Внимание: Тези прояви могат да са признак, че детето ви изпитва затруднения с ученето

Отглеждането на дете със затруднения в ученето е стресиращо. Ако се нуждаете от помощ или психолог  - не се колебайте да си ги осигурите.
Внимание: Тези прояви могат да са признак, че детето ви изпитва затруднения с ученето

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 25 август, 2022

Съмнявате се, че може би детето ви изпитва затруднения с ученето?

Анджелика е на четири години и за първи път посещава училище. В час тя не говори и не общува с останалите деца. Освен това не следва указанията на учителя. Училищният психолог и учителят на Анджелика уреждат среща с родителите й, защото най-вероятно тя изпитва затруднения с ученето.

За кратък период от време родителите на Анджелика са викани в училището три пъти. У дома Анджелика говори и обича да учи заедно с майка си и баща си. Но това не е така в училище.

Родителите й са обезпокоени и я водят на детски невролог. След прегледа лекарят казва, че всичко с детето е наред. Анджелика просто е по-различна от съучениците си, както и много други деца.

По-късно се случва и “чудото”. Анджелика започва да се приобщава, показва интерес към уроците си и общува ентусиазирано с учителя и съучениците си.

Всяко дете учи по свой собствен начин

Ако детето ви изпитва затруднения с ученето, консултирайте се със специалист

Тази история е позната на много родители, деца, учители и лекари. Въпреки че често казваме: “Всяко дете учи по свой собствен начин” много често тревогата ни кара да виждаме проблеми, когато в действителност няма такива.

Началото на ходенето на училище е свързано с много проблеми, но повечето от тях могат да бъдат решени навреме. 

Предучилищната подготовка е много забавна, децата се учат докато играят, а учителите взаимодействат по-отблизо с тях и ги опознават по-добре.

В горните класове предметите, които изучават децата стават по-сложни, задълженията им се увеличават, а връзката им с училището се променя.

Детето опознава по-добре собствените си способности и ограничения. Някои деца приемат това добре, други – не толкова.

Кога се откриват затрудненията с ученето?

Според някои професионалисти колкото по-рано откриете, че детето ви има затруднения с ученето, толкова по-добре. Вярно е, че с по-малките деца можете и да сгрешите в преценката си.

Диагнозата може да бъде поставена от специалист, когато детето ви посещава училище от поне три години, което означава, че е на възраст от  7 – 8 години.

Затрудненията с ученето засягат способността за обработване на информацията. Например детето може да се учи бавно да чете или пише, а може да има проблеми с математиката. То може да разбира за какво става дума, но да му е трудно да се изразява правилно.

Това се отразява не само на представянето в училище, но и на връзките с другите.

Първите признаци на затруднения с ученето

Обърнете внимание на първите признаци на затруднения с ученето.

За децата на възраст под 5 години са характерни признаците, за които ще ви разкажем в следващите редове. Не се отчайвайте, просто трябва да знаете това. Трябва да бъдете търпеливи, да наблюдавате детето си и да следите развитието му. Признаците, за които трябва да следите са:

 • Двигателни проблеми при писане, дърпане, рязане, закопчаване, затваряне на ципове или завързване на обувките.
 • Трудно изпълнява лесни инструкции и не може да се справи с тях.
 • Късно проговаряне, проблеми при произнасяне на думите, трудно научаване на нови думи.
 • Трудно се научава да чете, да разбира цифрите, азбуката, дните от седмицата, цветовете и геометричните фигури.
 • Трудно се концентрира и внимава.
 • Чувства се разочаровано и немотивирано от училищните занимания, както и от други семейни и социални дейности.

Признаци на затруднения в ученето при по-големите деца

 • Нежелание да говорят за ученето и да прекарват дълго време в занимания.
 • Лесно се отегчават и нямат интерес към училището.
 • Държат се лошо или агресивно в училище.
 • Трудно определят и изразяват чувствата си.
 • Имат проблеми със съня и храненето.

Децата със затруднения с ученето

Децата със затруднения с ученето са с нормална или над средната интелигентност. Но изпитват затруднения да изразят това, което знаят. Тъй като трудно научават определени неща често се чувстват разочаровани и отегчени.

Тези емоции могат да се отразят негативно на самочувствието им. Освен това те могат да страдат от депресия, тъй като знаят какво искат да постигнат, кажат, напишат или направят, но наистина им е трудно да го извършат.

В някои случаи децата със затруднения в ученето имат и специални потребности, тъй като страдат от дислексия, дискалкулия или и от двете. Това без съмнение спомага поставянето на точна диагноза. Освен това може да им е трудно да внимават, но това не означав, че страдат от синдром на дефицит на вниманието.

Как мога да помогна на детето си?

 • Приемете, че затрудненията в ученето са за цял живот. Запомнете, че не трябва да се тревожите. С подходящата помощ детето ви ще учи и ще расте здраво и щастливо.
 • Учителят на детето ви ще ви помогне да откриете симптомите и да създадете подходящата учебна среда, но не може да постави точната диагноза.
 • Правилната диагноза и подходящата намеса ще окажат положително влияние върху учебния процес на детето ви.
 • Тестовете за откриване на затруднения в ученето се извършват от специалисти: психолози, детски невропсихолози, педиатри и психиатри.
 • Децата с тези затруднения учат. Просто трябва да се фокусирате върху способностите и предпочитанията им. Така ще подобрите самочувствието им.
 • Ако им се карате или ги наказвате няма да им помогнете. Дори може да влошите проблема.
 • Ако детето ви страда или плаче, заради ограниченията си, винаги го закриляйте и окуражавайте. Кажете му колко много го обичате и не забравяйте колко усилия полага, за да се справи с нещо, което никак не му е лесно.

За мама и татко

Отглеждането на дете със затруднения в ученето е стресиращо. Ако се нуждаете от помощ или психолог  – не се колебайте да си ги осигурите. Детето ви също ще се радва, че мама и татко се чувстват добре.

И накрая не сравнявайте детето си със затруднения в ученето с друго дете, което няма такива, особено с братята и сестрите му. Детето ви ще оцени това.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Barallobres, Gustavo. (2016). Diferentes interpretaciones de las dificultades de aprendizaje en matemática. Educación matemática28(1), 39-68. Recuperado en 29 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-58262016000100039&lng=es&tlng=es.
 • Navarro Soria, I., González Gómez, C., Álvarez Teruel, J. D., Fernández Carrasco, F., & Heliz Llopis, J. (2014). Detección de dificultades de aprendizaje e implicación de las familias en la intervención.
 • Sánchez, C. (2004). Las” dificultades del aprendizaje”: un diagnóstico peligroso y sus efectos nocivos. Educere8(24).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.