7-те признака за инфаркт, които жените често пропускат

Тъй като симптомите на инфаркт при жените могат да бъдат объркани с ежедневните болежки, от първа необходимост е да им обръщате нужното внимание. Ще научите повече за това в тази статия.
7-те признака за инфаркт, които жените често пропускат

Последна актуализация: 20 ноември, 2018

Инфаркт е състояние, породено от недостига на кръвопоток към сърдечния мускул. В почти всички случаи причината бива запушване на някоя от коронарните артерии.

Първоначално този процес причинява състояние, известно като ангина пекторис, което при нелечение започва да убива сърдечните клетки.

Сред най-често проявяващите се симптоми е задушаващата болка в центъра на гърдите, която се разпростира до едната или двете ръце, а понякога и до гръбначния стълб.

От друга страна, при жените симптомите са по-скоро необичайни и често биват незабелязани, тъй като са сходни с други състояния.

Проблемът е, че не много хора знаят за това.

Именно затова днес отдаваме цялото си внимание на 7-те признака, които е добре да имате предвид.

1. Безсъние

Безсънието може да е симптом на инфаркт.

Безсънието и хроничните проблеми със съня могат да бъдат причинени от редица фактори като прекалено много работа, стрес и прекомерната употреба на електронни устройства.

Все пак, безсънието при жените може да се появи в следствие на хормонални проблеми и първоначални стадии на сърдечно-съдови заболявания.

Сред случаите на жени, получили инфаркт през последното десетилетие, повече от половината от тях са усещали този симптом.

2. Затрудненото дишане може да е симптом на инфаркт

Жените, които внезапно се закашлят и усетят недостиг на въздух, без да страдат от респираторни заболявания, трябва незабавно да се консултират със специалист.

Появата на този симптом е често срещана при хората с риск от инфаркт, особено при изпълняването на ежедневните им дейности.

3. Киселини и киселинен рефлукс

Киселини

Прекомерното производство на стомашни киселини, както и киселинният рефлукс, имат способността да предизвикват изгарящо чувство в горната част на корема и гърдите, подобно на това при инфаркт.

Не всички обстоятелства водят до това състояние. Все пак, ако се превърне в хронично трябва да бъде непременно изследвано, тъй като може да бъде един от първите симптоми на инфаркт при жените.

4. Прекомерна умора

Изтощението и чувството на хронична умора са обикновено свързани с проблемите със съня, приемането на определени медикаменти и стреса.

Въпреки това, ако не отшумява или се появява без конкретна причина, може би е знак за проблеми с кръвообращението или сърцето.

Запушванията на коронарните артерии възпрепятстват правилния кръвоток от сърцето, което затруднява снабдяването на клетките, мозъка и мускулите с кислород.

В допълнение на това, тъй като сърцето трябва да работи по-усърдно, за да изпомпва кръвта, кръвното налягане и рискът от инфаркт нарастват главоломно.

5. Студена пот и замаяност

Замаяност

Студената пот по време на ежедневните дейности или при покой е един от първите знаци за инфаркт при жените.

И както други симптоми, причината може да се крие в много други проблеми. Все пак е важно да се има предвид възможността за инфаркт, особено при предразположените към него.

Студената пот възниква в следствие на опитите на организма да поддържа правилна температура. Най-общо казано, сърдечният мускул работи повече от необходимото.

Също така, проблемите с кръвообращението възпрепятстват снабдяването на клетките с кислород, причинявайки замаяност и като цяло придавайки чувство на неразположение.

6. Внезапна тревога

Неочакваната тревога е симптом, който трябва да се вземе насериозно, особено ако е съпровождана от стрелкаща болка в гърдите и световъртеж.

В много от случаите на жени с инфаркт, симптомите се появяват часове преди удара.

Същевременно е важно да се има предвид, че както тревожността, така и стресът увеличават риска от високо кръвно налягане, следователно и от инфаркт.

7. Болки в ръцете и врата

Болки във врата

Болките в ставите, врата и челюстите са често срещани при жени със сърдечно-съдови заболявания, като директно излагат на риск сърдечния мускул.

По-често се появява при жените, отколкото при мъжете, въпреки че и те могат да усетят идентични симптоми, но в по-малка степен.

Болката се появява както постепенно, така и внезапно и може да затихне точно преди удара.

Всички гореспоменати симптоми са свързани с много различни състояния. Все пак винаги е необходимо да се изследват от лекар, който да овладее сериозните проблеми и усложненията.

Воденето на здравословен начин на живот, както и контролирането на холестерола и кръвното налягане са важни стъпки за минимизирането на риска от инфаркт.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.