6 комбинации на храни, полезни за здравето

Знаете ли, че има комбинации на храни, които могат да направят две съставки много по-полезни, когато се консумират заедно? Вижте кои 6 вкусни и хранителни комбинации могат значително да подобрят здравето ви.
6 комбинации на храни, полезни за здравето
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че има комбинации на храни, полезни за здравето?

Една от най-често срещаните грешки при започването на здравословна диета е добавянето на повече въглехидрати и съдържащите ги храни. Реално трябва да намалим приема им.

Въпреки казаното има комбинации между определени храни, които осигуряват на организма ви невероятни ползи. 

Чрез правилното им комбиниране тези храни ви дават максимално количество от хранителните вещества, които съдържат.

Някои дори помагат на организма да ги усвоява пълноценно. Има много храни, които се нуждаят от определени витамини и минерали, за да се преработят по-добре от тялото.

Нека да разгледаме някои от най-интересните комбинации, които биха ви осигурили полезните качества на включените в тях храни.

1.Домати и авокадо

Първата комбинация на храни съдържа ликопен, който подобрява здравето ви. Червата ви усвояват това вещество по-добре в съчетание със здравословни мазнини като тези, съдържащи се в авокадото.

Ликопенът е антиоксидант, богат на пигменти познати като каротеноиди.

Тази комбинация намалява риска от развитие на сърдечно-съдови болести и рак.

За да се възползвате от това е важно да включите източник на здравословни мазнини към храните, богати на ликопен.

По този начин ще получите максимума от ползите на антиоксидантите. А и комбинацията между авокадо и домати е толкова вкусна!

2.Червено цвекло и нахут

Това е може би една от неочакваните комбинации на храни. Нахутът е богат на витамин B-комплекс, а цвеклото е чудесен източник на магнезий.

Как реално си взаимодействат тези две вещества? Витамин B6 спомага на организма да усвоява магнезия по-добре.

Според направено проучване, тази мощна комбинация между хранителните вещества помага на организма в борбата с аутизма.

С това проучване се доказва, че хората, приемащи комбинацията между магнезий и витамин B6 подобряват социалните си контакти и комуникация. Проблемите им се появявали отново при спиране на приема на тези две вещества.

3.Зелен чай и лимон

зелен чай и лимот - една от полезните за здравето комбинации от храни
Тази комбинация е изключително популярна напоследък. Но не всеки знае какви ползи осигурява тази напитка.

Катехините са антиоксиданти, съдържащи се в зеления чай. Те се борят срещу рака. В съчетание с киселини способността им за усвояване от организма се повишава.

Следващия път, когато си приготвяте зелен чай, не забравяйте да добавите и малко лимонов сок. Така ще подобрите и вкуса на чая и ще го направите по-освежаващ.

Можете да използвате тази страхотна здравословна комбинация в сутрешните си смутита.

Съчетайте ги със зеленолистни зеленчуци и сезонни плодове.

4.Броколи и домати – една от полезните за здравето комбинации на храни

Да се върнем отново към доматите. Тази супер храна може да бъде съчетана с почти всичко.

В този случай ще я комбинираме с броколи. По този начин ще се предпазим от развитието на ракови клетки.

Каротеноидите в доматите повишават действието на биоактивните съставки в броколите. Така те ви предпазват от развитието на рак.

Добър вариант е да ги консумирате под формата на салата.

Можете да добавите към салатата и месни протеини. Например, пилешко месо или сирене. След това просто добавете още един или два зеленчука и натурален дресинг.

Така ще си приготвите балансирана хранителна салата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Отслабнете с броколи, лимон и чесън

5.Лимон и къдраво зеле

има редица полезни за здравето комбинации от храни
При тази комбинация желязото, съдържащо се в растенията, се усвоява много по-лесно в съчетание с витамин C.

Ето защо се препоръчва да си приготвяте смутита със зелени зеленчуци и цитрус по ваш избор.

Витамин С променя желязото, което получаваме от зеленчуците. Прави го подобно на това в месото.

Изключителното съчетание между лимона и къдравото зеле ви гарантира, че организмът ви ще усвои цялото количество желязо, съдържащо се в зелето.

Можете да използвате и други източници на витамин С. Като:

  • Портокали
  • Ягоди
  • Червен пипер
  • Броколи
  • Домати

А ето и част от храните, богати на желязо :

  • Праз
  • Червено цвекло
  • Спанак
  • Листа от синап
  • Манголд

6.Овесени ядки и фъстъчено масло

И накрая още една страхотна комбинация. Консумацията на овесени ядки и фъстъчено масло за закуска ще ви зареди с енергия в началото на деня.

Овесените ядки са източник на сложни въглехидрати. Фъстъченото масло, от друга страна, е богато на здравословни мазнини.

Този вариант е идеален, ако търсите комбинация, която да ви зареди с енергия.

Но не трябва да забравяте, че това съчетание притежава и други полезни свойства. Помага ви да балансирате нивото на кръвната си захар.

Предлагаме ви два варианта за консумация на тази комбинация:

  • Да я приемате под формата на течност. Може да я съчетаете с мляко или соево мляко. Това е перфектният вариант, ако ви се налага да излизате и имате само 5 минути да си приготвите нещо.
  • Подсладени сварени овесени ядки с кокосово масло. Не добавяйте захар или подсладител.

Фъстъченото масло ще направи закуската ви по-вкусна, а и е страхотен начин да започнете деня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Organización Panamericana de la Salud, Guías Alimentarias para Costa Rica: Combinación y distribución de alimentos, s.f.
  • Teucher B et al. “Enhancers of iron absorption: ascorbic acid and other organic acids”, Int J Vitam Nutr Res. 2004 Nov;74(6):403-19.
  • Kelkel, M., et al., “Antioxidant and anti-proliferative properties of lycopene”, Free Radical Research, 2011.
  • Eric Francelino Andrade et al. “Effect of beta-glucans in the control of blood glucose levels of diabetic patients: a systematic review”, Nutr Hosp. 2015;31(1):170-177

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.