Почистете артериите от холестеролни плаки

14 Ноември, 2018
Лек, приготвен от чесън и лимон, съдържа важни хранителни вещества, които стимулират елиминирането на всички отпадъчни продукти

Търсите начини да почистите артериите си от натрупаните холестеролни плаки?

Холестеролът е вид мазнина, която се натрупва по стените на артериите, излагайки на голям риск здравето на хората. Докато тялото се нуждае от определено количество холестерол, за да функционира правилно, излишният лош холестерол поставя човек в по-голям риск от появата на сърдечно-съдови заболявания или инсулт, наред с други проблеми на сърдечно-съдовата система.

Контролирането на нивата на холестерола зависи до голяма степен от видовете храни, които консумираме. Здравословната диета, богата на плодове, зеленчуци, зърнени храни и вода може да помогне за намаляването на опасните холестеролни плаки и рисковете от поява на по-тежки здравословни проблеми. Необходимо е да премахнете от менюто си храните с високо съдържание на холестерол, както и тези причиняващи натрупване на мазнини в артериите.

В допълнение към полезните хранителни навици съществуват някои натурални лечебни средства, които могат да помогнат за контролирането на опасните холестеролни плаки. Те могат и да допринесат за разграждането на мазнините и отделянето на токсичните вещества в кръвта. В следващите редове ще споделим с вас едно чудесно натурално средство с чесън и лимон, което ще помогне за почистване на артериите и подобряване на кръвообращението.

Прочетете и: 12-те най-подходящи храни за отпушване на артериите

Какво съдържа това натурално средство против холестеролни плаки?

чесън против холестеролни плаки

Въпреки че в днешно време съществуват най-различни видове лекарства, които помагат за намаляване и контролиране на високите нива на холестерол, много експерти продължават да препоръчват натуралните лечебни средства. Доказано е, че лекарствата могат да имат много странични ефекти. От своя страна, натуралните средства действително осигуряват много ползи за здравето – и то без да вредят.

В този случай натуралното средство за прочистване на артериите и намаляване на нивата на холестерола е лек, приготвен с чесън и лимон. Двете съставки съдържат важни хранителни вещества. Те стимулират елиминирането на всички отпадъчни продукти, които могат да повлияят на здравето.

Предимства на чесъна

Чесънът е известен като най-добрият естествен антибиотик, който можем да използваме. Този продукт е част от ежедневното меню от най-древни времена. Освен че добавя вкус към храната, съдържа и важни хранителни вещества, които са от огромна полза за здравето.

В проучвания, извършвани в Индия и други държави по света, е установено, че консумацията на чесън може да намали риска от развитие на атеросклероза и хипертония, както и че има и редица важни ползи за здравето на сърцето.

Ето част от по-важните полезни качества на чесъна:

 • Представлява естествено противовъзпалително средство.
 • Действа като вазодилататор, антикоагулант и прочистващо средство за детоксикация.
 • Притежава антисептични и антибиотични свойства.
 • Помага за разширяване на артериите, насърчава намаляването на холестерола и подобрява кръвообращението.
 • Предпазва сърцето.
 • Укрепва имунната система.
 • Помага да се повишат нивата на инсулина, като по този начин понижава кръвната захар.

Предимства на лимона

Лимонът е отличен лекарствен продукт благодарение на високото си съдържание на хранителни вещества, които могат да действат за предотвратяване и лечение на много заболявания. Лимонът е известен с високото си съдържание на витамин С, в допълнение към съдържанието на антиоксиданти и хранителни вещества – като B-комплекс витамини, витамин Е и много минерали: калий, магнезий, калций, фосфор, мед, цинк, желязо и манган.

По отношение на холестерола и здравето на сърцето, лимонът действа като прочистващо средство за детоксикация, способно да стимулира елиминирането на мазнини и токсични вещества, които присъстват в кръвта. Лимонената киселина помага за окисляване и премахване на мазнините във вените, което им пречи да полепнат по стените на артериите и предизвиква запушване.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 невероятни начина за използване на лимоните

 

Лечебно средство за почистване на кръвоносните съдове и опасните холестеролни плаки

натурално средство с чесън и лимон против холестеролни плаки

Този лек с чесън и лимон е станал популярен в целия свят през последните няколко години, след като е доказал, че е ефикасен начин за намаляване нивото на холестерола и за укрепване на имунната система.

Съставки:

 • 4 скилидки чесън
 • 4 малки лимона
 • 3 литра преварена и дестилирана вода

Приготовление:

Първо почистете чесъна и го нарежете. След това нарежете лимоните на филийки и ги смесете заедно с чесъна в купа. Изсипете хладка вода върху сместа от чесън и лимон и след това я пасирайте в блендер, докато всичко се втечни. Когато е готово, сложете сместа в стъклени съдове и я съхранявайте в хладилник в продължение на 3 дни. След като това време измине, прецедете и започнете да го консумирате.

Количество

Идеално е да пиете 50 мл. от това лекарство 3 пъти на ден преди всяко хранене. Въпреки това се препоръчва да започнете постепенно, като в началото консумирате само 1 или 2 супени лъжици преди всяко хранене.

Правете това прочистване веднъж в годината, като консумирате лекарството всеки ден в продължение на 40 последователни дни.

 • Charron, C. S., Milner, J. A., & Novotny, J. A. (2015). Garlic. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00346-9
 • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
 • Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine.
 • Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012
 • Maza, M. G., Ibañez, G. G., Hernández, J. C. M., & Dopico, A. C. (2017). Revisión bibliográfica sobre el uso terapéutico del ajo. Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación, 6(1). http://revrehabilitacion.sld.cu/index.php/reh/article/view/161/167
 • Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and medicinal properties of lemon (Citrus limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine, 3(1), 1095-1100. http://interscience.org.uk/v3-i1/8%20ijahm.pdf
 • Ancalla Inga, L., & Salazar, U. (2018). Efecto de la ingesta de jugo de limón (Citrus x limon) y jengibre (Zingiber officinale) sobre el perfil lipídico en ratas hipercolesterolemicas inducidas experimentalmente Arequipa-2017. http://bibliotecas.unsa.edu.pe/handle/UNSA/5745