Емоционално изтощение: Как да възстановите енергията си

28.12.2018
Да се научите да приемате всичко около вас и да оставите нещата просто да се случват е един от най-добрите начини за предпазване от емоционално изтощение, което ни кара да държим всичко под контрол.

Борбата срещу емоционалното изтощение е нещо често срещано, без значение кой сте и с какво се занимавате.Тази умора се дължи на факта, че притежаваме способността да мислим и да си поставяме цели в живота.

Всяко едно преживяване ни кара да чувстваме нещо, когато му обърнем внимание или разсъждаваме върху случилото се. Ако всичко ви носи само отрицателна енергия е много вероятно да ви е трудно да бъдете щастливи и да живеете здравословно.

Ако сте достигнали до тази точка продължете да четете тази статия, за да разберете как да се справите с емоционалното изтощение и да възстановите енергията си.

Как да се справите с емоционалното изтощение?

1. Обръщайте внимание на емоциите сис контрол на емоциите ще избягате от емоциоалното изтощение

Всички ние сме изтъкани от емоции и усещаме редица разнообразни чувства всеки ден. Те ни позволяват да се развием или ни дърпат назад, в зависимост от това как се справяме с тях.

Най-добре е да се научите да се справяте с тях, за да можете да живеете балансирано и здравословно.

За да можете да контролирате емоциите си първо трябва да им обръщате внимание. Научете се да дишате дълбоко и да разбирате чувствата си, преди да сте изказали мнението си или да сте осъдили някого.

Това лесно упражнение позволява на кислорода да влезе в тялото ви и да се справи с умората. Ако редовно го практикувате ума, тялото и душата ви ще бъдат в хармония.

А най-хубавото е, че вътрешноличностните ви връзки също ще се възползват от това.

Прочетете и:5 лесни начина да навредите на вашето емоционално равновесие

2. Обичайте се каквито стеобичайте се, за да не изпитвате изтощение

Друг начин за справяне с емоционалната умора е като се научите да се обичате. Тази емоция трябва да е истинска и завършена. С други думи трябва да се обичате такива каквито сте в момента, въпреки че има неща, които не харесвате в себе си и може би искате да промените.

Често срещаме хора, които възприемат живота негативно, критикуват се само защото не харесват външния си вид или не могат да се справят с дадена ситуация. Затова не рядко тези хора страдат от липсата на енергия и не знаят как да бъдат щастливи.

Умът ви винаги е зает да мисли и да търси причините отвъд видимото. Ето защо въпреки всичко това е важно да се обичате безусловно.

Ако ви е трудно да се възприемате, заради упражнено върху вас насилие може би е добре да посещавате терапевт. Има различни варианти, а резултатите могат да са много изненадващи.

3. Общувайте със себе сиобщувайте със себе си, за да постигнете щастие и да се спасите от изтощение

Друг начин за справяне с емоционалното изтощение е като разсъждавате върху действията си и развиете качества, които биха ви помогнали да общувате със себе си.

Наблюдавайте се и обръщайте внимание на мислите си, както и какви чувства пробуждат у вас тези мисли или действията ви. Когато си обръщате внимание ще опознаете по-добре качествата и силните си страни.

  • Открийте или си спомнете нещата, които обичате и които ви карат да се събуждате сутрин с усмивка.
  • Това ще ви позволи да разберете от какво още се нуждаете, за да се развиете, за да продължите напред и да постигнете целите си, загърбвайки тревожността, страховете си и липсата на увереност.

Ако досега сте правили нещата само защото другите са очаквали това от вас, може би е добре да преразгледате приятелите си и да се дистанцирате от тези, които не ви заслужават. Запомнете, че вие сте центъра на живота си и единственият човек, който заслужава цялото ви внимание сте вие.

4. Бъдете благодарниза да се спасите от изтощение, опитайте да изпитвате благодарност

Една от основните причини за емоционалното изтощение е постоянното оплакване за нещата, които нямате, които искате да имате или които имате, но не харесвате.

Ако искате да възстановите енергията си спрете да се оплаквате и бъдете благодарни. Въпреки че това може да ви звучи като евтин съвет истината е, че промяната на перспективите ви влияе върху емоциите.

Дори ако животът ви не изглежда добре като цяло, винаги можете да откриете нещо положително.

Кога за последен път казахте на човека до вас, че го цените и че сте му благодарни? А родителите ви чували ли са “благодаря ви” наскоро от вас? Тези действия могат да ви изглеждат незначителни, но са много важни.

Не пропускайте да прочетете и: Как органите и емоциите взаимодействат

5. Открийте си целемоционално изтощение

Една от честите причини за емоционалната умора е оставянето на течението и нежеланието да следвате желанията си. Ако се намирате на такъв етап запомнете, че можете да направите каквото искате.

Мислите за миналото и защо не сте успели в нещо само ви изтощават и ви пречат да сте щастливи. Вместо това поставете си цел и фокусирайте енергията си върху нея. Просто нека целта ви да е нещо положително.

Така ще трябва да работите упорито, за да откриете таланта си и да развиете другите си качества, за да успеете. Може би се страхувате, чувствате се несигурни и объркани, но когато постигнете целта си ще бъдете щастливи.

6. Спрете да се опитвате да контролирате всичкоконтрол над всичко води до изтощение

Един от най-големите проблеми на емоционалното изтощение е, че може да се върне при вас по всяко време… дори ако сте загърбили критиките и сте си поставили цел. Това често се случва при хората, които искат винаги да държат нещата под контрол, всяка минута, всеки ден.

За съжаление животът е нещо, което никога не можем да контролираме напълно. Когато осъзнаете това и се научите да оставяте нещата просто да се случват, ще се чувствате много по-щастливи.

Вариант за справяне с емоционалната умора, запазвайки нуждата си да контролирате нещата, е като си осигурите помощ. Ако дадена ситуация ви създава големи проблеми създайте си план за действие.

Какви други съвети ще ни препоръчате за възстановяване на енергията?

  • Moon, T. W., & Hur, W.-M. (2011). Emotional Intelligence, Emotional Exhaustion, And Job Performance. Social Behavior and Personality: An International Journal. https://doi.org/10.2224/sbp.2011.39.8.1087
  • Martínez-Iñigo, D., Totterdell, P., Alcover, C. M., & Holman, D. (2007). Emotional labour and emotional exhaustion: Interpersonal and intrapersonal mechanisms. Work and Stress. https://doi.org/10.1080/02678370701234274