Дефицити на витамини, които могат да провокират умора

Проблемите изникват, когато слабостта и липсата на жизненост продължават със седмици, а в по-лошия случай – се влошават с всеки изминал ден
Дефицити на витамини, които могат да провокират умора

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Ако усещате, че ставането сутрин е все по-трудно или след почивния уикенд се нуждаете от сън в понеделник сутрин, възможно е да страдате от временна или хронична умора, която се дължи на дефицити на витамини.

В допълнение към характерните навици, които провокират загуба на енергичност, добра идея е да обърнете внимание на храната, която слагате на трапезата. Ако става дума за дефицити на витамини, ще все по-трудно ще намирате енергия за изпълнение на ежедневните задачи.

Какво представлява умората и какво я провокира?

Всеки човек я усеща умора в определени моменти. В такива дни искате да останете в леглото целия ден и да не правите нищо. След само една нощ пълноценен сън обаче се връщате към обичайното състояние и с лекота поемате ежедневните отговорности и задачи.

Проблемите изникват, когато слабостта и липсата на жизненост продължават със седмици, а в по-лошия случай – се влошават с всеки изминал ден. Умората е нещо, на което задължително трябва да обръщате внимание.

В допълнение към нормалния стрес и ежедневните задачи, които изпълняваме в съвременния свят, налице са други възможни причини за умората:

 • Прием на определени лекарства, като антидепресанти и антихистамини
 • Подлагане на медицински процедури: радиация, химиотерапия и т.н.
 • Възстановяване след операция
 • Усещане за тревога, депресия или нервност
 • Загуба на любим човек
 • Финансови или лични проблеми
Умора

Ежедневните навици на човека са много важни и могат да бъдат причина за появата на временна или постоянна умора. Обърнете внимание на следните неща:

 • Тренирате ли достатъчно?
 • Оставате ли до късно вечер и ставате ли рано?
 • Консумирате ли прекалено много алкохол или кафе?
 • Консумирате ли нездравословна храна и захар?
 • Претоварени ли сте със задачи?
 • Били ли сте във ваканция скоро?

Синдромът на хроничната умора е състояние, от което страдат много хора. Често то не е диагностицирано, докато не достигне до етап, в който умората е изключително силна и продължава с месеци.

Обикновено липсата на енергия не е свързана с други заболявания и здравословни оплаквания и засяга повече жените, отколкото мъжете. Типичната възраст на пациентите е над 40 години. Сред най-честите симптоми на хронична умора са:

 • Главоболие
 • Болка в мускулите
 • Чувствителни лимфни възли
 • Проблеми с паметта
 • Раздразнителност
 • Липса на жизненост
Напрежение в очите

Дефицити на витамини = умора

Говорили сме за някои ежедневни навици, които са способни да провокират ментално и физическо изтощение, но в допълнение към тях си струва да припомним: храната, която консумираме, играе съществена роля за усещанията.

Не става дума просто за количеството храна, която консумираме ежедневно, а за качеството й. Дефицитите на витамини и „празните“ калории могат да провокират редица здравословни проблеми – включително умора, депресия и ниски запаси от енергия.

Нека да разгледаме какво се случва, когато организмът изпитва дефицити на витамини и минерали.

Витамин C

Имунната система черпи най-голяма полза от този нутриент. Всеки човек трябва да го набавя чрез храната, тъй като организмът не го произвежда сам.

Консумирайте цитрусови плодове, домати и чушки, за да помогнете за усвояването на протеините и да стимулирате оптималната работа на невротрансмитерите.

Дефицити на витамини

Ако страдате от дефицит на витамин С, не само ще усещате умора. Ставите ще болят, венците ще са подути и често ще настивате.

Витамин D

Той регулира усвояването на калция от тялото, поддържа костите здрави  и подобрява мускулното движение. Освен това стимулира имунната система, редуцира възпалителните процеси и се бори с умората.

Консумирайте редовно риба тон, сьомга и друга мазна риба. Добра идея е всеки ден да бъдете на слънце поне 15 минути.

Дефицитът на витамин D е свързан със слабост в мускулите и костите, а също така с проблеми със съня и усещане на умора през светлата част на деня.

Желязо

Спанак

Не е необходимо да страдате от анемия, за да изпитвате дефицит на желязо. Според Световната здравна организация липсата на този минерал в човешкото тяло представлява един от най-големите проблеми на съвременния свят.

Най-честите симптоми на дефицит на желязо са слабост, умора и когнитивни проблеми.

Това води до слабо представяне в работата и в училище, дисбаланс на имунната система и проблеми с поддържането на нормална телесна температура.

Магнезий

Този нутриент се съдържа в бобовите култури, ядките и пълнозърнестите храни.

Когато не приемате достатъчно магнезий, започвате да страдате от гадене, слабост и изтръпналост на крайниците, а също така и от загуба на апетит. Дефицитът на магнезий провокира аномалии в сърдечния ритъм и мускулни схващания.

Витамин B

Комплексът В1, В6 и В12  са най-важни за човека, тъй като дефицити на тези витамини провокира умора, депресия, загуба на мускулна маса и понижен апетит. Саркопенията представлява здравословен проблем, който се характеризира с усещане за слабост и загуба на мускулна маса.

 • Витамин B1, или тиамин, е отговорен за регулирането на функцията на нервната система и метаболизирането на кръвната захар.
 • Витамин В16 контролира апетита и преработва мазнините.
 • Витамин В12 предпазва от депресия и хронична умора.
Яйца

Възможно е около 15% от населението на света да страда от дефицит на витамини В комплекс. Можете да се снабдите с тях, като консумирате редовно млечни продукти, яйца и риба. За вегетарианците отлично решение са зърнените храни и квас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.