5 неща за болките във врата, които да имате предвид

Болката във врата може да бъде причинена от неправилна стойка, както и от излишен стрес
5 неща за болките във врата, които да имате предвид

Последна актуализация: 27 ноември, 2018

Всеки от нас е страдал (или ще страда) от болки във врата в даден момент от живота си. Достатъчно е да поседим в неправилна поза, да вдигаме тежки неща или дори просто да се движим по неудобен начин, за да се появят болките във врата.

Въпреки това, в някои случаи и най-малкият дискомфорт може да се превърне в хроничен. Аспекти като остеоартрит или дегенеративна дискова херния могат да направят болката по-упорита и следователно – осакатяваща.

Препоръчваме ви винаги да оставяте грижите в ръцете на истински професионалисти.

Понякога добрият физиотерапевт може да направи истински чудеса.

Въпреки това, почти 90% от случаите на болки във врата евентуално изчезват от само себе си. Понякога добрият нощен сън или хубавата почивка вършат много по-добра работа от болкоуспокояващите.

Ето 5 факта за това често срещано неразположение, които ще ви помогнат.

1. Болки във врата и световъртеж

За световъртежа може да има широка гама от причини. Въпреки това, отпадналостта, загубата на баланс или дезориентацията на пациенти между 60 и 70 години е почти винаги причинена от често срещаната причина: болки във врата.

Болките във врата довеждат до световъртеж


Световъртежът често е причинен от неврологични разстройства, свързани с механични разстройства на врата, чиито появи са свързани с възрастта. Този вид световъртеж се нарича “цервикогеничен световъртеж”.

Понякога много хора свързват този тип световъртеж със отпадналост, лош ден или умора. Въпреки това, причината за него е гръбначен проблем. Например, рязко завъртане или неправилно движение могат да причинят световъртеж или припадък.

Освен това, можете да изпитате също и проблеми със зрението , гадене и повръщане. Макар че не е сериозен здравословен проблем, причинява доста изтощение и безпокойство. Затова е задължително да посетите лекар, преди да се появят допълнителни проблеми.

2. Мускулни спазми и стрес

Сигурно сте имали главоболие и схванат врат в края на работния ден.

Това са класически симптоми на проблем с мускулните спазми, който почти винаги е породен от следната фатална комбинация: стрес и неправилна стойка.

 • Този проблем обикновено продължава няколко дни или най-много седмица. Въпреки това е трудно да се върши нещо през това време.
 • Също така не можем да забравим нещо важно: самият стрес отключва болките във врата.

Той увеличава схващането на мускулите на врата, затруднява гъвкавостта и стяга нервите в тази зона, докато не се разпространи до главата. В допълнение, ако поддържаме лоша поза с часове, проблемът се засилва.

3. Цервикален остеоартрит (артрит на врата): често срещан проблем

Артрита на врата засяга малка част от младото поколение, въпреки това, той засяга почти 90% от хората над 65 г.

 • Цервикалната спондилоза е много често срещано заболяване. Ставите в тази зона се износват и е обичайно да се усеща схващане, виене на свят и болки във врата.
 • В допълнение този проблем е придружен от гъделичкащо усещане и загуба на сила в ръката или дланта.
 • Единствената положителна информация за тази нелечима болест е, че прогресът и е бавен. А има и лекове, които могат да ни предложат добро качество на живот.
Болките във врата и артрита


4. Дискова херния: болезнена и правеща ни неспособни

Макар че дисковата херния се среща по-рядко от лумбалната херния, техният прогрес може да бъде еднакво проблематичен.

 • Когато страдате от дискова херния, това означава, че гръбнакът ви губи своята гъвкавост и еластичност. Освен това, сухожилията, обграждащи дисковете стават крехки и се разкъсват, което причинява болки във врата, болки в гърба и затруднено движение.
 • В допълнение към болката и схващането на врата, можете също така да усетите загуба на чувствителност в горните крайници и да усетите виене на свят.
 • Според експерти, ефективните лекове за дискова херния са лекарства, почивка и рехабилитация. Въпреки това операцията е най-добрата опция при тежките случаи.

5. Наспивайте се добре, за да предотвратите болките във врата

Дълбокият и отпочиващ сън от между 8 и 10 часа облекчава най-вече класическите мускулни спазми, свързани със среса.

Освен това имайте предвид, че хроничното безсъние увеличава риска от различни мускулно-скелетни смущения.

Така че се опитайте да се погрижите за режима на съня си като използвате подходящи възглавници и мек матрак, който съответства на тялото ви.

Болките във врата и безсънието

Също така е нужно да спите в удобна поза, ако имате болки във врата. Ето някои прости насоки.

 • Не спете по корем.
 • Избягвайте възглавниците, които изкривяват врата ви.
 • Специалистите препоръчват да използвате навита на ролка хавлия и да я положите под раменете си. Ще видите колко облекчени ще се почувствате, като се събудите на сутринта.

В заключение, макар че болките във врата са често срещано състояние сред населението, те винаги могат да се лекуват.

Нещо просто като това, да се погрижим за стойката си, за хигиената ни на сън и това да търсим съветите на подходящ специалист, ако се налага, може да ни помогне да подобрим качеството си на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wrisley, D. M., Sparto, P. J., Whitney, S. L., & Furman, J. M. (2000). Cervicogenic Dizziness: A Review of Diagnosis and Treatment. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy30(12), 755–766. https://doi.org/10.2519/jospt.2000.30.12.755
 • Blanpied, P. R., Gross, A. R., Elliott, J. M., Devaney, L. L., Clewley, D., Walton, D. M., … Robertson, E. K. (2017). Neck Pain: Revision 2017. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy47(7), A1–A83. https://doi.org/10.2519/jospt.2017.0302
 • Hoy, D. G., Protani, M., De, R., & Buchbinder, R. (2010). The epidemiology of neck pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. Bailliere Tindall Ltd. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.019
 • Kim, S. H., Lee, D. H., Yoon, K. B., An, J. R., & Yoon, D. M. (2015). Factors Associated with Increased Risk for Clinical Insomnia in Patients with Chronic Neck Pain. Pain Physician18(6), 593–598. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000004698

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.