9 здравословни проблема, за които сигнализират ръцете ни

Състоянието и вида на ръцете може да подскаже за общото здравословно състояние на организма, както и да даде възможност за поставяне на ранна диагноза на някои заболявания.
9 здравословни проблема, за които сигнализират ръцете ни

Последна актуализация: 25 март, 2019

Ръцете ни казват много повече за нас, отколкото можем да си представим. Те ни сигнализират за различни възможни здравословни проблеми, от които може да страдаме.

И така, обърнете внимание на тези знаци. Те могат да ни подскажат за 9 здравословни проблеми, от които  може би страдаме без дори и да предполагаме за това.

Здравословни проблеми, за които ръцете сигнализират

1. Болка в палеца и показалеца

Ако имате болка както в палеца, така и в показалеца, а също и схващане и изтръпване, може би страдате от синдром на карпалния тунел.

Появява се подуване на китката, което оказва натиск върху нерва и това води до серия от доста неприятни усещания.

Това е проблем, който обикновено се появява при хора, които вършат повече физическа работа с ръцете си. Например, това е често срещано явление сред хората, които работят на компютър или сред музикантите.

2. Бавно зарастващи рани

Здравословни проблеми: жена подава на лекар ръката си за преглед

Ако имате рани, които зарастват бавно, това също може да бъде знак за някакъв здравословен проблем. Например, ако имате порязвания или ожулвания по ръцете и те не минават бързо. Това, може да е знак за диабет.

Ако тези проблеми са съпроводени с чувство за глад и жажда, а също и със схващане и изтръпване на ръцете и краката, трябва да отидете на преглед при доктор. Защото, това е ясен знак за повишена захар в кръвта.

3. Здравословни проблеми: Промяна в цвета на пръстите

Ако наблюдавате промяна в цвета на пръстите, може да има различни причини за това. Ако сте били изложени на ниски температури, стрес или тежки физически натоварвания за по-дълго време, то тогава няма причина за тревога.

Обаче, ако тези промени са съпроводени със схващания, изтръпвания и болка в пръстите, трябва да се консултирате с лекар.

Това може да бъде симптом на заболяване на гръбначния стълб, проблеми с кръвоносните съдове или със състоянието на кожата.

4. Прекомерно потене на дланите

Здравословни проблеми:пръсти на ръка

Ако откриете, че ръцете ви се потят без обяснима причина, това може да е симптом на хиперхидроза на дланите.

Ръцете се потят поради често срещани причини. Но, ако мислите, че потенето е прекомерно и не зависи от външни фактори, то може би имате здравословен проблем. Консултирайте се с лекар.

5. Слаби и чупливи нокти

Ако откриете, че ноктите ви се чупят лесно, причината може да се дължи на постоянен контакт с водата, препарати за пране или други химически продукти.

Важно е да бъдете внимателни, тъй като всичко това може да бъде причината за слабите и чупливи нокти, но може също да бъде и симптом на проблем с щитовидната жлеза.

  • Обърнете внимание дали това състояние е съпроводено със слабост, умора и боли в ставите. Ако е така, консултирайте се с лекар.

6. Студени ръце

Здравословни проблеми: жена дължи ръцете си

Ако ръцете ви са винаги студени и също забелязвате, че кожата си мени цвета, трябва да отидете на лекар.

Тези симптоми обикновено са свързани с проблеми в кръвообращението или проблеми с нервната система.

7. Треперене на пръстите на ръцете

Треперенето на ръцете може да бъде доста неприятно усещане. То може да бъде резултат от тежка физическа работа или напрежение. Треперенето в тези случаи изчезва, веднага щом като си дадете почивка.

Ако видите, че треперенето не изчезва и ръцете продължават да трепетят, без видима причина, това може да се дължи на липса на витамини Б1, Б6, Б12 и Е.

8. Подуване на ръцете

Ръце на жена- дланите и пръстите

Ако наблюдавате подуване на ръцете, това може да се дължи на няколко причини. Например, топло и горещо време или консумация на много солени храни. Ако това е причината, подуването ще изчезне бързо.

Въпреки това, ако това ви се случва често, трябва да отидете на лекар, защото продължителното подуване на ръцете може да е признак на сърдечно-съдови заболявания.

9. Промяна в цвета на ноктите

Ако забележите промяна в цвета на ноктите на ръцете, това може да бъде симптом за ниски нива на хемоглобина или анемия. И двата случая се характеризират с промяна в цвета на ноктите в син.

Това обикновено се съпровожда с определена несръчност или непохватност на ръцете, а както и с неприятното усещане за леко изтръпване на пръстите.

Представихме ви 9 здравословни проблеми, за които може да сигнализират вашите ръце. Ако имате някои от описаните симптоми, не ги пренебрегвайте. Консултирайте се с лекар.  • Rozman, C. Compendio de medicina interna. Elsevier España, 2005.
  • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.
  • Mildred CarterTammy Weber. Reflexología de la mano. Clave para una salud perfecta. Editorial Paidotribo, 2004.
  • Fitzgibbons PG, Weiss AP. Hand manifestations of diabetes mellitus. J Hand Surg Am. 2008;33(5):771-775. doi:10.1016/j.jhsa.2008.01.038
  • Puri N. (2012). A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian journal of dermatology, 57(3), 247–248. https://doi.org/10.4103/0019-5154.96227