9 неща за човешкото тяло, които вероятно не знаете

20.07.2019

Какво знаете за човешкото тяло? То е удивително. Извършва хиляди функции всеки ден, които може да изглеждат незначителни, но които са от съществено значение за това да сме в добро здраве и да се чувстваме добре.

В голяма част от времето, както знаете, тялото ни извършва много от важните функции. Въпреки това, вероятно не знаете много други неща, които също са много важни и дори изглеждат невероятни.

По-долу, ще ви разкрием за 9 неща за човешкото тяло, които най-вероятно не знаете.

Интересни факти за човешкото тяло

1. Имате същото количество коса като на шимпанзетата

Тялото на човек в средна възраст има същото количество коса (известна като мъх) като това на шимпанзетата. Разликата е тази, че в случая при хората, нашата коса е много по-тънка от тази на шимпанзета.

Също така, при хората косата е загубила първоначалната си функция на защита. Сегашното състояние на окосмяване по тялото определено се дължи на еволюцията и носенето на облекло за защита срещу студа.

2. Защо кожата ни настръхва?

Интересно за човешкото тяло: защо настръхваме?

Често сте изпитвали това, което е по-известно като настръхване. Това е пиломоторен рефлекс, реакция, която хората са правели в миналото, за да повдигнат косата на тялото и да се предпазват от студа и други опасности като животните например.

Очевидно е, че тази функция е остаряла в днешно време. Тъй като нямаме толкова косми по тялото си, кожата ни продължава да проявява същата реакция.

Вижте и: 10 храни, които хидратират кожата ви

3. Години в мигане

Хората прекарват пет години в мигане. Както знаем, това действие е много важно за очите ни, тъй като се използва като механизъм за защита и грижа.

Мигането „смазва” очите ни и ги кара да си починат, които не може да останат отворени за постоянно. Мигането е и импулс за защита, защото сте склонни да го правите, когато даден обект идва към лицето ви.

4. Левичарите са по-силни

Факти за човешкото тяло и за левичарите

Това може би се дължи на физиката – левичарите са по-силни, когато прилагат силата си, за да противодействат на действия, обратни на часовниковата стрелка.

Това означава, че е много по-лесно за левичар да отвори буркан, отколкото десничар. Но въпреки това, когато е необходимо да се затвори един буркан и трябва да се прилага обратната сила, е много по-лесно за десничарите да го направят.

5. Стомахът съхранява киселина

Стомахът съхранява хлорна киселина, която се произвежда от клетките, намиращи се в стомаха. В промишлеността, този вид киселина е силно разяждащ, поради което тя се използва в металургията.

Въпреки това, покриването на стената със слуз на стомаха предпазва от увреждащото действие на киселината, поради което не се увреждате от нея.

Вижте още: Епигастралгията: Неприятната болка в стомаха

6. Ние сме хранилище на бактерии

Навярно не знаете за човешкото тяло, че е хранилище за бактерии

Веротно не знаете за човешкото тяло, че е огромно хранилище на бактерии. В действителност, изчисленията посочват, че бактериите значително превъзхождат клетките, дял от десет до една повече или по-малко.

Разбира се, това не означава, че всички бактерии в организма са вредни за нашето здраве. Има няколко, които са полезни и помагат на тялото да бъде в добро състояние.

7. Дрямките са полезни

Взимането на 20 минутна дрямка е добре за вашето здраве. В действителност, тя помага за подобряване на концентрацията, настроението и производителността.

Въпреки това, по-дълго от този период може да има отрицателни последици. Това може да ви накара да се почувствате по-уморени и раздразнителни.

8. Много мъртви клетки

Интересни факти за човешкото тяло

Всеки ден тялото ви се отървава от голямо количество мъртви клетки, предимно от кожата. Това количество е равно на около два килограма мъртви кожни клетки на година.

9. Чувствителност

Както знаете, човешкото тяло има голямо количество нервни окончания, които ви позволяват нещата да се усещат и чувстват. Най-чувствителните се намират в устните и пръстите, докато най-малко чувствителните се намират в средната част на гърба.

  • Ellis, K. J. (2000). Human Body Composition: In Vivo Methods. Physiological Reviews. https://doi.org/10.1152/physrev.2000.80.2.649
  • Winter, D. a D. a. D. a. (2009). Biomechanics and motor control of human body. Motor Control. https://doi.org/10.1002/9780470549148
  • Ruff, C. (2002). Variation in Human Body Size and Shape. Annual Review of Anthropology. https://doi.org/10.1146/annurev.anthro.31.040402.085407