5 натурални храни за контролиране на хипертонията

Хипертонията е заболяване засягащо здравето на сърцето, ето защо е важно да я контролирате, ако искате да водите здравословен начин на живот.
5 натурални храни за контролиране на хипертонията

Последна актуализация: 21 януари, 2019

Кои натурални храни спомагат за контролиране на хипертонията?

С всеки свой удар сърцето изпомпва кръвта през артериите ви. Когато налягането на всеки удар на сърцето е по-високо от нормалното говорим за хипертония.

Трябва да запомните, че за да разберете дали страдате от високо кръвно налягане трябва да имате в предвид стойностите на следните два показателя:

 • Систолично налягане отразяващо налягането на ударите на сърцето.
 • Диастолично налягане – артериалното налягане докато сърцето си почива между отделните си удари.

Нормалното артериално налягане е 120/80 mmHg. Първата стойност отразява систоличното, а втората – диастоличното налягане.

Причини за артериалната хипертония

причините и средствата за контролиране на хипертонията

Има определени фактори оказващи влияние върху артериалното налягане. Част от тях са тясно свързани с вредните навици, които всеки от нас би могъл да промени. Става въпрос за:

 • Наднорменото тегло
 • Прекомерната употреба на алкохол
 • Прекаляването с консумацията на сол
 • Използването на противозачатъчни средства
 • Уседналият начин на живот

Но освен изброените фактори влияние оказва и генетичната предопределеност. Според някои проучвания хипертонията се унаследява.

Това заболяване повишава смъртността и влошава състоянието на други сърдечно-съдови болести като:

Хипертонията не се характеризира с определени симптоми в ранните си стадии Затова много хора страдат от това заболяване, без дори да го подозират.

Натурални храни за контролиране на хипертонията

Някои храни са чудесен помощник за контролиране и облекчаване на симптомите на редица заболявания. В тази статия ще ви разкажем за храните контролиращи хипертонията.

1. Лимонов сок за контролиране на хипертонията

лимоновият сок е чудесен помощник за контролиране на хипертонията

Задържането на течности е тревожен симптом, особено ако страдате от хипертония. Лимоните помагат за облекчаването на това заболяване, заради високото си съдържание на витамин С. Те спомагат борбата с токсините и вредните вещества натрупващи се при задържането на течностите.

Друго невероятно качество на лимоновия сок е диуретичното и филтриращото му действие. Той съдържа голямо количество вода, което улеснява пречистването на тялото по естествен начин.

За да детоксикирате и ускорите изхвърлянето на веществата водещи до повишаването на кръвното налягане можете да опитате следното:

Съставки

 • 1 чаша вода (250 мл)
 • Сока на 2 лимона

Приготвяне

 • Смесете двете съставки, без да подслаждате течността. Пийте я сутрин на гладно.

2. Банани

бананите са една от храните, които ще ви помогнат за контролиране на хипертонията

Бананите са известни с високото си съдържание на различни хранителни вещества. Всички знаем, че са изключително богати на калий, регулиращ артериалното налягане. Освен това енергизиращото им действие подпомага всяка една физическа активност.

Ето защо ви препоръчваме да включите бананите в ежедневното си меню. Както и да ограничите консумацията си на натрий. Това означава да прибавяте по-малко сол към ястията си и да спрете приема на полуфабрикати и обработени храни.

3. Чесън за контролиране на хипертонията

чесънът също е сред храните за контролиране на хипертонията

Чесънът е една от звездите сред натуралните продукти. Той е изключително полезен за лечението на редица често срещани, хранителни и ортопедични заболявания.

В случаите на високо кръвно налягане или хипертония чесънът помага за разширяването на артериите и предотвратява образуването на съсиреци в кръвта.

 • Можете да го приемате под формата на таблетки, да го добавяте към ястията си или да изяждате по една скилидка чесън всекидневно след като сте я оставили да се накисне в чаша вода в продължение на 6 – 8 часа. Оставяйте я да престои във водата през нощта и я изяждайте на следващата сутрин.

4. Зехтин за контролиране на хипертонията

зехтинът ще ви помогне за контролиране на хипертонията

Полезните качества на маслините и добивания от тях зехтин са познати от времето на древните египтяни. Когато става въпрос за хипертония зехтинът действа като естествен регулатор в организма, намалявайки скоростта на кръвообращението.

Това полезно за здравето масло съдържа около три хиляди различни съставки. Част от най-невероятните му качества са способността му да:

 • Предотвратява клетъчното окисляване.
 • Регулира и контролира диабета
 • Намалява лошия холестерол (LDL)

5. Диня

дияната е чудесен помощник за контролиране на хипертонията

Динята е една от най-подходящите храни за контролирането на хипертонията, заради способността й да разширява кръвоносните съдове А така се намалява риска и от появата на сърдечен удар .

Динята е източник на L-цитрулин и L-аргинин. Тези две аминокиселини укрепват тонуса на кръвоносните съдове и регулират артериалното налягане .

Лекарят ви е казал, че имате високо кръвно налягане, но все още нямате сериозни симптоми? За щастие имате време да предотвратите появата на усложнения. Включването на порция диня в менюто ви ще ви помогне значително за целта.

Запомнете, че най-добрите резултати се постигат с дисциплина и постоянство. Става въпрос за здравето ви, затова трябва да бъдете изключително отговорни, когато правите определен избор. Неправилното хранене може единствено да влоши състоянието ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.