6 невероятни ползи от скачането на въже

Значително подобрява координацията, укрепва сърцето, белите дробове и кръвоносната система
6 невероятни ползи от скачането на въже
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Скачането на въже може да ви накара да си спомните детството. Истината е, че това е едно от най-полезните за  сърдечно-съдовата система упражнения, които можете да практикувате.

Това лесно упражнение може да изглежда като детска играчка, но скачането на въже ни поддържа в добро състояние и значително увеличава физическата издръжливост.

Освен това е  чудесно  упражнение за допълнение на друга спортна активност..

Най-хубавата част е, че нямате нужда от фитнес зала. За постигане на добри резултати не са необходими уреди или други инструменти.

Всичко, от което се нуждаете, е въже и желанието да се движите и забавлявате.

Скачането на въже – сърдечно-съдово упражнение

Сърдечно-съдовите упражнения са много важни за поддържането във форма. Скачането на въже увеличава сърдечната честота. Това е същото като когато ходим, тичаме, вървим нагоре или надолу по стълбите или караме колело.

Този вид упражнения позволява на тялото да използва кислорода ефикасно. Крайният резултат е укрепването на сърцето, белите дробове и кръвоносната система.

Координация и движение

Ако сте скачали на въже, когато сте били дете, трябва да помните, че това упражнение използва както координацията, така и движението.

  • За да започнете, трябва да практикувате движения на ръцете и краката отделно.
  • Започнете с въжето в едната ръка и двата крака заедно.
  • Местете въжето с постоянна скорост и скочете, когато се приближи до краката ви.

6 ползи от скачането на въже, които може би не сте знаели

ползи от скачането на въже

Освен че е лесно и евтино, скачането на въже дава много предимства. Нека да видим кои са те.

1. Тонизира мускулите

Когато скачате на въже, работите с всички мускули на тялото си. Тази тренировка използва горната, основната и долната мускулатура.

Използвате бицепсите и трицепсите, за да поддържате въжето в движение. Постоянното движение тонизира и засилва тези мускули.

В същото време използвате коремните мускули, за да скачате.

Тази тренировка действа също за краката. Координираното движение на краката създава мускулно напрежение. То тонизира и изгражда квадрицепсите, задните части и прасците.

2. Увеличава кръвния поток

загрявка с въже

Движението, което използваме, когато скачаме на въже, помага на кръвоносната система.

Сърцето работи по-усилено, за да изпомпва кръвта във всяка част на тялото. То също така кара кръвта да се разпространява през всичките артерии. Това намалява риска от сърдечен удар.

3. Увеличава капацитета на белите дробове

Когато скачате на въже дробове получават по-голямо количество въздух. Това може да бъде полезно при някои респираторни проблеми.

В същото време увеличаваме физическата издръжливост. Това означава, че можем да се упражняваме по-дълго, без да се изморяваме.

4. Изгаря калории

въже сред природата

Скачането на въже за 30 минути изгаря около 400 калории. Това включва мазнини, съхранявани навсякъде в тялото. Ако се опитвате да отслабнете, това упражнение е чудесно точно за това.

5. Отървава от токсините

Когато скачаме на въже се отърваваме от токсините, които се съхраняват навсякъде в тялото. Това става главно чрез изпотяването и позволява на клетките да се регенерират и да работят на пълен капацитет.

6. Намалява стреса и увеличава умствената активност

Въпреки че не е научно тествано, някои казват, че координацията, от която се нуждаем, за да скачаме на въже, изгражда нови невронни връзки.

Също така скачането на въже насърчава тялото да произвежда ендорфини. Тези хормони ни помагат да се отпуснем и намалим стреса и тревогите.

Това дава положителен начин на мислене. С тази перспектива увеличавате възможността за по-добро качество на живот.

Някои съвети за скачане на въже

скачане на въже

Въпреки че скачането на въже е лесно упражнение трябва да внимавате. Добра идея е да вземете предпазни мерки, за да предотвратите ненужно въздействие върху ставите.

Препоръчваме да загреете в началото. Започнете с някои бавни, плавни скокове за кратък период от време. Когато загреете, можете да правите по-бързи скокове за дълъг период от време.

Ако не сте във форма, напълно нормално е да се чувствате уморени в началото. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е бавно да увеличите продължителността на скачането. По този начин със сигурност ще продължите да подобрявате издръжливостта си.

Друга препоръка е да съчетаете скачането на въже с тренировка с ниска интензивност. Някои примери са аеробика и повдигане на леки тежести. Това позволява да скачате за по-дълги периоди от време.

Със сигурност това упражнение е едно от най-добрите, които можете да направите. Можете дори да го превърнете в нормална част от рутината си, ако вече имате такава.

Скачането на въже ни дава отлични предимства. Поради това се е превърнало в едно от предпочитаните упражнения на любителите на фитнес и спортистите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mersy, D. J. (1991). Health benefits of aerobic exercise. Postgraduate Medicine. https://doi.org/10.1080/00325481.1991.11700983
  • Orhan, Serdar. (2013). The effects of rope training on heart rate, anaerobic power and reaction time of the basketball players. Life Science Journal. 10. 266-271.
  • Chen, C. C., & Lin, S. Y. (2011). The impact of rope jumping exercise on physical fitness of visually impaired students. Research in Developmental Disabilities32(1), 25–29. https://doi.org/10.1016/j.ridd.2010.08.010
  • How to Cite: Zakavi I, Bizhani B, Bani Hashemi M, Ghaisii E. The Effect of an Eight-Week Rope Skipping Exercise Program on Interleukin-10 and C-Reactive Protein in Overweight and Obese Adolescents, Jentashapir J Cell Mol Biol. 2015 ; 6(4):e24720. doi: 10.17795/jjhr-24720.
  • Ha AS, Ng JYY. Rope skipping increases bone mineral density at calcanei of pubertal girls in Hong Kong: A quasi-experimental investigation. PLoS One. 2017;12(12):e0189085. Published 2017 Dec 8. doi:10.1371/journal.pone.0189085
  • Heijnen S, Hommel B, Kibele A, Colzato LS. Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Front Psychol. 2016;6:1890. Published 2016 Jan 7. doi:10.3389/fpsyg.2015.01890

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.