6 причини да консумирате банани ежедневно

Бананите съдържат малко калории и са чудесен плод, ако сте решили да отслабвате, а освен това притежават много други полезни за здравето качества. Научете повече от тази статия!
6 причини да консумирате банани ежедневно
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Има хора, които погрешно смятат, че ежедневната консумация на банани ще доведе до напълняване. А това със сигурност не е вярно. Трябва да обърнете повече внимание на следния факт: един банан дневно, особен хапнат сутринта, няма да ви навреди, нито да доведе до напълняването ви.

Ключът както винаги се крие в баланса и факта, че правилното хранене е синоним на пълноценен и здравословен живот.

Всички обичат бананите. Те са вкусни и можете да ги съчетавате с голямо разнообразие от храни като мед, канела, овесени ядки и ядки.

Бананите са любим плод на атлетите. Само една хапка от нега е достатъчна да ви осигури енергията и хранителните вещества, необходими ви да се справите с умората или моментната загуба на енергия.

Бананите са изключително полезни. В тази статия ще ви разкажем за шест причини, които ще ви убедят да хапвате този плод седем дни седмично.

1.Бананите са един от най-хранителните плодове

Бананите са изключително хранителни. Това ги прави отличен избор за закуска, идеалното време да започнете деня, заредени с максимална енергия.

Вижте какви хранителни вещества се съдържат в един банан:

 • Голямо количество фибри
 • Много антиоксиданти
 • Минерали (калий, магнезий, мед, манган)
 • Витамини (B6 и C)
 • Въглехидрати
 • Протеини

Не трябва да забравяте, че бананите съдържат много вода и малко мазнини.

2.Бананите регулират нивото на кръвната захар

Един банан дневно регулира нивото на кръвната захар
Бананите съдържат голямо количество пектин, разтворими фибри, които спомагат регулирането на нивото на кръвната ви захар.

Те улесняват контролирането на апетита ви и освен това забавят изпразването на стомаха.

Ако изберете по-неузрели банани (но не напълно зелени), ще регулирате по-добре гликемичния си индекс.

Така ще избегнете рязкото покачване на кръвната захар, причинено понякога от по-сладките плодове.

Ако страдате от диабет е по-добре да избягвате консумацията на добре узрели банани.

3.Ежедневната консумация на един банан подобрява храносмилането

Друг факт за бананите, които сме сигурни, че искате да знаете е, че един средно голям банан съдържа два вида фибри: пектин и скорбяла (както вече споменахме по-горе).

Тези две съставки подобряват храносмилането ви по невероятен начин.

Скорбялата, например, “се изплъзва” от храносмилателната ви система и директно преминава в дебелото черво, където се превръща в храна за полезната чревна флора.

Устойчивата и здрава чревна флора е синоним на добро здраве: организмът усвоява добре хранителните вещества и така не страдате от запек.

Пектинът също спомага защитата и грижата за здравето на чревния ви тракт.

4.Да, бананите са полезни и за сърцето

Бананите са полезни и за сърцето
Калият е жизнено важен минерал за здравето на сърцето, особено за регулиране и балансиране на кръвното ви налягане.

Ако свикнете да изяждате по един банан дневно, ще се грижите за нивото на калия в организма си, основен минерал за доброто здравословно състояние на сърдечно-съдовата ви система.

Струва си да запомните това!

5.Искате ли да отслабнете? Тогава хапвайте по един банан на закуска

Бананите притежават редица качества, които ги правят невероятни помощници, ако сте решили да отслабнете.

Ето защо:

 • Първо бананите съдържат много малко калории.
 • Те са засищащи и хранителни. Просто ги добавете към закуската си заедно с малко протеини, ядки и чаша кафе или чай – и ще откриете, че се чувствате “сити” и сте пълни с енергия през цялата сутрин.
 • Те са богати на фибри: а те се грижат за здравето на храносмилателната ви система и ви помагат да избегнете появата на запек.

Друг интересен факт е, че диетите за отслабване често включват зелени банани.

Опитайте да ги консумирате в продължение на 10 дена и вижте ефекта при вас.

6.Ако спортувате, винаги си носете по един банан

Ако спортувате, винаги си носете по един банан
Бананите са перфектният плод за атлетите. Защо? Благодарение на съдържанието им на минерали и въглехидрати, които ги правят лесно усвоими от храносмилателната система.

Редовната консумация на банани намалява появата на крампи при спортуване.

Ако не спортувате, но редовно страдате от нощни схващания на мускулите, не се колебайте и добавете банан към вечерното си меню (не много узрял) и така ще се спасите от появата на неприятните крампи по-късно.

Освен това бананите осигуряват много хранителни вещества преди, по време и след спортуване, особено ако тренирате натоварено.

Не забравяйте винаги да си носите по един банан, когато излезете да бягате или да тренирате във фитнеса !

Важно е да запомните, че някои хора не понасят добре бананите.

Ако мислите, че изяждането на един банан дневно е твърде много за вас, опитайте да включвате този плод поне три пъти седмично в закуската си .

Здравето ви ще ви благодари!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • G.H. R, T. T, S.K. S, B. Z, N. M, M. K, et al. Green banana and pectin improve small intestinal permeability and reduce fluid loss in Bangladeshi children with persistent diarrhea. Dig Dis Sci. 2004;
 • Nieman DC, Gillitt ND, Henson DA, Sha W, Shanely RA, Knab AM, et al. Bananas as an energy source during exercise: A metabolomics approach. PLoS One. 2012;
 • Lara-Espinoza C, Carvajal-Millán E, Balandrán-Quintana R, López-Franco Y, Rascón-Chu A. Pectin and pectin-based composite materials: Beyond food texture. Molecules. 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.