва да отидете на преглед при доктор. Защото, това е ясен знак за повишена захар в кръвта.

3. Здравословни проблеми: Промяна в цвета на пръстите

Ако наблюдавате промяна в цвета на пръстите, може да има различни причини за това. Ако сте били изложени на ниски температури, стрес или тежки физически натоварвания за по-дълго време, то тогава няма причина за тревога.

Обаче, ако тези промени са съпроводени със схващания, изтръпвания и болка в пръстите, трябва да се консултирате с лекар.

Това може да бъде симптом на заболяване на гръбначния стълб, проблеми с кръвоносните съдове или със състоянието на кожата.

4. Прекомерно потене на дланите

Здравословни проблеми:пръсти на ръка

Ако откриете, че ръцете ви се потят без обяснима причина, това може да е симптом на хиперхидроза на дланите.

Ръцете се потят поради често срещани причини. Но, ако мислите, че потенето е прекомерно и не зависи от външни фактори, то може би имате здравословен проблем. Консултирайте се с лекар.

5. Слаби и чупливи нокти

Ако откриете, че ноктите ви се чупят лесно, причината може да се дължи на постоянен контакт с водата, препарати за пране или други химически продукти.

Важно е да бъдете внимателни, тъй като всичко това може да бъде причината за слабите и чупливи нокти, но може също да бъде и симптом на проблем с щитовидната жлеза.

  • Обърнете внимание дали това състояние е съпроводено със слабост, умора и боли в ставите. Ако е така, консултирайте се с лекар.

6. Студени ръце

Здравословни проблеми: жена дължи ръцете си

Ако ръцете ви са винаги студени и също забелязвате, че кожата си мени цвета, трябва да отидете на лекар.

Тези симптоми обикновено са свързани с проблеми в кръвообращението или проблеми с нервната система.

7. Треперене на пръстите на ръцете

Треперенето на ръцете може да бъде доста неприятно усещане. То може да бъде резултат от тежка физическа работа или напрежение. Треперенето в тези случаи изчезва, веднага щом като си дадете почивка.

Ако видите, че треперенето не изчезва и ръцете продължават да трепетят, без видима причина, това може да се дължи на липса на витамини Б1, Б6, Б12 и Е.

8. Подуване на ръцете

Ръце на жена- дланите и пръстите

Ако наблюдавате подуване на ръцете, това може да се дължи на няколко причини. Например, топло и горещо време или консумация на много солени храни. Ако това е причината, подуването ще изчезне бързо.

Въпреки това, ако това ви се случва често, трябва да отидете на лекар, защото продължителното подуване на ръцете може да е признак на сърдечно-съдови заболявания.

9. Промяна в цвета на ноктите

Ако забележите промяна в цвета на ноктите на ръцете, това може да бъде симптом за ниски нива на хемоглобина или анемия. И двата случая се характеризират с промяна в цвета на ноктите в син.

Това обикновено се съпровожда с определена несръчност или непохватност на ръцете, а както и с неприятното усещане за леко изтръпване на пръстите.

Представихме ви 9 здравословни проблеми, за които може да сигнализират вашите ръце. Ако имате някои от описаните симптоми, не ги пренебрегвайте. Консултирайте се с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rozman, C. Compendio de medicina interna. Elsevier España, 2005.
  • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.
  • Mildred CarterTammy Weber. Reflexología de la mano. Clave para una salud perfecta. Editorial Paidotribo, 2004.
  • Fitzgibbons PG, Weiss AP. Hand manifestations of diabetes mellitus. J Hand Surg Am. 2008;33(5):771-775. doi:10.1016/j.jhsa.2008.01.038
  • Puri N. (2012). A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian journal of dermatology, 57(3), 247–248. https://doi.org/10.4103/0019-5154.96227

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.