Защитете себе си от „отровните” членове на семейството

Не можем просто да държим  членовете на семейството на разстояние. Те са нашата кръв и това е сложно. Ако не искате да бъдат манипулирани, ще трябва да защитавате себе си и да поставите определени граници.
Защитете себе си от „отровните” членове на семейството

Последна актуализация: 28 ноември, 2018

Всички  ние имаме някой член на семейството, който мисли само за себе си.Той е от този тип манипулативни “отровни” личности, които обичат да си играят с нашите емоции.

Това не е толкова лесен за решение проблем, защото нашият живот е обвързан с този човек. Но какво можем да направим, за да се защитим?

“Отровни” роднини, от които семейството страда

Експертите смятат, че наличието на „отровни” членове на семейството в нашето обкържение може сериозно да повлияе на качеството ни на живот.

Ако имате приятел, който е егоистична и манипулативна личност, например, винаги може да сложите край на тези взаимоотношения и да намерите нови приятели, които биха ви предложили почтеност и баланс.

Но какво се случва, когато този човек е нашата собствена майка, брат или дори съпруг? Тогава не е лесно и ние го разбираме.

Не може просто да прекратите връзката си с майка, брат или свекърва, дори и да са “отровни” за вас. Има много сложни и трудни емоции и чувства, свързани с този проблем. Те са нашата собствена плът и кръв и е трудно да се прекъсне една подобна връзка.

Много хора обаче трябва да го направят, ако искат да съхранят собственото си здраве.

Има моменти, когато тези отношения сякаш експлодират. Токсичните ни роднини могат сериозно да подкопаят нашето емоционално равновесие.

Пример за това са родителите, които не позволяват на вече порасналите си деца да избират свободно партньори. Те критикуват всяко едно приятелство и взаимоотношение, което децата изграждат.

Ние всички правим грешки, но какво да правим, когато брат ни или сестра ни хвърля нещо в лицето ви, само за да ви нарани?

Как да действаме? Ние ще ви дадем отговорите.

1.Поставете граници: знаете какво искате и какво не трябва да позволявате

Поставете граници: знаете какво искате и какво не трябва да позволявате от членовете на семейството си

Нека разгледаме един пример. Вие сте в  къщата на родителите на партньора си и за вечеря те сте направили нещо пикантно. Вие не обичате пикантни храни. Но за да не привлечете вниманието върху себе си или за да не обидите някого, предпочитате да си мълчите и просто да вечеряте.

И така, всеки път, когато отидете на гости при тях, те ще сервират нещо пикантно. В един момент вие няма да имате друг избор, освен да обявите, че не можете да ядете пикантна храна. Вероятно ще чуете реплики като: “Защо не каза за това по-рано? ”

Това е само един прост пример за това как да покажете на хората какво може и какво не може да приемете.

Ако няма как да бъдете при майка си всеки следобед или пък не искате да отидете на пазар със сестра си, кажете им го, за да го знаят. Ако не ви харесва някой да ви казва как да отглеждате собствените си деца, кажете му го.

Нека гласът ви се чува, без да звучи, сякаш се карате. Винаги говорете с уважение и грижа. Не е нужно да изгаряте мостовете между вас и другите, поради отстояване на себе си и чувствата си. Не бъдете егоисти, а бъдете  искрени.

2.Научете се да бъдете уверени, без да сте снизходителни

Понякога ние не искаме да нараним член на семейството и се опитваме да запазим лошите чувства в себе си

Понякога ние не искаме да нараним член на семейството и се опитваме да запазим лошите чувства в себе си.

Например, когато родителите или бабите и дядовците ни се оплакват, че винаги са сами. Факт е, обаче, че ние винаги се опитваме да се грижим за тях.

Добре е да им кажем истината:“Аз винаги идвам, когато мога. Знаеш, че  когато имаш нужда от мен, винаги можеш да се обадиш. Знаеш, че аз съм винаги до теб, но не искай нещо, което не съм в състояние на изпълня. Аз също преминавам през трудна ситуация в момента и те моля да се съобразиш с това. ”

Бъдете искрени и грижовни, но казвайте истината и показвайте как се чувствате. Нека тези хора знаят какво може и какво не може да направите. Покажете им, че имате лични нужди, които трябва да се спазват.

3.Подкрепяйте семейството си безусловно, но не забравяйте да се грижите и за собствените си нужди

Подкрепяйте семейството си безусловно, но не забравяйте да се грижите и за собствените си нужди

Семейството винаги е на първо място, това се подразбира. Точно заради това, че те са част от нашия живот, те могат да ни наранят, а присъствието им да стане разрушително.

Има хора, които са били малтретирани в детството. Поддържането на добри отношения с техните насилници никога няма да бъде възможно и това е ясно.

Това е от съществено значение – грижете се за самочувствието си. Повтаряйте си, че ​​сте един зрял, балансиран човек с простички нужди – да бъде щастлив.

Ако някой в ​​семейството ви наранява, е важно да създадете определена дистанция с него. Така ще се възстанови целостта ви, чувствата ви и спокойствието ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.