За здравословен сън - променете спалнята си

Как да направите спалнята си по-здравословна?
За здравословен сън - променете спалнята си

Последна актуализация: 12 февруари, 2019

Говорили сме много, колко важен е добрият и здравословен сън, за да възвърнем енергията и баланса в тялото си и да се възстановим. Затова е абсолютно необходимо да избягваме стреса, доколкото е възможно, да се храним здравословно, да спортуваме и т.н. Важно е обаче и да имаме подходящо пространство за почивка: спалнята.

В тази статия ще ви разкажем как да направите спалнята си по-здравословна, с чист въздух, който да ви носи ведрост и хармония и да благоприятства добрата почивка и щастливата връзка.

Чист въздух за спокоен и здравословен сън

Един от най-естествените и евтини начини, да поддържате въздуха в спалнята си чист, е, да поставите растение в помещението. Не избирайте обаче случайно растение, защото има такива, които “крадат” от кислорода ви. За вашата спалня препоръчваме сансевиера, защото през нощта тя превръща въглеродния двуокис в кислород. Най-добре поставете две по-високи, защото те не само ще прочистват въздуха, но и ще придават хубав зелен цвят на стаята. Зеленото от своя страна помага за успокояване на емоциите.

чист въздух за спокоен и здравословен сън

Спалнята ви е помещението, където си почивате и което споделяте с партньора си. То трябва да излъчва чистота и спокойствие и не трябва да бъде задръстено с мебели или вещи. Нека в него има най-важните неща, нека бъде леко декорирано, но направете така, че в спалнята ви да има пространство. И най-важното, за се чувствате добре в него: нека бъде подредено.

Осветление

Най-добре е осветлението в спалнята да е естествено. В някои случаи обаче това не е възможно и помещенията са тъмни. Ако това е така, можете да експериментирате с лампи, които излъчват топлина, като например лампите от хималайска сол. Те имат много успокояваща оранжева светлина, която помага за неутрализирането на електромагнитните лъчения.

Проветряване за по-здравословен сън

За да предотвратите най-вече появата на акари, но и за да направите въздуха в спалнята си по-приятен, ви препоръчваме да проветрявате ежедневно. Ако имате възможност, излагайте по-голяма част от стаята на слънце, особено там, където може да има акари: чаршафи, одеала, завеси, матраци, възглавници, килими и т.н.

По време на горещите месеци можете да оставяте прозореца си отворен през нощта, освен ако не живеете в прекалено шумна или осветена част на града. Преди това сложете мрежа на прозореца, пуснете щорите или завесите, за да не се почувствате клаустрофобично, както често се случва на сутринта.

проветряване за по-здравословен сън

На какво мирише спалнята ви?

Добре е също така да обърнете внимание на ароматите в спалнята си. Ако тя е чиста, не е необходимо да мирише на нещо конкретно. Понякога обаче може да искате да неутрализирате определена миризма, която да се дължи на влага или външни миризми… или пък може просто да искате спалнята ви да има вашия любим аромат. За тази цел има различни тамяни, арменски хартийки, смоли, които се горят с въглен, обикновени освежители за въздух или пулверизатори с етерични масла. Препоръчваме следните аромати:

  • Лимонза прочистване и дезинфекциране на въздуха
  • Мента: за освежаване
  • Джинджифил: за затопляне
  • Канела: за стимулиране
  • Лавандула: за успокоение
  • Роза: за създаване на романтика
  • Евкалипт: за прочистване на въздуха и при проблеми с дишането
  • Цитрусови плодове: за подобряване на настроението и срещу депресия

Бъдете внимателни къде поставяте огледалата

Според фън-шуй не е добре да имате огледала в спалнята си, защото те променят енергиите, които способстват добрата почивка. Евентуално може да покриете огледалото си за през нощта и да изпробвате този вариант за няколко нощи, за да видите дали ще има промяна в качеството на съня ви. Все пак е най-добре да поставяте огледалата в помещения, където най-често се използват.

Препоръчваме ви да прочетете и: Фън шуй за хармонизиране на дома

Обърнете леглото си на север за по-спокоен и здравословен сън

Друг начин да си осигурите по-добър отдих и да направите положителна промяна, е, да обърнете леглото си на север. Ако при вас това е невъзможно, опитайте друга посока, но при всички положения избягвайте да го насочвате на юг, защото това е най-лошият възможен вариант.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.