Здравословни рецепти с цвекло

Цвеклото е един от най-здравословните зеленчуци изобщо. Затова сме ви подготвили няколко здравословни рецепти с цвекло, на които да се насладите.
Здравословни рецепти с цвекло
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 19 октомври, 2022

Познавате ли поне един човек, който да не обича цвекло? То е нискокалорично, има засищаш ефект, представлява добро почистващо организма средство, и, ако всичко до сега не ви е грабнало, ще добавим, че цвеклото се характеризира с добра съчетаемост с много устия и дори сокове. Цвеклото е един от най-здравословните зеленчуци изобщо. Затова сме ви подготвили няколко здравословни рецепти с цвекло, на които да се насладите.

Цвеклото е отлично за хора, които страдат от анемия, например. Консумацията му се препоръчва на хора, които се оплакват от запек или пък имат проблем с черния дроб. Цвеклото е удивителен източник на витамини, фибри и фолиева киселина, необходима на човешкото тяло всеки ден. Можете да се снабдите с цвекло от всеки магазин, а ако го добавите към обичайните домашни гозби, ще им придадете специфичен цвят и оригиналност. Цвеклото е идеална храна за всеки член на семейството ви. Хвърлете поглед към следващите рецепти – цвеклото ви позволява да поддържате добро здраве по много лесен начин.

Шейк от цвекло, ананас и краставица

Шейк от цвекло, ананас и краставица

Прекрасна напитка за старт на деня. Освен че е бедна на калории, тя засища, а това означава, че можете да усетите глад едва към обяд. След изпиването на шейка каквито и да било закуски изглеждат напълно ненужни. Няма да ви се яде в продължение на няколко часа, а същевременно тялото ви няма да изпитва глад за ценни хранителни вещества, защото напитката е богата на витамини, минерали и др. Шейк въздейства на организма детоксикиращо. Препоръчваме ви да си го приготвяте поне два пъти седмично.

Какви съставки са ви необходими?

  • Половин краставица
  • Резен ананас
  • 100 грама готвено цвекло
  • Сокът от половин лимон

Как да го направите?

  • Започнете като смесите цвеклото с лимоновия сок. Пасирайте сместа и я налейте на дъното на подходяща чаша.
  • Вземете резена ананас и го нарежете на квадратчета. Направете същото с краставицата. Сложете двете съставки в блендера и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. След това налейте течността в чашата с цвеклото и лимона. Разбъркайте. Със сигурност ще се удивите колко вкусна напитка направите. Насладете й се докрай!

Пълнено цвекло с див ориз

рецепта с цвекло, от която да си оближете пръстите - с див ориз

Представяме ви една здравословна и лека рецепта, която ще снабди тялото ви с фибри и макроелементи като калий. Можете да я използвате като предястие или като лека и освежаваща вечеря, която ще ви остави напълно заситени.

Какви съставки ви трябват?

  • 2 броя сготвени глави цвекло
  • Чаша сварен ориз
  • 1/2 домат
  • 1 сварено яйце
  • 6 маслини
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Малко оцет
  • Сокът на един лимон

Начин на приготвяне:

  • Предварително сготвеното цвекло трябва да бъде обелено. След това направете дупка в средата му. За целта използвайте малка лъжица.
  • След като оризът е сварен, постъпете с него сякаш ще правите салата: добавете към него маслините, свареното яйце (предварително нарязано на парченца), малко оцет и лимонов сок, както и парченца домати.
  • Накрая, сложете по малко от получената салата с ориз в направената дупка в цвеклото. Желателно е да оставите приготвеното цвекло в хладилника да се охлади за 15 минути. След това можете да се насладите на тази лесна и здравословна рецепта.

Сандвич с цвекло и авокадо

здравословна закуска от сандвич с цвекло и авокадо

Тази рецепта е идеална за лека вечеря. Бедна е на мазнини, оказва засищащ ефект и снабдява тялото ви с огромно количество витамини и минерали. Рецептата е съвсем простичка, но това е една от причините, поради която си заслужава да я заобичате и да присъства на трапезата ви редовно.

Какво ви е необходимо?

  • Пълнозърнест хляб
  • Едно авокадо
  • Сварено цвекло
  • Половин връзка пресен лук
  • Половин скилидка чесън
  • Зехтин
  • Щипка сол

Как да направите сандвич с цвекло?

  • Първо, запечете пълнозърнестия хляб. Това определено е един от най-здравословните хлябове, които съществуват и можете да го намерите в почти всеки магазин. Пълнозърнестият хляб намалява нивото на холестерола в кръвта и освен това е беден на мазнини.
  • След това направете авокадото на паста. Премахнете семето и извадете пулпата. Блендирайте я в комбинация с една супена лъжица зехтин, нарязан на ситно пресен лук и една щипка сол. Направете хомогенна смес от изброените съставки.
  • Сега е време да направите крема от цвекло. Много е просто. Обелете цвеклото, нарежете го и го сложете в блендера заедно с малко зехтин, наситнен чесън и малко сол. Разбийте добре.
  • Настъпи време за приготвяне на сандвича. Намажете един слой от пастата с авокадо. След това намажете с крема от цвекло. Съчетанието е повече от разтапящо сетивата ви. Истински апетайзър.

Ролца със сирене и цвекло

Ролца с цвекло и сирене - идеалната лека вечеря

 

Какво ви е необходимо?

  • 100 грама предварително приготвено цвекло
  • 80 мл мляко от бадеми
  • 1 яйце
  • 70 грама брашно
  • 1 скилидка чесън
  • 200 грама нискомаслено сирене или извара

Начин на приготвяне:

  • Започнете с комбиниране на цвеклото с нарязания на ситно чесън, суровото яйце, бадемовото мляко и 70 грама брашно. Опитайте се да направите от тях хомогенно тесто.
  • След това пристъпете към загряването на малко мазнина в достатъчно голям тиган. След като тиганът се нагрее, сложете приготвеното тесто и намалете силата на огъня. Ще забележите, че се оформя нещо подобно на тортила. Когато започнат да се появяват балончета, обърнете „тортилата“. Гответе още няколко минути.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 рецепти с броколи за лека вечеря

  • Когато получената „тортила“ се изстуди, подправете със сирене. Разбира се, добра комбинация ще се получи, ако заложите и на друг вариант – например, с маскарпоне или извара. След като сложите плънката, навийте „тортилата“, както е показано на снимката горе. Съветваме ви преди консумация да оставите приготвеното руло в хладилника за десет минути. Така ще се стегне и ще ви е по-лесно да го режете. Насладете му се! Прекрасен вкус и много ценни хранителни вещества на едно място!

Надяваме се, че сме ви били полезни и здравословните рецепти с цвекло са ви допаднали.

Може да ви заинтересува ...
Цвеклото – най-добрият приятел на черния дроб
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Цвеклото – най-добрият приятел на черния дроб

Цвеклото може да бъде използвано като натурално средство за лечението на различни проблеми, особено когато става дума за заболявания на черния дроб...


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.