Отслабнете с броколи, лимон и чесън

Предлагаме ви рецепта, с която ще си оближете пръстите.
Отслабнете с броколи, лимон и чесън
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 30 януари, 2019

Комбинацията от броколи, лимон и чесън може да направи чудеса, когато се стремите да отслабнете и да бъдете здрави, тъй като тя осигурява на тялото завидна доза хранителни вещества.

Броколите често присъстват в диетите за отслабване. Когато обаче ги съчетаете с лимон и чесън, полезните свойства се умножават. Именно поради това искаме да ви предложим да опознаете по-добре потенциала на комбинацията.

Готови ли сте? Тя наистина ще ви бъде от полза!

Полезните свойства на комбинацията от броколи, лимон и чесън, когато искате да отслабвате и да сте здрави

Тези храни контролират теглото

Комбинацията от броколи, лимон и чесън е бедна на калории. От друга страна тя съдържа микс от удивително количество есенциални витамини и минерали, които са важни за здравето на човека и поддържат основните функции в тялото.

  • Броколите представляват кръстоцветен зеленчук, който е богат на калций, желязо и витамини А, С и Е. Те съдържат още много фибри, които подобряват храносмилателния процес.
  • Изброените 3 продукта балансират pH на тялото, елиминират токсините от тялото и подобряват като цяло функционирането на органите. Освен това предпазват кръвта от прекалено алкализиране.
  • Броколите, в комбинация с лимон, съдържат много антиоксиданти, които подпомагат работата на храносмилателната система и елиминират вредните липиди и мазнини.
  • Чесънът съдържа алицин, който действа като мощен антибиотик и притежава отлични противовъзпалителни свойства, които се борят със задържането на течности.
  • И накрая, но не и по маловажност, не забравяйте, че броколите съдържат цинк, който засилва полезното въздействие на съставките на чесъна.

Съдържат желязо и се борят с анемията

Броколите съдържат много желязо. Когато ги комбинирате с витамин С от лимоните, стимулирате по-доброто усвояване на минерала.

Този ефект е изключително полезен, когато спазвате режим за отслабване: зареждате се със сила и енергия за цял ден.

Броколи, лимон и чесън: отлична комбинация за хора на възраст над 40 г. 

Освен че помага за понижаване на теглото и по-добро здраве, съчетаването на броколи, лимон и чесън представлява отлично натурално средство за справяне със симптомите на менопауза.

Броколите са богати на калций и фитоестрогени, чиито ефект се засилва, когато се консумират заедно с чесън и лимон. Менопаузата е период от живота на жената, когато тя се нуждае от повече обгрижване.

Броколи, лимон и чесън, за здравословно отслабване

Поддържат силна имунната система

Когато започнем диета за отслабване и намалим калориите, които приемаме, често пренебрегваме количеството протеини, минерали и витамини, от които по принцип човешкото тяло се нуждае. Именно поради това нискокалоричните диети се отразяват негативно върху здравето.

Един от начините да отслабнете здравословно е като включите комбинацията от броколи, лимон и чесън в диетата. Консумирайте я 2-3 пъти седмично. По този начин ще укрепнете имунната система и съпротивителните сили на тялото.

Броколи, лимон и чесън за храносмилателната система

Това определено ще привлече вниманието ви: броколите предпазват от размножаване на бактерията, която провокира проблеми с храносмилателната система: Helicobacter pylori.

На свой ред лимоните стимулират оптималното преработване на храната и абсорбиране на ценните й съставки.

Тези 3 съставки категорично подобряват здравословното състояние на човека, оставяйки го заситен, стимулирайки топенето на мазнините и осигурявайки енергия за цял ден.

Рецепта за броколи, лимон и чесън с цел отслабване и добро здраве

Рецепта за броколи, лимон и чесън

Съставки:

  • 1 прясна глава броколи
  • 1 супена лъжица зехтин екстра върджин (16 гр.)
  • Сокът от 1 лимон
  • 1 чаена лъжица рендосана лимонова кора (5 гр.)
  • Млян черен пипер (на вкус)
  • 1 голяма скилидка чесън, нарязана

Начин на приготовление:

  • Първо измийте броколите и ги нарежете на парченца, удобни за консумация.
  • Загрейте малко вода в подходящ съд и запарете броколите, докато омекнат.
  • Щом това стане, предстои да ги сгответе, за да станат хрупкави.
  • Сложете зеленчуците върху хартия за готвене и ги полейте с лимонов сок, зехтин и нарязания чесън. След това поръсете с черен пипер на вкус.
  • Тъй като броколите са готови, а ви предстои да ги изпечете, подгответе фурната. Печете не повече от 15 минути. Те ще станат хрупкави.
  • Разбърквайте броколите от време на време, за да покафенеят и от двете страни. Внимавайте чесънът да не прегори.
  • Можете също така да сложите броколите директно във фурната и да ги готвите в продължение на 30-40 минути, вместо предварително да ги задушавате. Изберете варианта, който най-много ви допада.
  • Когато сте готови, поръсете зеленчуците с чаена лъжица рендосана лимонова кора. Тя ще придаде на ястието цвят и аромат. Освен това ще обогати антиоксидантния му състав. Ще се влюбите в тази рецепта!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bender, D., & Bárcenas, M E, P. (2013). 19-El ajo y sus aplicaciones en la conservación de alimentos. El Ajo y Sus Aplicaciones En La Conservación de Alimentos.
  • Ramírez, H. R., Castro, L. N., & Martínez, E. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). Salud y Administración. https://doi.org/10.1007 / s00590-016-1762-2
  • Navarro, M. C. (2007). Posibilidades terap�uticas del bulbo de ajo (Allium sativum). Revista de Fitoterapia.
  • MAGAP. (2013). Brócoli. Boletín Situacional.
  • Guzmán, J. (2011). Manejo integrado del cultivo de limón. Jornadas de capacitación UNALM-Agrobanco.
  • PIeters M, De Maat MP., Diet and haemostasis – a comprehensive overview. Blood Rev, 2015. 29 (4): 231-41.
  • Calderon Montaño JM., Burgos Morón E., Perez Guerrero C., Lopez Lázaro M., A review on the dietary flavonoid kaempferol. Mini Rev Med Chem, 2011. 11 (4): 298-344.
  • Ried K., Garlic lowes blood pressure in hypertensive individuals, regulates serum cholesterol and stimulates immunity: an updated meta analysis and review. J Nutr, 2016. 146 (2): 389-396.
  • Chang YW., Jang JY., Kim YH., Kim JW., Shim JJ., The effects of broccoli sprout extract containing sulforaphane on lipid peroxidation and helicobacter pylori infection in the gastric mucosa. Gut Liver, 2015. 9 (4): 486-93.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.