Какво се случва с тялото ви когато приемате зелен чай всеки ден

Зеленият чай е много полезен за организма, стига да не прекаляваме с него. За да се възползваме от него е нужно да приемаме само 2 чаши дневно.
Какво се случва с тялото ви когато приемате зелен чай всеки ден

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Зеленият чай е натурална напитка, която от стотици години присъства в китайската медицина. Консумацията на зелен чай всеки ден става практика за много хора. В наши дни този чай е много популярен и се отглежда не само в Азия, но и на много други места по целия свят.

Различавайки се от други видове чай, зеленият не преминава през процеси на ферментация, като по този начин се щадят всички антиоксиданти и полифеноли.

Свойствата на тези съставки са именно тези, които се грижат за здравето. Те подпомагат контрола на теглото и дори се борят с появата на рак.

Съществуват още много причини да пиете зелен чай в умерени количества всеки ден. В тази статия ще ви споделим най-полезните страни на зеления чай, както и кога не бива да се консумира.

Консумацията на зелен чай всеки ден помага за отслабване

Зеленият чай помага при отслабване.

Високата концентрация на полифеноли в зеления чай се свързва със способността му да подобрява метаболизма и да намаля теглото.

Тези антиоксиданти увеличават нивата на изразходваната енергия и стимулират тялото да избягва задържането на калории под формата на мазнини.

Предотвратява диабета

Антиоксидантите в тази естествена напитка играят важна роля в регулирането нивата на кръвната глюкоза, подпомагайки превенцията на диабет тип 1 и 2.

Ежедневното им приемане на зелен чай след хранене не позволява увеличаване на кръвната захар и предотвратява  задържането на захари като мазнини.

Предпазва сърдечно-съдовото здраве

Малка чаша зелен чай всеки ден предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Малка чаша зелен чай всеки ден предпазва от различни видове сърдечно-съдови заболявания, като повишаване на холестерола и проблеми с кръвоносната система.

Антиоксидантите в зеления чай спират образуването на кръвни съсиреци, пречистват артериите и контролират излишъка от мазнини в кръвта.

Много специалисти твърдят, че тези активни субстанции намалят риска от инфаркт, удар и тромбоза.

Предотвратява проблемите със зрението

Освен полифеноли, зеленият чай съдържа съставки като витамин С и Е, лутеин и зеаксантин, които се усвояват от различните части на окото. Тези тъкани включват ретината, която става по-защитена от развиването на глаукома, както и други зрителни заболявания.

Тези съставки, наред с мощта на антиоксидантите, подпомагат намаляването на стреса от окисляването на клетките, която е основната причина за влошаване на зрението.

Действа срещу брадавиците

Ежедневното приемане на зелен чай е от голяма полза в борбата срещу разпространението на човешкия папиломен вирус (ЧПВ), в следствие на който се образуват брадавиците. Епигалокатехиновият галет, който е един от основните компоненти на зеления чай, инхибира клетъчния цикъл, благодарение на който ЧПВ се разпространява.

Предпазва от появата на Алцхаймер и Паркинсон

Чаша зелен чай - като превенция за болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Благодарение на свойството си да забавя действието на свободните радикали, тази естествена напитка показва положителни резултати в превенцията на церебрални щети, както и при развитието на болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Антиоксидантите създават защитна бариера срещу негативните последици от клетъчната дегенерация и стимулират невралната активност.

Предпазва от камъни в бъбреците

Като консумирате по малко зелен чай всеки ден ще можете да бъдете сигурни, че сте предпазени от бъбречна калцификация и камъни в бъбреците.

Антиоксидантите в зеления чай забавят производството на калциеви оксалатни утайки. Те се намират в бъбреците и представляват това, което се превръща именно в камъни.

Предотвратява кариесите

Зеленият чай унищожава вирусите и бактериите, причиняващи кариес.

Катехините, този тип химични антиоксиданти, намиращи се в зеления чай, унищожават вирусите и бактериите, причиняващи инфекции на гърлото, кариесите, както и други заболявания на устната кухина.

