Лимоново-магданозен сироп за премахване на камъните в бъбреците

Вижте това домашно средство, което можете да използвате заедно с друга терапия срещу камъните в бъбреците.
Лимоново-магданозен сироп за премахване на камъните в бъбреците

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че можете да се справите с камъните в бъбреците с лимоново-магданозен сироп?

Бъбреците ни обработват огромно количество отпадъчни вещества, които организмът ни отделя. Освен това, именно те помагат за изхвърлянето им чрез урината.

Ето защо когато флуидите не се отделят по правилния начин, минералните соли и химичните вещества формират твърди образувания, познати като камъни. Още информация за това заболяване можете да откриете на сайта Urology.bg.

Наличието им в организма е причина за много болка и различни усложнения, които значително влошават здравето ни.

Въпреки че размерът на камъните в бъбреците може да варира според конкретния случай, те често блокират уринарния поток и пречат на пълното изпразване на мехура.

На свой ред камъните в бъбреците могат да доведат до развитие на инфекции в пикочните пътища  и дори да станат причина за кръвоизливи.

За щастие, възможно е да се отървем от камъните в бъбреците с медикаменти и природни средства. Имайте в предвид обаче, че ако размерът им е прекалено голям, ще се наложи оперативна намеса за премахването им.

Този лимоново-магданозен сироп, който ви предлагаме днес е домашно средство, което можете да използвате заедно с друга терапия срещу камъните в бъбреците.

В статията ще ви разкажем повече за тази полезна напитка и начина, по който да си я приготвите сами.

Лимоново-магданозен сироп против камъни в бъбреците

На първо място, преди да разгледаме предимствата на този лимоново-магданозен сироп, трябва да знаете нещо много важно. За да избегнете това състояние, трябва да приемате много течности.

Ако тялото ви не е добре хидратирано, урината остава в тялото. Така веществата, които се съдържат в нея, формират камъните в бъбреците.

Следователно, ежедневният прием на вода ще помогне за облекчаването на проблема.

Важно е да консумирате и съставки с диуретични и детоксикиращи свойства. Те ще помогнат за стимулирането на бъбречната функция и за разтварянето на вече съществуващите камъни в бъбреците.

Ето защо ви препоръчваме да извлечете максимума от свойствата на лимона и магданоза. И двата продукта са пълни с вещества, които се борят с нарушенията, засягащи здравето на нашите бъбреци.

Ползи от лимона

домашен лимоново-магданозен сироп против камъни в бъбреците

Лимоновият сок съдържа лимонена и фосфорна киселини. И двете съставки намаляват риска от образуване на бъбречни камъни в организма. 

Високото му съдържание на цитрат намалява пикочната киселинност и стимулира изхвърлянето на излишните соли и токсини от организма.

Нещо повече, лимоновият сок има диуретичен ефект за премахване на задържаните течности в различни тъкани на тялото. Следователно, той повишава количеството урина, произвеждано от организма.

Освен всичко това, лимоновият сок има антибактериални и антигъбични свойства, които предпазват от развитие на инфекции в бъбреците и пикочния мехур.

Ползи от магданоза

пригответе си бързо и лесно лимоново-магданозен сироп против камъни в бъбреците

Когато става въпрос за здравето на бъбреците, магданозът е едно от най-популярните растения.

Той съдържа етерични масла с високо съдържание на апиол и миристицин. Благодарение на тези две вещества, магданозът притежава мощни диуретични свойства, които повишават производството на урина.

Освен това магданозът е източник на хлорофил. Това растително съединение помага за изчистването на организма от токсини и излишни мазнини.

Накрая, да не забравяме, че магданозът е с високо съдържание на витамин С. Всички знаем, че това хранително вещество подсилва имунната система и се бори с инфекциите.

Как да си приготвим лимоново-магданозен сироп?

лимоново-магданозен сироп против камъни в бъбреците

Лесно е да направите сиропа, който ще ви даде чудесни резултати.

Според рецептата трябва да смесите лимона и магданоза със зехтин, кленов сироп и мед. С тях ще създадете пълна и ефективна защита срещу камъните в бъбреците.

Съставки

 • сока на 1 лимон
 • половин шепа пресен магданоз
 • една чаша зехтин (224 гр)
 • една чаша кленов сироп (325 гр)
 • една чаша мед (335 гр)
 • един буркан с капак

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашен сироп при проблеми с храносмилането

Приготовление

 • Изстискайте сока от лимона и го смесете с магданоза в блендер.
 • След като ги разбиете заедно, трябва да се е получило нещо като паста.
 • Добавете останалите продукти и пак разбийте до получаването на хомогенна смес.
 • Когато сиропът е готов, налейте го в буркана.
 • Запечатайте добре и съхранявайте на тъмно и хладно място.

Как да го консумирате

 • Взимайте по една чаена лъжичка на гладно всеки ден.
 • Ако желаете, можете да разредите сиропа в чаша с топла вода, за по-лесна консумация.
 • Допълнете ефекта от сиропа, като увеличите ежедневния прием на вода до 2 литра.

Пациентите с малки камъни, както и тези с малък брой такива, ще усетят ползите от продължителната употреба на този сироп.

Тези в по-напреднал стадий на камъни в бъбреците могат да използват сиропа като добавка към основната терапия.

Съветваме ви да си направите тази смес колкото е възможно по-скоро, за да се погрижите за здравето на бъбреците си още днес.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Monga, M. (2008). Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially-available fruit juice products. International Braz J Urol. https://doi.org/10.1089/end.2007.0304
 • Aras, B., Kalfazade, N., Tuǧcu, V., Kemahli, E., Özbay, B., Polat, H., & Taşçi, A. I. (2008). Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological Research. https://doi.org/10.1007/s00240-008-0152-6
 • Kreydiyyeh, S. I., & Usta, J. (2002). Diuretic effect and mechanism of action of parsley. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(01)00408-1
 • Al-Yousofy F, Gumaih H, Ibrahim H, A. A. (2017). Parsley! Mechanism as antiurolithiasis remedy. Am J Clin Exp Urol.
 • Prezioso, D., Strazzullo, P., Lotti, T., Bianchi, G., Borghi, L., Caione, P., … Zattoni, F. (2015). Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Archivio Italiano Di Urologia e Andrologia. https://doi.org/10.4081/aiua.2015.2.105

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.