Как гръбначният стълб е свързан с органите

Отрицателните емоции могат да се отразят значително върху състоянието му. Прегледайте се, ако изпитвате дискомфорт
Как гръбначният стълб е свързан с органите

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Как е свързан гръбначният стълб с органите?

Човешкото тяло и органите са един от най-загадъчните феномени в света. Те никога не престават да ни учудват със своите перфектно съставени системи и структури.

Природата не е оставила нищо на случайността и колкото повече знаем, толкова по-сигурни можем да бъдем в това, тъй като нови връзки между различните части на тялото се откриват всеки ден.

Най-значимият пример за това е начинът, по който гръбначният стълб е свързан с органите на тялото.

Причината е, че гръбначният стълб е изработен от кост, която оказва влияние върху функционирането на органите и мускулите като белите дробове и сърцето.

Дори не си и помисляйте, че тази връзка е случайна. Открити са точките, които са свързани с много специфични части от нашата анатомия.

Както може да видите, не е мит, че човешкото тяло е перфектна машина. Сигурни сме, че то съдържа още много повече тайни, които ще ни оставят без думи.

Защо гръбначният стълб е свързан с органите

гръбнак

Причината за това явление е много по-лесна, отколкото изглежда на пръв поглед. Гръбначният стълб е това, което ни държи в изправено положение, тоест той ни дава позиция и опора.

Съставен е от малки кости, които се поддържат и държат заедно от свързани помежду си мускули.

Ето защо, когато някоя от тези кости е извън ставата, това ще има ефект върху органа, към който тази точка е свързана.

Ефектът е още по-лош, защото, както знаете, увреждане на орган като черния дроб се отразява на цялостното здраве, тъй като е отговорен за филтрирането на кръвта.

Важно е също да се грижите за вашето емоционално благосъстояние. Гръбнакът страда, когато задържаме негативни чувства, независимо дали те са свързани със стрес или тъга.

Това означава, че емоционалната интелигентност е от основно значение за контролирането на физическото състояние: когато избягваме напрежение в тази област, пречим на негативните ефекти да достигнат до нашите жизненоважни органи.

Кога трябва да се изследва гръбнакът?

гръбначният стълб и органите

Когато изпитвате дискомфорт в гръбначния стълб, лекарите ще съставят план за лечение, който се съсредоточава върху областите, в които е дискомфорта.

Понякога резултатите от тези лечения не идват толкова бързо или не действат, както се очаква. Това може да означава, че е време да изследвате гръбнака внимателно.

Болести, обикновено свързвани с гръбначни проблеми:

Мигрена

Гърбът може да е виновник за по-голямата част от случаите на главоболие.

Мускулните спазми изместват костите, което води до нарушения в главата и лицето.

Това дори може да предизвика замъглено виждане.

Спящи крайници

крайници

Възпаление на прешлените води до свиване на нервите. В резултат на това кръвта се затруднява да достигне областта. Когато това се случи за достатъчно дълъг период от време, крайниците страдат и започват да губят своята чувствителност.

Проблеми с преглъщането

Това се получава в резултат на свиването на цервикалния канал в гърлото, което пречи на действието на мускулите и органите, отговорни за дъвченето и поглъщането.

Липса на приток на кръв към мозъка

Това е много подобно явление, което причинява цервикална скованост.

Напрежение в мускулите на артериите ограничава количеството кръв, което може да достигне до мозъка. Неговите ефекти варират от леки до сериозни: от преходен световъртеж до по-сериозни заболявания като инсулт.

Проблеми с храносмилането

Възпаление на лумбалните прешлени разстройва храносмилателната система, което означава, че действието им ще бъде засегнато по различни начини. Запекът е вероятно следствие, придружено от пристъпи на внезапна диария.

Разместването на гръбначния стълб има тясна връзка с функционирането на органите.

Така че препоръчваме да правите редовни прегледи. Не забравяйте физически упражнения. Плуването е идеално, защото помага да изправите кости и укрепите мускули. Това ще ви помогне да си възвърнете контрола над тази чувствителна област.

От друга страна, ако сте склонни да страдате повече от тревожност или депресия, трябва да опитате йога. Ще забележите ползите както за физическото, така и за психическото си здраве.

Тази древна дисциплина използва така наречените асани или пози. Те ще ви помогнат да окислите и изпънете тялото, в допълнение към медитация, за да се успокои ума.

Кое предпочитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hall, M. P. (1955). La anatomía oculta del hombre. Editorial Kier.
  • Sierra, I. A. J., Rincón, L. L., Dávila, C. P., Mora, J. A., & Jens, C. T. ANATOMÍA DE LA COLUMNA VERTEBRAL EN RADIOGRAFÍA CONVENCIONAL.
  • Sosa, S. Riñón: Anatomía, Fisiología, Funciones, Hormonas y Enfermedades.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.