Как сами да си отгледате чесън у дома

Чесънът е един от основните продукти в кухнята. Той подчертава вкуса и аромата на ястията, а някои рецепти не могат да бъдат приготвени без този продукт.
Как сами да си отгледате чесън у дома

Написано от Jose Popoff

Последна актуализация: 09 август, 2022

Характерният аромат на чесън го прави отлична подправка за редица ястия, затова е добре сами да си го отглеждате у дома. Освен това притежава различни лечебни качества. Регулира високото кръвно налягане и предпазва натрупването на холестерол върху артериалните стени.

Вероятно се питате дали си струва целия този процес по приготвянето на почвата, засаждането и самите грижи за растенията. Да, струва си – не само защото така ще си отгледате по-чист и екологичен чесън, но и ще се насладите повече на консумацията му.

Предимствата сами да си отглеждате чесън у дома

  • Ще сте сигурни, че чесъна не съдържа изкуствени торове и токсични вещества.
  • Отглеждането на чесъна у дома, както и на всички други растения, ви учи на много неща, независимо на колко години сте. Учи ви да сте внимателни и търпеливи. Помага ви да се освободите от напрежението и да се фокусирате върху момента. А всичко това подобрява цялостното ви състояние.
  • Домашно отгледаните продукти имат по-висока хранителна стойност. Витамините и минералите им са запазени, тъй като не са подложени на редица обработки както продуктите предлагани в супермаркетите.
  • Ароматът на чесън ви кара да си представяте вкусни ястия и да си припомняте приятни моменти, прекарани с приятелите или семейството ви.
  • В дългосрочен план стойността на отглеждания от вас самите чесън е по-ниска, отколкото ако трябва да си го купувате от магазина. А така без съмнение ще спестите пари.
  • И накрая, но не на последно място – винаги ще имате пресен чесън под ръка.

Какво ви е необходимо, за да си отгледате сами чесън у дома

Истината е, че засаждането и отглеждането на чесън не е никак трудно. Просто трябва да се уверите, че растенията са изложени на достатъчно слънчева светлина и че редовно ги поливате (трябва често да ги поливате, за да е влажна почвата им).

Първо трябва да си купите чесън на глави и да разделите скилидките, без да ги белите. Можете да наторите почвата с естествен тор. Ако ще засаждате чесъна на лехи, пригответе си предварително местата, където ще поставите скилидките.

Засадете скилидките на около 10 см дълбочина като заострената им част остане отгоре. Трябва да засадите скилидките на около 15 см разстояние една от друга. От всяка една скилидка ще порасне отделна глава чесън.

Наистина ли е толкова лесно? Има редица неща, които трябва да запомните за приготвянето на почвата. В следващите редове ще ви обясним всичко подробно.

Какво трябва да направите преди да засадите чесъна

  • Най-подходящото време за засаждане на чесън е през пролетта или есента (в северното полукълбо).
  • Ако сте решили да засадите чесъна в сандъче запомнете, че то трябва да е с вместимост поне 3 литра и с дълбочина – 25 см.
  • Ако ще садите чесън в градината трябва да си подготвите лехите на разстояние 30 см една от друга. Така чесънът ще има достатъчно място, за да порасне.
  • След като засадите чесъна трябва да почакате около 3 месеца и половина преди растенията да са готови за консумация.

За да се справите със задачата почвата трябва да бъде плодородна. Затова ви съветваме да добавите малко компост (или тор, ако почвата е бедна), за да осигурите на почвата необходимите хранителни вещества.

Препоръчваме ви да използвате само натурални торове, за да осигурите на почвата необходимото й количество (и качество) хранителни вещества.

Препоръчваме ви да прочетете и: Освежете дома си с цветя и билки

Грижи за отглеждането на чесъна
чесън, отгледан у дома

Чесънът обича много светлина и вода. Затова трябва да засадите растенията на слънчево място.

За да поддържате почвата влажна трябва често да я поливате. Не трябва да оставяте земята да изсъхне, защото ще унищожите крехките растения.

Запомнете, че количеството вода, което ще ви бъде необходимо за отглеждането на растенията зависи от климата и местоположението ви.

Ако прекалите с поливането на растенията рискувате да ги разболеете. Ако изсушите прекалено почвата чесънът няма да порасне достатъчно, а може и въобще да не поникне.

Отглеждането на чесън у дома е много лесно, просто трябва да запомните някои неща, за да избегнете редица проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.