7 богати на йод напитки, полезни за щитовидната жлеза

· 08.11.2018
Кефир с ягоди или боровинки е отличен начин да си набавите ежедневната норма

Страдате ли от проблеми с щитовидната жлеза? Ако да, трябва да обърнете внимание на следните 7 богати на йод напитки.

Йодът представлява един от най-важните за тялото минерали. Той е отговорен за регулирането на производството на щитовидни хормони, които играят централна роля в развитието на тялото по време на процеса на растеж.

Снабдяването на организма с достатъчно йод е ключово за хората, които страдат от хипотиреоидизъм. Напитките, богати на йод, които ще представим днес, представляват отличен избор и са лесни за приготвяне.

Освен че гарантират оптимално количество йод всеки ден, те хидратират тялото. Прочетете как може да приготвите тези вкусни напитки, които ще осигурят здраве на щитовидната жлеза.

1. Ягодов сок

Това е един от най-вкусните начини да обогатите диетата си с йод. Чаша от този ягодов сок съдържа около 13 мг. йод. В състава на ягодите има повече йод, отколкото в който и да е друг плод.

Ягодите са сладки. Това често ги прави идеални за десерт. Днешната рецепта обаче може да бъде консумирана за закуска, обяд или вечеря.

Ягодово смути

Съставки:

  • 1/2 чаша ягоди (85 гр.)
  • 1 чаша органично мляко (250 мл.)
  • 1 ледено кубче

Начин на приготовление:

  • Нарежете ягодите на малки парчета.
  • Блендирайте ги с млякото, докато получите напитка с гладка текстура.

Както ще забележите, тази напитка е богата на йод и се приготвя лесно. Освен това е препоръчително да не добавяте никаква захар. Консумирайте я натурална.

2. Краве мляко

богати на йод напитки, сред които е и киселото мляко

Пастьоризираното краве мляко не само е полезно за здравето на костите и зъбите.

То осигурява на тялото йод, който е необходим за оптималното функциониране на щитовидната жлеза.

Чаша краве мляко съдържа 55 мг йод. Няма значение дали избирате пълномаслено или нискомасено мляко. Това означава, че нямате повод да ограничите консумацията на мляко, дори и да сте на диета.

3. Сок от клюква

Клюквата, подобно на ягодите, е друг плод, който съдържа много йод. Добра идея е да я консумирате, ако страдате от хипотиреоидизъм или искате да се уверите, че щитовидната жлеза получава достатъчно йод.

Само в 150 мл. сок от клюква се съдържа близо 400 мг йод.

Смути от клюква

Тази напитка не само повишава нивото на йод, но и притежава свойството да облекчава болки.

Съставки:

  • 1 чаша пресен спанак (30 гр.)
  • 1 чаша кокосово мляко (250 мл.)
  • 1 чаша сок от клюква (250 мл.)
  • 1 кубче лед

Начин на приготовление:

  • Блендирайте всички съставки. Трябва да получите хомогенна смес. Консумирайте веднага.

4. Кефир

Консумацията на кефир е отличен начин да си набавите ежедневната норма йод. В идеалния случай комбинирайте кефира с ягоди или боровинки.

Чаша кефир съдържа около 90 мг йод. Това означава, че не е никак лошо да разполагате с него в хладилника.

Ароматизиран кефир

Съставки:

  • 1 л кефир
  • 2 чаши органични ягоди или боровинки (340 гр.)

Начин на приготовление:

  • Сложете всички продукти в блендера, като оставите настрана чаша ягоди/боровинки.
  • Нарежете запазените плодове.
  • Блендирайте продуктите, докато получите хомогенна смес. Съхранявайте в стъклен буркан или пластмасов съд с капак. Разбъркайте добре и добавете запазените плодове.

Вижте: Как да приготвите кефир от кокосова вода за подобряване на здравето

5. Боровинков сок

Боровинки

Боровинките са вкусни. Подобно на ягодите, те съдържат много хранителни вещества. Ако не обичате ягоди и клюква, можете да приготвите сок от боровинки.

Чаша боровинков сок съдържа около 20 мг йод.

Вижте още: Как да си приготвите чийзкейк с боровинки

6. Сок от манго

Сокът от манго е една от най-добрите богати на йод напитки, които можете да изберете, когато искате да приемате оптимално количество йод. Благодарение на високото съдържание на витамин Е тази напитка стимулира функцията на щитовидната жлеза.

Чаша сок от манго осигурява около 12% от ежедневната норма витамин Е.

Съставки:

  • 1 чаша манго, нарязано (165 гр.)
  • 2 чаши вода (500 мл.)
  • 1 кубче лед

Начин на приготовление:

  • Сложете всички съставки в блендер. Разбъркайте. Консумирайте веднага.

Тази напитка е идеална за след тренировка или в горещ ден. Тя ефикасно хидратира тялото.

7. Кремообразно зелено смути

Водорасли

Дългите и изтощителни дни често се отразяват върху начина на хранене. Това може да доведе до нежелани последствия за щитовидната жлеза. Препоръчваме да консумирате тази напитка. Тя е вкусна и богата на йод.

Всичките съставки, които ще изброим, съдържат много антиоксиданти. Те елиминират токсините и зареждат с енергия. Трябват ли ви още причини, за да приготвите зеленото смути?

Съставки:

  • 1/2 чаша ситно нарязани водорасли (20 гр.)
  • 1 зелена ябълка, нарязана
  • 1/2 средно по размер авокадо
  • 1 чаша кокосова вода (250 мл.)

Начин на приготовление:

  • Блендирайте всички съставки. Консумирайте веднага.

Тази напитка не отговаря на всеобщото разбиране, че всяко зелено смути трябва да съдържа спанак. Опитайте го и ще се уверите колко полезно и вкусно е то.

Тези богати на йод напитки притежават неизброимо количество ползи

Седемте напитки, които представихме, са лесни за приготвяне, вкусни и богати на йод. Те дават тласък на щитовидната система и облекчават всеки дискомфорт, провокиран от дисбаланс, който вече е налице.

По принцип обичайното лечение на хипотиреоидизъм се съпровожда от нежелани странични ефекти. Благодарение на тези 7 богати на йод напитки можете да избегнете дискомфорта, доверявайки се на силата на натуралните продукти.

  • Ross, D. S., Burch, H. B., Cooper, D. S., Greenlee, M. C., Laurberg, P., Maia, A. L., … Walter, M. A. (2016). 2016 American Thyroid Association Guidelines for Diagnosis and Management of Hyperthyroidism and Other Causes of Thyrotoxicosis. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2016.0229
  • Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8
  • Pai, H. C., & Gong, S. T. (2013). Subclinical thyroid disease. Journal of Internal Medicine of Taiwan. https://doi.org/10.1093/bmb/ldt024
  • Jahurul, M. H. A., Zaidul, I. S. M., Ghafoor, K., Al-Juhaimi, F. Y., Nyam, K. L., Norulaini, N. A. N., … Mohd Omar, A. K. (2015). Mango (Mangifera indica L.) by-products and their valuable components: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.03.046