Цервикобрахиален синдром: Болка, която започва от врата и стига до ръцете

Редуващите се студени и горещи душове могат да облекчат болката.
Цервикобрахиален синдром: Болка, която започва от врата и стига до ръцете
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Макар името му да звучи обезпокоително, така нареченият Цервикобрахиален синдром е по-често срещан, отколкото подозираме. 

Той се изразява с болка в областта на шията, която започва от врата и слиза надолу по гръбначния стълб, достигайки не само ръцете, но дори пръстите.

Това може да причини силно обездвижване. Съществува обаче подвеждащо схващане, че това състояние обхваща единствено хора, които спортуват.

Фактори като стресът, хроничната умора и дори артритът водят до този тип изключително болезнено състояние.

По-долу ще ви представим повече информация за този проблем, който не се обсъжда често.

Цервикобрахиален синдром: Когато движенията станат болезнени

Да движите главата си, да се протегнете за нещо, да седите, четете, лежите или дори дишате: всичко това ви причинява истинско страдание. Цервикобрахиалният синдром се изразява най-вече в областта на гръбначния стълб.

Това не е просто внезапно разтягане или прищипан мускул. Много повече от това е.

Представете си областта над гръбначния отсек. По-специално прешлени С1 до С7, които са и най-малките.

  • Така, във вътрешността на тези миниатюрни прешлени се намират лигаменти, сухожилия, мускули, нервни окончания…
  • И когато някои от тях се възпалят, болката достига различни части от нашето тяло.

Често срещано е възпалението да започва от гръбнака, достигайки раменете, лопатките на гърба, ръцете и дори торса.

Каква е причината за Цервикобрахиалния синдром?

  • Травматични наранявания: както споменахме по-рано, една от най-честите причини за появата на Цервикобрахиален синдром са травмите вследствие на инцидент или произлизащи от спортуване. Изваждания, фрактури, навяхвания, както и скъсани мускули са сред основните причинители.
  • Същевременно продължителното излагане на стрес и умора също водят до този проблем. Трябва да помислите за това.
  • Възпалителните процеси като ревматизъм също могат да причинят това състояние.
  • От друга страна, хората изложени на дегенеративни заболявания като артрит могат да развият цервикобрахиален синдром.
  • Няма как да не споменем и инфекциите като туберколоза например.
Причина за цервикобрахиален синдром

Какви са симптомите?

Вероятно сте чували някой да казва, “Все едно бях пронизан с нож в гърба”. В известен смисъл, има нещо вярно в това.

Разликата е там, че в допълнение на тази гледна точка, болката се разпростира по различни области на цялото тяло под формата на много силно парене.

В допълнение на гореописаната болка, Цервикобрахиалният синдром се характеризира също с много интензивни крампи, чувствителни разтройства, слабост в мускулите, гъделичкане или усещане за силен студ или жега, почти като при изгаряне.

  • Наред с това е възможно изпитването на главоболие, схващане на врата, замайване или гадене в седнало положение… Почти всяко движение е съпроводено от силен дискомфорт.

Какво е лечението?

Цервикобрахиалният синдром изисква силно индивидуализирано лечение, каквото единствено здравните експерти могат да предложат. На първо място трябва да се предпишат подходящите лекарства, чрез които да се намали възпалението.

Физиотерапията играе важна роля в борбата с болката и възстановяване движението на крайниците.

Друга много подходяща техника е терапията с горещо и студено. Горещите душове, пликовете с гореща вода, както и масажите с розмарин и алкохол могат да бъдат много ефективни.

Също така, няма как да забравим, че когато сме диагностицирани с Цервикобрахиален синдром е нужно да прекарваме почивката си легнали. Всички тези състояния, изразяващи се със силна скелетно-мускулна болка изискват това, най-вече защото започваме да мислим за живота по-различно.

Специалистите препоръчват да се лежи по гръб, а ръката, която изпитва болка да бъде разположена точно зад главата.

Цервикобрахиалният синдром е лечим

Най-общо казано Цервикобрахиалният синдром се лекува. Какво означава това? Означава, че хората с добра клинична история притежават преимущество да се подобрят за четири до шест седмици.

Без съмнение, сложността на проблема настъпва при пациенти с развита форма на ревматизъм или артрит. Веднъж сполетени от такъв тип болест е нормално да преминават през периоди на подобрение, следвани от седмици на силен дискомфорт.

  • В нашия случай, ако страдаме от някои от тези симптоми, трябва да направим всичко възможно да водим по-здравословен начин на живот. Добре балансираният хранителен режим, леките упражнения, както и следенето на нивата на стрес и умора са много полезни фактори.

За пациенти с по-усложнени симптоми е възможно обмислянето на оперативна намеса. Но все пак, работа на лекарите е да вземат такива решения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.