Как отглеждаме децата си днес в усмирителни ризи

Не запълвайте всяка минута от живота им! Оставете ги да имат своето собствено време и сами да избират какво да правят.
Как отглеждаме децата си днес в усмирителни ризи

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Съвременният начин да отглеждаме децата си се фокусира върху анализирането и организирането на всяка малка подробност от живота им. Няма свобода за импровизация, забавление или живот като истинско дете.

Вярно е, че децата се учат много бързо. В края на краищата това е фундаментална възраст за придобиване на знания, които ще им помогнат в бъдеще.

Но нещо друго е много по-важно: да бъдат щастливи.

Съвременният начин да отглеждаме децата си е ограничителен

Съвременният начин да отглеждаме децата си е ограничителен

Родителите са виновниците, когато става въпрос за деца, които не се наслаждават напълно на детството си.

С досадни уроци след училище, дейности и запълнени програми, децата днес научават по-рано какво означава отговорност, фиксиран график и малко (или никакво) свободно време.

Образованието или по-скоро придобиването на концепции е на първо място за сметка на личното развитие.

Децата не се отегчават. Въпреки това скуката, играта и времето за “губене” са три неща, които възрастните виждат като лоши неща, но в действителност насърчават креативността. Това е творчество, което може да бъде изискано от нашите деца утре. Това е качество, което е много необходимо в днешния свят.

Въпреки всичко, ако всичко е само правила и организация от самото начало, ако децата не играят сега, кога?

Характеристики на задушаващите родители

Не бъдете задушаващи родители на децата си

Като родители понякога не осъзнаваме, че караме децата ни да живеят точно като нас. А ние забравяли ли сме своето детство толкова бързо?

Ето защо е важно да предприемем малко самокритика, за да можем да преценим дали сме задушаващи родители и изсмукваме живота на нашите деца, като запълваме всяка тяхна минута.

Задушаващите родители контролират живота на децата си. Те играят футбол в определен ден, ходят на цигулка в друг, закусват в определен час … Няма кога да се чудят какво да правят, да се разсейват и да не мислят за нищо.

Всяка минута е запълнена.

Те забравят за мечтите на децата си. Не ги интересува какво самите те искат. Техните мечти трябва да се впишат в това, което техните родители искат.

Например те не се интересуват дали детето им не харесва уроците по китара. Ако един родител не е учил китара, той кара детето си да изпълни собствените му мечти.

Ценностите се превръщат в учение, което не може да бъде подозирано или премислено. Тези родители не търпят децата им да мислят различно от тях.

Децата им не са виждани като хора, а като ценни притежания, които трябва да се оформят по техен образ и подобие, така че да се превърнат в успех за една нощ.

Свободата на децата

Осигурете свобода за децата си

Трябва да оставим децата свободни. Трябва да им позволим да разберат нещата и да оставим креативността им да се изяви. Важно е да се отегчават, да се разхождат, да играят и да се учат от отношенията си с другите.

Ако има нещо, което никога не трябва да правим, това е да спираме нашите деца да мислят за себе си и да ги караме да вярват, че всичко, което казваме, е вярно и че те не могат да имат различно мнение.

Ако има нещо, което знаем като възрастни, това е, че хората гледат на света по различен начин и разликите в перспективата и мненията всъщност обогатяват живота.

Нека не се опитаме да отглеждаме идеални деца. Нека им позволим да правят грешки, да се учат от тях, да падат и да се изправят на крака и да открият какво харесват. Нашата работа е да ги подкрепяме.

Преди всичко обаче, нека най-напред дадем на децата си любов. Нека да прекараме с тях качествено време и да се забавляваме с тях.

Нека никога да не изхвърляме надеждите и мечтите им и да се опитаме да ги заменяме със собствените си убеждения и предразсъдъци. Ако вашето дете иска да ходи на балет, да пее или да язди коне нека го направи!

Не сме тук, за да ги ограничаваме. Това не е полезно. Те трябва да експериментират и да живеят живота си на максимална скорост.

Не ограничавайте децата си, оставете ги да се учат сами

Никой не знае какво ще му предложи бъдещето. Обаче знаем какво има в настоящето. Това е детството, любовта, разбирането, забавлението и радостта.

Нека не задушаваме нашите деца. Нека ги отгледаме, за да са щастливи и им позволим да бъдат свободни.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.