7 храни за ускоряване на метаболизма

За да поддържате по-добър баланс трябва да се опитате да ускорите метаболизма си чрез приема на натурални храни, притежаващи това действие.
7 храни за ускоряване на метаболизма
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако метаболизмът ви е забавен е твърде вероятно да започнете да трупате килограми и да се се чудите как да изгорите излишните калории. Ето защо е важно да потърсите начини за ускоряване на метаболизма.

За целта можете да прибегнете до различни ефикасни природни средства. Почивайте си повече, спортувайте редовно, хранете се здравословно и заложете на продукти, които ще ви помогнат да постигнете целта си .

Съвети за ускоряване на метаболизма по естествен начин

Когато метаболизмът ви е много бавен, организмът ви ще изразходва по-малко енергия от получената и в резултат на това ще започне натрупването на мазнини, увеличаващи теглото ви. За да поддържате по-добър баланс трябва да се опитате да ускорите метаболизма си чрез приема на натурални храни, притежаващи това действие. В следващите редове ще изброим някои от тези храни.

Чушки

Поради високото си съдържание на капсаицин, чушките са страхотно средство за ускоряване на метаболизма, като по този начин спомагат използването и изгарянето на калориите както и ефективното намаляване на количеството на мазнините. Също така ви карат да се чувствате по-сити между основните хранения.

Кафе и зелен чай
Зеленият чай е отлично средство за ускоряване на метаболизма

Според специалисти приема на четири чаши кафе или чай през целия ден може значително да ускори метаболизма ви.  Това се случва поради количеството на антиоксидантите, които тези напитки осигуряват на хората, които ги консумират ежедневно.

 Артишок

Артишокът съдържа съставка, наречена инулин – въглехидрат, отговорен за контролиране на количеството грелин, който тялото произвежда.  Грелинът е хормонът, отговорен за чувстото на глад или ситост.  Ако не се чувствате гладни, тялото ви ще изгаря повече калории.

 Джинджифил
Един от начините за ускоряване на метаболизма е чрез консумацията на джинджифил

Заради количеството антиоксиданти както и други важни за организма вещества, които съдържа, джинджифилът притежава свойството да ускорява метаболизма и да ви засища. Това е много важно, когато искате да отслабнете и да държите глада си под контрол.

Орехи и риба

Орехите и рибата са значителни източници на омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване нивото на хормона лептин. Когато нивата му са по-ниски, метаболизмът увеличава скоростта си и по този начин се ускорява изгарянето на калории.

Круши и ябълки
Крушите са отлично средство за ускоряване на метаболизма

Тези плодове имат способността да спомагат изгарянето на мазнините и ви позволяват да поддържате теглото си в здравословни граници. Не се колебайте да ги направите част от хранителния си режим и да се превърнат в любима част от ежедневния ви ястия, ако наистина искате да се грижите за теглото и разбира се – за здравето си.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.