Кога да не консумираме зелен чай

Важно е да обърнем внимание на някои определени случаи, в които не бива да пиете зелен чай.

Консумацията ви не бива да превишава 2 чаши на ден, защото прекомерният прием може да доведе до негативни ефекти като:

  • Главоболие
  • Нервност
  • Диария
  • Проблеми със съня
  • Раздразнителност
  • Ускорен сърдечен ритъм
  • Замаяност

Също така, не бива да консумирате зелен чай ако приемате лекарства или алкохолни напитки. Това се дължи на кофеиновото съдържание, което при комбиниране с други съставки може да доведе до нежелани реакции.

Зеленият чай не се препоръчва на бременни жени или такива, които кърмят, тъй като може да бъде противопоказен за плода.

Пациентите с високо кръвно налягане, анемия и храносмилателни проблеми също трябва да избягват консумацията на зелен чай, или да го приемат в малки дози и само след лекарско предписание.

Разумната консумация на зелен чай е това, което определя дали ще бъде полезен за вас или не. Много хора правят грешката да прекаляват с него в желанието си да отслабват, без да подозират вредите, които нанасят на организма си.

Не превишавайте препоръчителната доза от 2 чаши зелен чай всеки ден. Открийте на какво е способен зеления чай, що се касае до по-пълноценния ви живот.

Може да ви заинтересува ...
Ускорете метаболизма си с тази напитка от зелен чай, грейпфрут и мента
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Ускорете метаболизма си с тази напитка от зелен чай, грейпфрут и мента

Тук бихме искали да споделим рецепта за тази свежа напитка, приготвена от зелен чай, грейпфрут и мента. Тя е чудесна за хора, които имат проблеми с...



  • Barilaro, H. L. (2014). Posibles efectos profilácticos del té verde en mucositis por tratamiento quimioterápico (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata). http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/41258
  • Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13
  • Funosas, E. R., Martínez, A. B., Pignolo, M., Maestri, L., Aromando, R. F., Scozzarro, S. M., … & Hermida, P. S. (2005). Efectividad del té verde en el tratamiento de periodontitis crónica. Avances en Odontoestomatología, 21(3), 159-166. https://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v21n3/original4.pdf
  • Hursel, R., Viechtbauer, W., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2009, September). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: A meta-analysis. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2009.135
  • Itoh, Y., Yasui, T., Okada, A., Tozawa, K., Hayashi, Y., & Kohri, K. (2005). Preventive effects of green tea on renal stone formation and the role of oxidative stress in nephrolithiasis. Journal of Urology173(1), 271–275. https://doi.org/10.1097/01.ju.0000141311.51003.87
  • Kim, S. H., Jun, C. D., Suk, K., Choi, B. J., Lim, H., Park, S., … & Shin, T. Y. (2006). Gallic acid inhibits histamine release and pro-inflammatory cytokine production in mast cells. Toxicological Sciences, 91(1), 123-131. https://academic.oup.com/toxsci/article/91/1/123/1672576?login=true
  • Pervin M, Unno K, Ohishi T, Tanabe H, Miyoshi N, Nakamura Y. Beneficial Effects of Green Tea Catechins on Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2018;23(6):1297. Published 2018 May 29. doi:10.3390/molecules23061297
  • Salas-Hernández, A., Hurtado-Ovalle, S. A., Marín-Padilla, A. L., Arriaga-Domínguez, M. P., Salas-Herrera, M. M., Martín del Campo-Cervantes, J., & Esparza-Ramos, S. B. Influencia del té verde y del té de jengibre en el rendimiento deportivo del futbolista Influence of green tea and ginger tea on the sports performance of the soccer player. http://portal.amelica.org/ameli/jatsRepo/486/4862106005/4862106005.pdf
  • Suzuki Y, Miyoshi N, Isemura M. Health-promoting effects of green tea. Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 2012;88(3):88–101. doi:10.2183/pjab.88.88
  • Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. The Journal of nutritional biochemistry, 15(9), 506-516. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286304001184


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.