5 причини да правим лицеви опори всеки ден

Характерното движение подобрява кръвообращението, генерира топлина из тялото и стимулира мозъка да работи по-ефективно
5 причини да правим лицеви опори всеки ден

Последна актуализация: 01 декември, 2018

Упражненията са един от най-добрите начини за изгаряне на много калории, отслабване и тонизиране на мускулите. Не всички упражнения обаче активират всичките мускулни групи в тялото. Повечето тренировъчни програми съчетават кардио упражнения и силови тренировки. За щастие в наши дни разполагаме с едно упражнение, което е полезно за различни части на тялото, а не изисква кой знае какво движение. Това са познатите лицеви опори.

Разбира се, не е никак лоша идея да съчетаете лицевите опори с други физически упражнения, които развиват горната част на тялото.

5 причини да правите лицеви опори всеки ден

1. Укрепват горната част на тялото

С прогресивното увеличаване на броя на лицевите oпори, които правите ежедневно, вие ще укрепите горната част на тялото, без да провокирате натрупване на мускулна маса.

Това просто упражнение тренира гръдния кош и раменете, правейки по-силна и оформена горната част на тялото.

2. Тренират мускулите на корема

Извайват талията.

По принцип лицевите опори са упражнение за горната част на тялото. Те обаче тренират и други мускулни групи, когато се изпълняват правилно. Когато поддържате корема стегнат по време на упражнението, вие стабилизирате гръбначния стълб.

Това води до укрепване и тонизиране на коремните мускули, без целенасочено да сте искали това.

3. Повишават енергийното ниво

Вероятно, когато чуете “лицеви опори”, веднага ви идва наум, че това е най-лошият начин да справяне със силната умора и чувството за слабост. Всъщност няколко лицеви oпори са способни да подобрят енергийното ниво на тялото.

Характерното движение подобрява кръвообращението, генерира топлина из тялото и стимулира мозъка да работи по-ефективно.

Най-хубавото е, че можете да правите лицеви опори буквално навсякъде. Винаги можете да разчитате на тях при необходимост от бързо презареждане с енергия, без да се налага прием на енергийни напитки или хапчета.

4. Подобряват плътността на костите

По-силни рамене с помощта на лицеви опори

Остаряването на тялото е свързано с понижаване на плътността на костите. Така рискът от счупвания се увеличава. Тренирането с тежести е ключово за поддържането на здрави кости. Лицевите упражнения представляват добър начин да избегнете нежелано счупване.

Когато изпълнявате това упражнение, се тренират различни мускулни групи. В допълнение към това – тонизирате китките и лактите.

5. Ускоряват метаболизма

Когато правите лицеви опори, тялото задвижва няколко мускулни групи едновременно. Така сърцето започва да изпомпва повече кръв, а дишането се учестява.

Лицевите опори се отразяват благоприятно върху метаболизма на човека, който играе ключова роля за отслабването и здравословното състояние. Само с едно движение извличате толкова много ползи!

Как да правите лицеви опори?

Как се правят лицеви опори?

След като вече разполагате с няколко основателни причини, поради които да правите лицеви опори всеки ден, без съмнение трябва да се опитате да ги включите сред ежедневните си навици.

Ако искате да качите мускулна маса, да стопите мазнините и да подобрите цялостната си физическа форма, обърнете внимание на следните съвети, за да сте сигурни, че изпълнявате лицевите опори правилно:

  • Легнете на пода по лице. Можете да използвате килимче за йога. Дръжте краката допрени един до друг. Трябва да усетите тежестта на тялото с гръдния кош.
  • Сложете дланите си на пода от двете страни. Приблизителната дистанция зависи от широчината на раменете ви.
  • Сгънете пръстите на краката, така че да докосват пода.
  • Избутайте тялото нагоре, използвайки ръцете. Тежестта на тялото трябва да се поеме от ръцете и пръстите на краката. Главата стои така, че да оформя права линия по отношение на петите.
  • Изпълнете максимално ръце и задръжте в тази позиция. След това сгънете лактите и се върнете в стартова позиция.

В началото правете толкова  лицеви опори, колкото можете, но не се насилвайте прекалено много, тъй като все още не сте свикнали с упражнението. Щом усетите, че ви трябва почивка, спрете. Започнете отново, щом сте готови.

Можете да изпълнявате по няколко серии от повторения. Увеличавайте броя им, щом свикнете с упражнението.

Добра идея е да добавяте по 2 лицеви опори към постижението си от предходния ден. Така ще стимулирате укрепването на тялото. Важно е обаче и да правите почивка.

Накрая ще сте способни да правите една серия лицеви опори без прекъсване. Примерна цел за начинаещи са по 12 лицеви опори, изпълнени в 3 дни. Започнете да повишавате натоварването оттам нататък.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.