Как да се справим със загубата на близък

Приемете всички чувства, които изпитвате, но не забравяйте, че с времето болката ще намалее
Как да се справим със загубата на близък

Последна актуализация: 08 януари, 2019

През живота преминаваме през периоди на щастие, съмнение, отчаяние, а също и на тъга. Въпреки че не винаги сме готови да се справим със загубата на близък човек, това е неизбежна част от живота. Трябва да се научим да ги оставим да си заминат, дори и най-важните хора в живота, но това може да бъде изключително трудно.

Съществуват различни видове загуба. Смяната на едно училище с друго, когато родителите се разделят, загуба на работа, раздели с хора, които обичате… но една от най-трудните за приемане е загубата на любим човек. Може би сте чували за различните етапи на скърбене, които описват естествените процеси, през които всички преминаваме, когато някой близък се помине.

Различните чувства, през които преминаваме при загубата на близък

  • Отричане, когато човек отказва да повярва или да приеме това, което се е случило.
  • Гняв, когато човекът, претърпял загуба, се чувства ядосан за ситуацията. И съжалява за времето, което е пропуснал да изживее с покойния.
  • Съгласяване, когато започва да проумява случилото се. И се стреми да търси начини да продължи.
  • Тъга, това е периодът на осъзнаване, когато човек разбира, че загубата е постоянна. Това е един от най-критичните етапи на скръбта.
  • Депресия, която може да бъде най-дългият и труден период.
  • Приемане, когато депресията избледнява. Скърбящият започва да разбира, че животът продължава въпреки загубата.

Понякога не е задължително човек да премине през всичките шест етапа в реда, който сме изброили тук. Но като цяло това е последователност, която позволява да се движим малко по малко към приемане и преодоляване на скръбта. Разбира се, винаги ще помним човека, който сме загубили, с тъга и носталгия. Но тези чувства постепенно стават по-малко болезнени. Времето е единственият истински лек за тези ситуации. Въпреки това бихме искали да споделим с вас няколко препоръки, които могат да помогнат да се справите със загубата и да се чувствате по-добре емоционално.

Изразете чувствата си

Не се притеснявайте, ако един ден сте ядосани, на следващия се чувствате смирени да приемете случилото се, а на по-следващия просто искате да плачете. Загубата на любим човек не е нещо, което се случва много често. Затова е важно да изразите чувствата си – каквито и да са те – и да разберете, че задържането им само ще причини повече болка и психическа или физическа вреда. Здравословното състояние на ума е много тясно свързано със здравето на тялото.

Направете списък на хубавите неща в живота си

съвети за прлиемане на загубата на близък

Когато сте депресирани, може да почувствате че животът ви няма смисъл. Или че само лоши неща ви се случват, но не мислете, че всичко е загубено. Водете дневник или направете списък с най-важните неща в живота си – партньор, работа, братя и сестри, родители, приятели… Имайте в предвид поговорката, че чашата е наполовина пълна или наполовина празна. Ще осъзнаете, че въпреки че сте загубили някой, има толкова много други неща около вас, които ви носят щастие.

Опитайте да не се дистанцирате от семейството и приятелите. Те са тези, които ще ви дарят с любовта, от която имате нужда. И винаги ще бъдат на разположение, за да поговорят с вас за близкия, който сте загубили. Говорете за чувствата си, потърсете и добър психолог. Той ще разбере това, през което преминавате, и може да ви помогне да се справите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Токсичните семейства и отличителните им черти

Не бъдете озлобени при загубата на близък

загубата на близък човек

Понякога хората, които скърбят, участват във вътрешна битка в продължение на години, винаги облечени в черно, избягват всяка възможност да се радват на живота и да споделят радости с другите. Не попадайте в този капан – опитайте да се ангажирате с неща, които повдигат духа, насърчават ви и отвличат вниманието ви, за да не попаднете отново в депресия.

Не пренебрегвайте здравето си при загубата на близък

грижа за здравето и загубата на близък човек

В период на депресия е нормално да загубите желанието да ядете, да спите и обикновено пренебрегвате външния си вид. От решаващо значение е да запомните, че последното нещо, от което се нуждаете точно сега, е болест или друга пречка, така че се хранете добре, дарете си достатъчно сън, избягвайте алкохола и цигарите и не приемайте антидепресанти, ако не са предписани от лекар.

Запомнете!

Преодоляването на загубата на някой, които обичаме, е трудна, но не и невъзможна задача. Приемете чувствата, които усещате по време на процеса, и следвайте нашите съвети – не забравяйте, че целта е да преодолеете мъката и помнете, че няма да чувствате тази болка завинаги.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.