Как да подобрите паметта си със 7 лесни упражнения

18.02.2019
Знаете ли как да подобрите паметта си? По-лесно е отколкото си мислите. Научете 7 лесни упражнения за целта от тази статия!

Паметта е способността на мозъка, позволяваща ни да учим, да правим връзки и да извършваме ежедневните си дейности.

Тя е сложен мозъчен феномен, позволяващ ни да съхраняваме и запомняме информация – в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Тя ни позволява да извършваме стотици дейности.

Но с течение на времето способностите й намаляват и поради промените настъпващи с мозъка ефикасността на паметта значително спада.

Заради това започваме да изпитваме трудности при запомняне и с времето да забравяме важна информация. Още интересни факти за човешката памет можете да откриете на сайта Психолози БГ.

Най-тревожното е, че този проблем може постепенно да се влоши, а в някои по-тежки случаи да се превърне в Алцхаймер.

Затова трябва да си обръщате внимание, да водите здравословен начин на живот и да практикувате упражнения укрепващи мозъчната дейност.

Днес ще ви опишем 7 лесни упражнения, които ще ви помогнат да подобрите паметта си.

1.Учете нови нещаучене на нови неща, за да подобрите паметта си

Ученето е процес, който можете да извършвате във всеки един момент в живота си, въпреки че го пренебрегваме. Той е един от най-добрите начини за упражняване на паметта и за запазването й.

То позволява на мозъка да напусне зоната си на комфорт, докато активира действието му, което обикновено намалява, когато пред него няма никакви интересни предизвикателства. 

За да предотвратите това трябва да се опитвате да предизвиквате мозъка като:

 • Учите нов език
 • Изучавате нов предмет или дисциплина
 • Учите се да свирите на инструмент
 • Търсите информация, която ви интересува

2.Запомняйте лесна информация

Не е необходимо да учите сложни неща, за да активирате дейността на мозъка.

Упражнението за запомняне на лесна информация е достатъчно, за да укрепи мозъка ви и способността му да съхранява повече информация.

Опитвайте се да запомняте по нещо ново всеки ден:

 • Телефонен номер
 • Рождена дата
 • Списък с продукти за магазина
 • Адрес

Изберете си един от дните на седмицата и се опитайте да запомните какво сте яли или да си припомните как са протекли предходните работни дни.

Прочетете и: 10 суперхрани за мозъка

3.Създавайте карти в умаупражнявайте паметта си

Създаването на карти в ума е лесна дейност, която предизвиква мозъка, докато засилва способността ви да запомняте.

Практикуването му се препоръчва за развитието на пространствената ви виждане.

 • Състои се от създаването на карта в ума ви например при посещаването на ново място.
 • Начертайте целия маршрут и се опитайте да добавите всички детайли, които срещате по пътя.

4.Запомняйте чрез акроними и акростихове

Изминалите факти се запомнят лесно, ако използвате акроним или акростих, активиращи функционирането на различни части на мозъка. Това спомага укрепването на способностите на паметта.

 • Опитайте се да заздравите паметта си като си съчините акростих към определена ключова дума, която трябва да запомните.

5.Допирупражнение с допир, за да подобрите паметта си

Визуалната информация играе много важна роля за способността на мозъка да различава един предмет от друг.

Допирът позволява да откриете малките разлики между предметите. Той активира и засилва действието на зоните в мозъка, които обработват важна информация.

Затова хората загубили зрението си могат да четат брайловата азбука, защото мозъкът им развива способността си да различава буквите при допир.

 • Можете бързо да упражните това си умение като вземете произволна монета и се опитате да познаете стойността й само като я опипвате.

6.Използвайте недоминантната си ръка

Опитвали ли сте се някога да извършвате ежедневните си задачи с недоминантната си ръка? А беше ли ви трудно?

Въпреки че няма да ви е така лесно както когато използвате доминантната си ръка, това упражнение е много полезно за поддържането на активността на паметта.

Използването на другата част на мозъка по време на това упражнение спомага развитието на частите на мозъчната кора, отговарящи за обработването на информацията получена при допира на ръката ви.

Опитвайте се да извършвате следните задачи с другата си ръка:

 • Писане
 • Миене на зъбите
 • Говорене по телефона
 • Използването на лъжица

7.Слушайте музика, за да подобрите паметта сислушайте музика, за да подобрите паметта си

Нещо толкова приятно и лесно като слушането на музика може да послужи като упражнение на паметта ви и може да подобри здравето на мозъка ви.

Тази дейност особено, когато става въпрос за класическа музика, подобрява дейността на мозъка независимо от възрастта. 

Препоръчваме ви да прочетете и: Как музиката влияе на настроението?

Музиката стимулира мозъчните клетки и ви помага да поддържате оптимална концентрацията си, паметта и развитието на слуха си.

Тревожите ли се за паметта си? Изпитвате трудности, когато трябва да запомните нещо ново? Използвайте тези упражнения и постепенно ще се радвате на по-добра памет и концентрация.

 • Parkin, A. J. (1999). Human memory. Current Biology : CB. https://doi.org/10.1016/s0079-7421(08)60422-3
 • Atkinson, R. C., & Shiffrin, R. M. (2016). Human memory: A proposed system and its control processes. In Scientists Making a Difference: One Hundred Eminent Behavioral and Brain Scientists Talk about their Most Important Contributions. https://doi.org/10.1017/CBO9781316422250.025
 • Johnson, M. K., & Hasher, L. (1987). Human Learning and Memory. Annual Review of Psychology. https://doi.org/10.1146/annurev.ps.38.020187.003215
 • Madan, C. R., & Singhal, A. (2012). Using actions to enhance memory: Effects of enactment, gestures, and exercise on human memory. Frontiers in Psychology. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2012.00507