9 неща за човешкото тяло, които вероятно не знаете

9 неща за човешкото тяло, които вероятно не знаете

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какво знаете за човешкото тяло? То е удивително. Извършва хиляди функции всеки ден, които може да изглеждат незначителни, но които са от съществено значение за това да сме в добро здраве и да се чувстваме добре.

В голяма част от времето, както знаете, тялото ни извършва много от важните функции. Въпреки това, вероятно не знаете много други неща, които също са много важни и дори изглеждат невероятни.

По-долу, ще ви разкрием за 9 неща за човешкото тяло, които най-вероятно не знаете.

Интересни факти за човешкото тяло

1. Имате същото количество коса като на шимпанзетата

Тялото на човек в средна възраст има същото количество коса (известна като мъх) като това на шимпанзетата. Разликата е тази, че в случая при хората, нашата коса е много по-тънка от тази на шимпанзета.

Също така, при хората косата е загубила първоначалната си функция на защита. Сегашното състояние на окосмяване по тялото определено се дължи на еволюцията и носенето на облекло за защита срещу студа.

2. Защо кожата ни настръхва?

Интересно за човешкото тяло: защо настръхваме?

Често сте изпитвали това, което е по-известно като настръхване. Това е пиломоторен рефлекс, реакция, която хората са правели в миналото, за да повдигнат косата на тялото и да се предпазват от студа и други опасности като животните например.

Очевидно е, че тази функция е остаряла в днешно време. Тъй като нямаме толкова косми по тялото си, кожата ни продължава да проявява същата реакция.

3. Години в мигане

Хората прекарват пет години в мигане. Както знаем, това действие е много важно за очите ни, тъй като се използва като механизъм за защита и грижа.

Мигането „смазва” очите ни и ги кара да си починат, които не може да останат отворени за постоянно. Мигането е и импулс за защита, защото сте склонни да го правите, когато даден обект идва към лицето ви.

4. Левичарите са по-силни

Факти за човешкото тяло и за левичарите

Това може би се дължи на физиката – левичарите са по-силни, когато прилагат силата си, за да противодействат на действия, обратни на часовниковата стрелка.

Това означава, че е много по-лесно за левичар да отвори буркан, отколкото десничар. Но въпреки това, когато е необходимо да се затвори един буркан и трябва да се прилага обратната сила, е много по-лесно за десничарите да го направят.

5. Стомахът съхранява киселина

Стомахът съхранява хлорна киселина, която се произвежда от клетките, намиращи се в стомаха. В промишлеността, този вид киселина е силно разяждащ, поради което тя се използва в металургията.

Въпреки това, покриването на стената със слуз на стомаха предпазва от увреждащото действие на киселината, поради което не се увреждате от нея.

6. Ние сме хранилище на бактерии

Навярно не знаете за човешкото тяло, че е хранилище за бактерии

Веротно не знаете за човешкото тяло, че е огромно хранилище на бактерии. В действителност, изчисленията посочват, че бактериите значително превъзхождат клетките, дял от десет до една повече или по-малко.

Разбира се, това не означава, че всички бактерии в организма са вредни за нашето здраве. Има няколко, които са полезни и помагат на тялото да бъде в добро състояние.

7. Дрямките са полезни

Взимането на 20 минутна дрямка е добре за вашето здраве. В действителност, тя помага за подобряване на концентрацията, настроението и производителността.

Въпреки това, по-дълго от този период може да има отрицателни последици. Това може да ви накара да се почувствате по-уморени и раздразнителни.

8. Много мъртви клетки

Интересни факти за човешкото тяло

Всеки ден тялото ви се отървава от голямо количество мъртви клетки, предимно от кожата. Това количество е равно на около два килограма мъртви кожни клетки на година.

9. Чувствителност

Както знаете, човешкото тяло има голямо количество нервни окончания, които ви позволяват нещата да се усещат и чувстват. Най-чувствителните се намират в устните и пръстите, докато най-малко чувствителните се намират в средната част на гърба.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.