Ползите от овесените ядки всеки ден
Всеки знае, че закуската е най-важното хранене за деня. Тъй като позволява да излезете от дома си пълни с енергия и да посрещнете деня по най-добрия начин. Замисляли ли сте се защо ни съветват да добавяме овесени ядки към първото хранене? В тази статия ще ви обясним какви са ползите от овесените ядки.
Най-важните ползи от овесените ядки
Те са пречистващи:
Благодарение на голямото количество аминокиселини, което съдържат, те стимулират производството на лектин в черния дроб като помагат за пълното прочистване на токсините от тялото. Приемането на овесени ядки е много добро за почистване на стените на артериите, защото фибрите “създават бариера”за мастните отлагания, които се събират в тях и които могат да причинят множество проблеми със сърцето, холестерола и други.
Те помагат за контролиране нивото на кръвната захар:
Това е много хубава новина за хората, които страдат от диабет. Вие определено трябва да ги добавите към вашата диета, за да подобрите усвояването на нишесте и запазите гликемичните нива стабилни, особено след хранене.
А също така…
Подобряват храносмилането:
Ако имате проблеми по време на обяда или вечерята, овесените ядки помагат за намаляване на киселините в жлъчния мехур, което също така улеснява чревния транзит и предотвратяването на запек. Тъй като са богати на хидрати бавно абсорбиращи въглерода, те поддържат чувство на ситост за по-дълго, което е добра алтернатива за хората, които са на диета, тъй като отнемат желанието за често ядене.
Съдържат много ценни протеини:
Общо осем незаменими аминокиселини се съдържат в овесените ядки, което ги превръща в източник на протеини, които имат голяма биологична стойност. Това качество позволява образуването на нови тъкани в тялото.
Те са естествени антиканцерогени:
Съществуват различни изследвания, които са направени в САЩ за свойствата на овесените ядки като защитна сила срещу рак, заболяване, което е все по-често в тази страна и много други. Това се дължи на фитохимикалите, които те съдържат. По този начин, ние ви препоръчваме да ядете овесени ядки всеки ден, за да намалите възможността от заразяване с рак на гърдата или рак на дебелото черво до над 10%.
Прочетете и: 10 сигнала на тялото за рак на гърдата
Полезни са за сърцето:
Причината е голямото количество на омега 3 и линолова киселина, позната също като “добра мазнина”, която помага за намаляването на лошия холестерол (LDL), повишаващ сърдечните и мозъчни дейности
Помагат на централната нервна система:
Благодарение на витамините от B комплекса, които овесените ядки имат, те развиват, поддържат и балансират функционирането на нервната система.
И още
Предотвратяват проблеми с щитовидната жлеза:
Особено хипертиреоидизъм, тъй като те съдържат йод, минерал, който помага за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
Предотвратяват остеопорозата:
Имат необходимите нива на калций за добро здраве на костите, което предотвратява деминерализацията.
Те ви помагат да отслабнете:
Поради тази причина трябва да ги ядете на празен стомах или заедно със закуската, с обезмаслено или соево мляко, портокалов сок или ядки.
Те са един от най-добрите източници на енергия:
Препоръчваме да ги ядете като първото нещо сутрин или преди обяд, особено за хора, които работят много часове извън дома или трябва да учат за изпит.
Те са важна съставка в козметичните процедури:
Можете да се възползвате от свойствата на овесените ядки, а не само да ги ядете. Може също да ги използвате локално (външно) с овлажняващ крем, за да ги превърнете в невероятен ексфолиант за лице. Така ще имате много по-евтина, отколкото всяка друга козметична процедура.
Как да се ядат овесените ядки
Предлагаме ви най-добрите начини, за да добавите тези незаменими зърна, овесените ядки към ежедневната си диета.
- Шейк от овесени ядки: Добавете ябълка, банан, круша, мляко или кисело мляко, заедно с няколко супени лъжици овесени ядки в блендер и смесете добре. Можете да пиете тази вкусна напитка по всяко време на деня, така че тялото ви да стане по-здраво. Можете да я подсладите със захар, ако е необходимо.
- Палачинки: Те могат да бъдат солени или сладки според вашите предпочитания. Направете ги с малко овесени ядки и мляко, и след това можете да добавите зеленчуци и подправки, мармалад или сладко и т.н.
- Хляб от овесени ядки: Това наистина е вкусен пълнозърнест хляб. Можете да добавите канела и индийско орехче към него. Не забравяйте да добавите мая, така че да бухне във фурната. Можете също да добавите стафиди, семки, орехи, шоколад и т.н.
- Овесени бисквити: Те са чудесен избор за закуска. Има видове с какао, бадеми, или орехи.
Както и
- Съставка за салати: Кубчета лук, домати, варени картофи, краставици, маруля, настъргани моркови и всичко, което ви идва на ум и не на последно място, един специален метод: овесените ядки, които трябва да сварите (със сол, ако искате) за 25 минути, изцедете и изплакнете със студена вода.
