Здравословни рецепти с цвекло

Цвеклото е един от най-здравословните зеленчуци изобщо. Затова сме ви подготвили няколко здравословни рецепти с цвекло, на които да се насладите.
Здравословни рецепти с цвекло
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 19 октомври, 2022

Познавате ли поне един човек, който да не обича цвекло? То е нискокалорично, има засищаш ефект, представлява добро почистващо организма средство, и, ако всичко до сега не ви е грабнало, ще добавим, че цвеклото се характеризира с добра съчетаемост с много устия и дори сокове. Цвеклото е един от най-здравословните зеленчуци изобщо. Затова сме ви подготвили няколко здравословни рецепти с цвекло, на които да се насладите.

Цвеклото е отлично за хора, които страдат от анемия, например. Консумацията му се препоръчва на хора, които се оплакват от запек или пък имат проблем с черния дроб. Цвеклото е удивителен източник на витамини, фибри и фолиева киселина, необходима на човешкото тяло всеки ден. Можете да се снабдите с цвекло от всеки магазин, а ако го добавите към обичайните домашни гозби, ще им придадете специфичен цвят и оригиналност. Цвеклото е идеална храна за всеки член на семейството ви. Хвърлете поглед към следващите рецепти – цвеклото ви позволява да поддържате добро здраве по много лесен начин.

Шейк от цвекло, ананас и краставица

Шейк от цвекло, ананас и краставица

Прекрасна напитка за старт на деня. Освен че е бедна на калории, тя засища, а това означава, че можете да усетите глад едва към обяд. След изпиването на шейка каквито и да било закуски изглеждат напълно ненужни. Няма да ви се яде в продължение на няколко часа, а същевременно тялото ви няма да изпитва глад за ценни хранителни вещества, защото напитката е богата на витамини, минерали и др. Шейк въздейства на организма детоксикиращо. Препоръчваме ви да си го приготвяте поне два пъти седмично.

Какви съставки са ви необходими?

  • Половин краставица
  • Резен ананас
  • 100 грама готвено цвекло
  • Сокът от половин лимон

Как да го направите?

  • Започнете като смесите цвеклото с лимоновия сок. Пасирайте сместа и я налейте на дъното на подходяща чаша.
  • Вземете резена ананас и го нарежете на квадратчета. Направете същото с краставицата. Сложете двете съставки в блендера и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. След това налейте течността в чашата с цвеклото и лимона. Разбъркайте. Със сигурност ще се удивите колко вкусна напитка направите. Насладете й се докрай!

Пълнено цвекло с див ориз

рецепта с цвекло, от която да си оближете пръстите - с див ориз

Представяме ви една здравословна и лека рецепта, която ще снабди тялото ви с фибри и макроелементи като калий. Можете да я използвате като предястие или като лека и освежаваща вечеря, която ще ви остави напълно заситени.

Какви съставки ви трябват?

  • 2 броя сготвени глави цвекло
  • Чаша сварен ориз
  • 1/2 домат
  • 1 сварено яйце
  • 6 маслини
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Малко оцет
  • Сокът на един лимон

Начин на приготвяне:

  • Предварително сготвеното цвекло трябва да бъде обелено. След това направете дупка в средата му. За целта използвайте малка лъжица.
  • След като оризът е сварен, постъпете с него сякаш ще правите салата: добавете към него маслините, свареното яйце (предварително нарязано на парченца), малко оцет и лимонов сок, както и парченца домати.
  • Накрая, сложете по малко от получената салата с ориз в направената дупка в цвеклото. Желателно е да оставите приготвеното цвекло в хладилника да се охлади за 15 минути. След това можете да се насладите на тази лесна и здравословна рецепта.

Сандвич с цвекло и авокадо

здравословна закуска от сандвич с цвекло и авокадо

Тази рецепта е идеална за лека вечеря. Бедна е на мазнини, оказва засищащ ефект и снабдява тялото ви с огромно количество витамини и минерали. Рецептата е съвсем простичка, но това е една от причините, поради която си заслужава да я заобичате и да присъства на трапезата ви редовно.

Какво ви е необходимо?

  • Пълнозърнест хляб
  • Едно авокадо
  • Сварено цвекло
  • Половин връзка пресен лук
  • Половин скилидка чесън
  • Зехтин
  • Щипка сол

Как да направите сандвич с цвекло?

  • Първо, запечете пълнозърнестия хляб. Това определено е един от най-здравословните хлябове, които съществуват и можете да го намерите в почти всеки магазин. Пълнозърнестият хляб намалява нивото на холестерола в кръвта и освен това е беден на мазнини.
  • След това направете авокадото на паста. Премахнете семето и извадете пулпата. Блендирайте я в комбинация с една супена лъжица зехтин, нарязан на ситно пресен лук и една щипка сол. Направете хомогенна смес от изброените съставки.
  • Сега е време да направите крема от цвекло. Много е просто. Обелете цвеклото, нарежете го и го сложете в блендера заедно с малко зехтин, наситнен чесън и малко сол. Разбийте добре.
  • Настъпи време за приготвяне на сандвича. Намажете един слой от пастата с авокадо. След това намажете с крема от цвекло. Съчетанието е повече от разтапящо сетивата ви. Истински апетайзър.

Ролца със сирене и цвекло

Ролца с цвекло и сирене - идеалната лека вечеря

 

Какво ви е необходимо?

  • 100 грама предварително приготвено цвекло
  • 80 мл мляко от бадеми
  • 1 яйце
  • 70 грама брашно
  • 1 скилидка чесън
  • 200 грама нискомаслено сирене или извара

Начин на приготвяне:

  • Започнете с комбиниране на цвеклото с нарязания на ситно чесън, суровото яйце, бадемовото мляко и 70 грама брашно. Опитайте се да направите от тях хомогенно тесто.
  • След това пристъпете към загряването на малко мазнина в достатъчно голям тиган. След като тиганът се нагрее, сложете приготвеното тесто и намалете силата на огъня. Ще забележите, че се оформя нещо подобно на тортила. Когато започнат да се появяват балончета, обърнете „тортилата“. Гответе още няколко минути.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 рецепти с броколи за лека вечеря

  • Когато получената „тортила“ се изстуди, подправете със сирене. Разбира се, добра комбинация ще се получи, ако заложите и на друг вариант – например, с маскарпоне или извара. След като сложите плънката, навийте „тортилата“, както е показано на снимката горе. Съветваме ви преди консумация да оставите приготвеното руло в хладилника за десет минути. Така ще се стегне и ще ви е по-лесно да го режете. Насладете му се! Прекрасен вкус и много ценни хранителни вещества на едно място!

Надяваме се, че сме ви били полезни и здравословните рецепти с цвекло са ви допаднали.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.