5 навика увреждащи щитовидната жлеза

17.08.2018
Тези, които страдат от хипотиреоидизъм или хиперактивна щитовидна жлеза са склонни към наднормено тегло, кожата им става суха, сърцето им бие по-бавно и често се оплакват от запек

Щитовидната жлеза е много важен орган в тялото, тъй като отговаря за образуването на необходимите за протичането на метаболизма хормони. Това означава, че ако баланса на тези хормони е нарушен, организмът ви няма да може да функционира правилно и няма да изгаря калориите нормално. Като следствие от това ще започнете да наддавате на тегло. Това заболяване е известно като хипотиреоидизъм.

Съществува и обратното на хипотироидизма заболяване, което е причинено от прекомерното образуване на хормони на щитовидната жлеза. Нарича се хипертиреоидизъм.

Тези, които страдат от хипотиреоидизъм или хиперактивна щитовидна жлеза са склонни към наднормено тегло, кожата им става суха, сърцето им бие по-бавно и често се оплакват от запек. Метаболизмът на тези хора е забавен и неефикасен.

Така че, ако забележите, че качвате или губите тегло без видима причина е най-добре да потърсите съвет от лекар. Той ще направи необходимите изследвания, за да потвърди или отхвърли подобно заболяване, свързано с щитовидната жлеза.

Недостатъчното или свръхпроизводството на хормони се нуждае от определено лечение. В случай на хипотиреоидизъм е възможно да се наложи да приемате лекарства през целия си живот.

Макар да е вярно, че промените в тази жлеза обикновено се дължат на автоимунни или вродени заболявания, както и на приема на определени медикаменти е важно да се знае, че и ежедневните ни навици оказват своето въздействие върху функционирането на щитовидната жлеза и засягат метаболизма ни.

Кои навици увреждат щитовидната жлеза?

Уседнал начин на живот

Уседналият начин на живот води до появата на хормонален дисбаланс, какъвто се наблюдава при хипотиреоидизъм. Затова още веднъж искаме да подчертаем значението на ежедневните упражнения. Те спомагат не само оформянето на стройната ви фигура, но и ви предпазват от появата на много болести и проблеми.

Кофеинпрекомерната консумация на кофеин води до увреждане на щитовидната жлеза

Важно е да запомните, че всичко консумирано в големи количества е вредно за здравето. Ако пиете прекалено много напитки с кофеин, трябва да спрете това. Прекомерната им консумация може да доведе до нежелани промени във функционирането на щитовидната жлеза.

Прочетете още: Кога е най-подходящото време за първата чаша кафе

Алкохол

Пиенето на много алкохол е една от най-често срещаните причини, водеща до увреждането на щитовидната жлеза и на тялото като цяло.

Но тъй като сега  става въпрос за щитовидната жлеза е добре да знаете, че алкохолът може да предизвика появата на хипотиреоидизъм.

Цигарипушенето нарушава функционирането и на щитовидната жлеза

Ако сте пушач горещо ви съветваме да откажете цигарите. Освен безбройните заболявания, които причинява пушенето повишава риска от увреждане на здравето поради нарушеното функциониране на щитовидната жлеза.

Йод

Йодът е основният елемент за правилното функциониране на щитовидната жлеза. A недостигът му може да бъде причина за нарушеното функциониране на жлезата.

Вижте и: 7 богати на йод напитки, полезни за щитовидната жлеза

В кои храни се съдържа този минерал?

Съдържа се в продукти като риба, морски дарове, чесън, бял боб, кисело мляко, сирене, краве мляко, водорасли, портокали, ябълки, цвекло, манголд, лук, ананас и други. Запомнете, че йодът трябва винаги да присъства в менюто ви.

Ако не сте сигурни как правилно да го включите в менюто си и също така как да избегнете злоупотребата с този минерал, най-добре е да посетите диетолог, който да ви насочи към по-балансиран и здравословен режим на хранене, осигуряващ ви всички необходими хранителни вещества.

Навиците, които сме споменали по-горе се отразяват не само на щитовидната жлеза. Истината е, че тялото ви като цяло се влияе от всички вредни навици. В дългосрочен план те оставят своите трайни отпечатъци върху организма ви. Не забравяйте, че всичко, което правите днес оставя следа в утрешния ден. Проблемите се натрупват и водят до появата на нежелани последици.

Загърбете всички вредни навици в живота си. Изберете натуралните и полезни за здравето ви неща. Тялото ви не е „вечно“. Погрижете се за него така, че да се радвате на пълноценен и щастлив живот.

  • Tremblay, M. S., Colley, R. C., Saunders, T. J., Healy, G. N., & Owen, N. (2010). Physiological and health implications of a sedentary lifestyle. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. https://doi.org/10.1139/H10-079
  • Pai, H. C., & Gong, S. T. (2013). Subclinical thyroid disease. Journal of Internal Medicine of Taiwan. https://doi.org/10.1093/bmb/ldt024
  • de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003
  • Wiersinga, W. M. (2013). Smoking and thyroid. Clinical Endocrinology. https://doi.org/10.1111/cen.12222
  • Chung, H. R. (2014). Iodine and thyroid function. Annals of Pediatric Endocrinology & Metabolism. https://doi.org/10.6065/apem.2014.19.1.8