5 съвета за справяне с емоционалната болка

Емоционалната болка не трябва да се превръща в нещо, което да заема трайно място в живота ни. Трябва да преминете през нея, да я преодолеете и да продължите напред.
5 съвета за справяне с емоционалната болка

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всеки от нас, в определен етап от живота си, се е сблъсквал с премеждие причиняващо му силно страдание. Но въпреки това, има ли начин за справяне с емоционалната болка?

Всеки път, когато сме изправени пред дадена трудност, всички около нас ни казват: “Ще видиш – всичко ще се оправи.“, „Скоро ще се почувстваш по-добре.”, “Стига вече с тези сълзи.”. А това въобще не ни помага през тези периоди.

Днес ще ви дадем пет съвета за справяне с емоционалната болка, които изключват подминаването или игнорирането й. Тъкмо обратното – те ще ви помогнат да се изправите пред нея по най-добрия начин. Ето как!

1.Приемете: “Преминавам през лош период ”

Какво се случва, когато се чувствате зле и някой ви попита как сте? Бъдете честни: обикновено лъжете, казвайки, че всичко е наред, като понякога дори добавяте:“Както винаги”.

За да се справите с емоционалната болка трябва да започнете да бъдете честни. 

Няма нищо страшно в това да заявите, че не сте добре, че не се чувствате прекрасно и че страдате.

Може би си мислите, че по този начин търсите съжаление от другите, а в ума ви се въртят мисли като:“Не ми трябва съжалението ви“.

Когато сме честни с хората около нас и им казваме как се чувстваме в действителност, си помагаме да признаем болката си, вместо да я отричаме или да я игнорираме.

По този начин вместо да избягваме чувствата си, ние се изправяме пред тях.

2.Откъде води началото си емоционалната болка?

Болката ви може да се дължи на нещо, което не е очевидно. Откъде водят началото си тези емоции? Как се чувствате? Какво направихте, за да се справите с тях?

Отделянето на необходимото ви време, за да огледате ситуацията от различен ъгъл и да разнищите болката си ще ви помогне да откриете причините за нея. Емоционалната болка може да се дължи на травма от детството ви или на загуба, която все още не сте преживели…

3.Започнете сами да си давате кураж

Когато сте готови да превъзмогнете емоционалната болка и започнете да се връщате назад, осъзнавате колко зле сте се отнасяли със себе си. Често в такива моменти си мислим: “не ставам за нищо”, “няма друг като мен”, “стига с тези оплаквания” и дори: “аз съм пълен идиот”.

Тези мисли въобще не ни помагат, но когато преминаваме през труден период, винаги сме прекалено критични към себе си. А това вместо да ни помогне да продължим напред, ни тласка към порочния кръг на депресията, измъчването и силната болка.

Ето защо е важно да се грижите за себе си и да се уважавате.

Какво казвате на хората около вас, които преминават през труден период? Насърчавате ги, нали? Трябва да правите същото и със себе си.

4.Ценете хората около вас

Когато преминавате през труден период нерядко ви се иска да останете сами и не желаете да сте заобиколени с други хора. 

Въпреки факта, че често сте фокусирани върху болката си, е важно да обръщате необходимото внимание на хората около вас.

Най-вероятно сред тях има такива, които са на ваша страна; хора, чието присъствие ви кара да се чувствате по-добре, хора, които са готови да ви протегнат ръка, когато сте в нужда.

Трябва да цените хората около вас, дори и да не разбират през какво преминавате, но въпреки това са до вас.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 качества на добрите приятели

5.Посещавайте психолог: той ще ви помогне да се чувствате по-добре

Много хора се колебаят дали трябва да посещават психолог. Мислят си, че сами ще се справят със ситуацията и ще се поучат от само себе си.

Най-вероятно, дълбоко в тях, се крие негативно отношение към посещението на този вид специалисти.

Психологът е „гид“, който ни дава необходимите ни „средства“, за да се справим с емоционалната болка. Помага ни да не се чувстваме сами, да бъдем разбрани и да видим ситуацията под друг ъгъл. 

Посещението при психолог ни позволява да си поемем глътка свеж въздух, да загърбим усещането за тежест и да повярваме, че всичко ще бъде наред. Но трябва да запомните, че този процес може да отнеме известно време.

Емоционалната болка не трябва да се превръща в нещо, което да заема трайно място в живота ни. Трябва да преминете през нея, да я преодолеете и да продължите напред.

Опитвали ли сте се някога да се справите сами с емоционалната болка? А дали част от нашите съвети не биха ви помогнали?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fosha, D., Thoma, N., & Yeung, D. (2019). Transforming emotional suffering into flourishing: Metatherapeutic processing of positive affect as a trans-theoretical vehicle for change. Counselling Psychology Quarterly, 32(3-4), 563-593.
  • Morse, J. M. (2011). The praxis theory of suffering. Philosophies and theories in advanced nursing practice. Sudbury: Jones & Bartlett, 569-602.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.