Препоръчваме ви да прочетете и: Изненадващите качества на морковите
- За наръсване върху зеленчуци и месо: Вместо да използвате галета или брашно, можете да използвате овесени ядки с патладжан, пиле, риба, месо и др.
- За закуска: Това е най-популярният начин за приемането им. Сложете сурови овесени ядки в прясно или кисело мляко. Някои хора използват портокалов сок. Това ще ви предпази от запек и също така ще ви даде много енергия за целия ден.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Carlson, J. L., Erickson, J. M., Lloyd, B. B., & Slavin, J. L. (2018). Health Effects and Sources of Prebiotic Dietary Fiber. Current Developments in Nutrition, 2(3), nzy005. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6041804/
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (15 de mayo de 2024). Fiber: The Carb That Helps You Manage Diabetes. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. https://www.cdc.gov/diabetes/healthy-eating/fiber-helps-diabetes.html
- Chen, O., Mah, E., Dioum, E., Marwaha, A., Shanmugam, S., Malleshi, N., Sudha, V., Gayathri, R., Unnikrishnan, R., Anjana, R. M., Krishnaswamy, K., Mohan, V., & Chu, Y. (2021). The Role of Oat Nutrients in the Immune System: A Narrative Review. Nutrients, 13(4), 1048. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1048
- Gómez Carus, A., Ceballos Walls, I., Ruiz Moreno, E., Rodriguez Alonso, P., Valero Gaspar, T., Ávila Torres, J. M., & Varela Moreiras, G. (2017). Informe: datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Fundación Española de la Nutrición (FEN). https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
- Hou, Q., Li, Y., Li, L., Cheng, G., Sun, X., Li, S., & Tian, H. (2015). The metabolic effets of oats intake in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Nutrients, 7(12), 10369-10387. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690088/
- Korczak, R., Kocher, M., & Swanson, K. S. (2020). Effects of oats on gastrointestinal health as assessed by in vitro, animal and human studies. Nutrition Reviews, 78(5), 343-363. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/78/5/343/5602346?login=false.
- Llanaj, E., Dejanovic, G. M., Valido, E., Bano, A., Gamba, M., Kastrati, L., Minder, B., Stojic, S., Voortman, T., Marques-Vidal, P., Stoyanov, J., Metzger, B., Glisic, M., Kern, H., & Muka, T. (2022). Effect of oat supplementation interventions on cardiovascular disease risk markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European Journal of Nutrition, 61(4), 1749-1778. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-021-02763-1
- Menschel, M. (2022). Take a fresh look at oatmeal – it’s not as simple as you think. American Heart Association. Consultado el 29 de noviembre de 2024. https://www.heart.org/en/news/2022/09/01/take-a-fresh-look-at-oatmeal-its-not-as-simple-as-you-think
- Ötles, S., & Ozgoz, S. (2014). Health effects of dietary fiber. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, 13(2), 191-202. https://www.food.actapol.net/volume13/issue2/abstract-8.html
- Paudel, D., Dhungana, B., Caffe, M., & Krishnan, P. (2021). A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. Foods, 10(11), 2591. https://www.mdpi.com/2304-8158/10/11/2591
- Perrelli, A., Goitre, L., Salzano, A. M., Moglia, A., Scaloni, A., & Retta, S. F. (2018). Biological activities, health benefits and therapeutic properties of avenanthramides: from skin protection to prevention and treatment of cerebrovascular diseases. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018, 6015351. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126071/
- Rebello, C. J., Johnson, W. D., Martin, C. K., Han, H., Chu, Y. F., Bordenave, N., van Klinken, B. J., O’Shea, M., & Greenway, F. L. (2016). Instant Oatmeal Increases Satiety and Reduces Energy Intake Compared to a Ready-to-Eat Oat-Based Breakfast Cereal: A Randomized Crossover Trial. Journal of the American College of Nutrition, 35(1), 41-49. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4674378/
- Staka, A., Bodnieks, E., & Puķītis, A. (2015). Impact of oat-based products on human gastrointestinal tract. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences. Natural, Exact, and Applied Sciences, 69(4), 145-151. https://sciendo.com/article/10.1515/prolas-2015-0021
- U. S. Department of Agriculture. (1 de abril de 2019). Oats (Includes foods for USDA’s Food Distribution Program). https://fdc.nal.usda.gov/food-details/169705/nutrients
- Wu, J. R., Leu, H. B., Yin, W. H., Tseng, W. K., Wu, Y. W., Lin, T. H., Yeh, H. I., Chang, K. C., Wang, J. H., Wu, C. C., & Chen, J. W. (2019). The benefit of secondary prevention with oat fiber in reducing future cardiovascular event among CAD patients after coronary intervention. Scientific Reports, 9, 3091. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6395719/