Наследствен ли е ракът? Всичко, което трябва да знаете

Вероятността да наследите онкологични заболявания по семейна линия е между 5 и 10 процента.
Наследствен ли е ракът? Всичко, което трябва да знаете

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Това е въпрос, който голяма част от населението си е задавал в определен момент: наследствен ли е ракът? И например ако майка ми е страдала от рак на гърдата и аз ли ще се разболея от същото?

На първо място трябва да уточним, че ракът определено притежава някакъв генетичен компонент. Но само защото е генетичен, не означава непременно, че е “наследствен”.

Към настоящия момент, това заболяване е толкова често срещано, че повечето от нас със сигурност имат роднина, който страда от него. Или може би някой ваш близък е бил подложен на най-трудния тест на живота, но за съжаление не е успял да го премине.

Но, както някои експерти твърдят, съществуват определени видове рак, които могат да са по-често срещани при някои семейства.

Затлъстяването на поколенията, както и употребата на тютюневи продукти са фактори, които определят донякъде потенциалния риск.

От друга страна знаем също, че съществуват различни видове  рак, които сякаш е възможно да бъдат наследени чрез родословното дърво.

Все пак трябва да се фокусираме над темата, която започнахме по-рано: имаме си работа със заболяване, което притежава генетичен компонент, но не е задължително наследствено.

Днес ще ви предоставим цялата информация, от която се нуждаете.

Ракът и генетичното наследяване

Центърът за изследване на ракови заболявания към университета Саламанка (Испания) публикува доклад през 2010, озаглавен “Генетично консултиране: Ръководство за предотвратяване на наследствения рак”.

В доклада се опитва да се заключи дали генетичен анализ, който да определи дали човек е преносител на ДНК, което може да го направи по-уязвим към развиването на рак, или не.

Изводът е, че вероятността да наследите онкологични заболявания по семейна линия е между 5 и 10 процента. Тези ракови заболявания обикновено нямат известни фактори за среда.

Поколения

Ракът се появява вследствие на комплексна комбинация от фактори

Ракът е генетично заболяване. То произлиза от определени гени, независимо дали е причинен от външни или вътрешни фактори, и тези гени растат и мутират, докато клетките се размножават.

 • Тези генетични вариации могат да се изострят, в зависимост от начина ви на живот. Средата, в която прекарвате времето си също може да е ключова.
 • В същото време, най-често се формира в следствие на комбинацията от всички фактори. Но вероятността за развиване на тумор единствено на генетична основа е много ниска.
 • Употребяването на тютюневи изделия, замърсяването на околната среда и лошите хранителни навици поставят организма в по-голяма опасност.

Кога може да определите, че притежавате наследствени предпоставки за развиването на рак?

Понеже развиването на рак е в следствие на съвкупност от различни фактори, е важно да обсъдим няколко аспекта.

Ще ги обясним по-долу.

 • Когато един и същ тип рак се появява при различни членове на семейството.
 • Когато ракът засяга различни поколения: възрастни, деца, внуци.
 • Когато диагнозата е поставена на няколко членове на фамилията в ранна възраст (преди 60).
Диагноза

Ракови заболявания с наследствен компонент

Съществуват няколко вида рак, които притежават наследствен компонент. Рисковият фактор остава на нивото на 5 до 10 процента.

Рискът не е твърде голям, но трябва да сте много внимателни, както и да информирате лекаря си, и съответно той да вземе необходимите мерки.

 • Рак на гърдата
 • Рак на яйчниците
 • Неполикистозен рак на дебелото черво
 • Меланома (най-опасният вид рак на кожата)

Съществува ли тест, който може да определи дали ще развиете тези видове рак или не?

Съществуват няколко вида тестове, които безсъмнено ще ви дадат малко разяснение относно рисковете, които носите. Но първо трябва да покрием някои ключови неща:

 • Тези генетични тестове няма да ви кажат със сигурност дали ще развиете наследствен тип раково заболяване или не – те само посочват евентуалното развитие на рак.
 • Първото нещо, което трябва да направите, е да говорите с личния си лекар. В последствие той ще ви пренасочи към консултация за диагностициране на ракови заболявания.
 • Функцията му е да изследва наследствените форми на рак, както и да ви консултира. Не е просто получаване на готовите лабораторни тестове.
 • Също така е направен за да ви съветва: тук ще разберете какво вашият личен, така и рисковете на останалите членове на семейството ви. Също така ще разберете какви стратегии да прилагате за наблюдение, както и как да намалите риска от заболяване.

Ще напомним отново, че рискът от развиване на рак чрез наследствени фактори е много нисък.

Но тъй като това е много популярен страх сред населението са създадени тези генетични центрове за консултации, за да бъдат полезни и ефективни.

Наследствен ли е ракът?

Как да предотвратим рака, ако наистина съществува родствена връзка?

Както споменахме по-рано, най-важното нещо е да получите медицински съвет. Ако например няколко жени във вашето семейство са страдали от рак на гърдата, най-важното нещо е да изследвате редовно гърдите си, както и да преминете мамография.

Същевременно, запомнете че не винаги генетичният компонент е това, което причинява развитието на рак. Заболяването обикновено се появява вследствие на други фактори, които повишават риска от уязвимост.

 • Важно е да избягвате употребата на тютюневи изделия.
 • Наднорменото тегло е друг ключов рисков фактор.
 • Не водете застоял начин на живот.
 • Животът в нездравословна среда, както и работата със замърсители или отрови е друг риск.

Независимо от това колко са трудни обстоятелствата, винаги ще се намерят специалисти, които да ви изготвят стратегии за спазване в ежедневния ви живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.