Симптоми на бъбречна недостатъчност: 7 признака, които трябва да знаете

Не е тайна, че правилното функциониране на бъбреците ни позволява да се радваме на живота и здравето си.
Симптоми на бъбречна недостатъчност: 7 признака, които трябва да знаете
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Понякога повтарящата се болка в областта на бъбреците може да е показател за проблем с тези органи. Тази болка може да е симптом за бъбречна недостатъчност. Но може да се дължи и на отслабване на мускулите.

Въпреки че обикновено не се замисляме за значението на тези органи, те ни помагат да изхвърлим течностите и токсините, които могат да разболеят организма ни.

През деня те преработват около 190 литра кръв чрез процес на филтрация, което ни позволява да отделим около 2 литра вода и отпадни вещества.

И тъй като те участват в контролирането на кръвното налягане и образуването на някои хормони, без съмнение здравето на бъбреците е определящо за цялостното ни здравословно състояние.

Затова е важно да подхождаме внимателно и навреме, когато забележим необичайни признаци, които биха довели до появата на хронични заболявания.

Ето защо подбрахме 7 симптома на бъбречна недостатъчност, които могат да се появят, когато нещо не е наред с тези органи.

Не ги подценявайте!

1. Задържане на течности и възпаления

Един от първите признаци за бъбречна недостатъчност е неконтролируемо възпаление в организма, обичайно съпроводено и със задържане на течности.

Тези симптоми на бъбречна недостатъчност са резултат от затрудненията на бъбреците при филтрирането на отпадните вещества и образуването на урина. В резултат на това тези вещества се натрупват в тъканите.

Консултирайте се с лекаря си, ако забележите необичайно възпаление в областта на:

 • Ходилата и глезените
 • Ръцете
 • Краката
 • Лицето
 • Корема

2. Невъзможност за контролиране на пикочния мехур

Трябва да запомните, че трудното контролиране на пикочния мехур е един от многото възможни симптоми на бъбречна недостатъчност.

Честото посещение на тоалетната и обратното – рядкото ходене, без видима причина е евентуален сигнал за проблеми с функционирането на бъбреците.

3. Забележима промяна в урината

Съставът, цветът и миризмата на урината ни позволяват да разберем дали бъбреците ни изпитват затруднение при изпълняването на функциите си.

Забележимите промени като по-наситен цвят от обичайния могат да бъдат признаци за инфекции или хронични заболявания.

Посетете лекар и ако:

 • Урината ви се пени.
 • Миризмата й е прекалено силна или неприятна.
 • Усещате парене при уриниране.
 • В урината ви има кръв.

4. Кожни обриви

Въпреки че обривите могат да се появят поради различни причини, нарушеното функциониране на бъбреците също може да ги предизвика.

Тези органи не успяват да филтрират някои токсини, които остават в кръвта. И след като бъдат пренесени с кръвта в тялото те нарушават нормалното омазняване на кожата.

В резултат на това може да се появи неприятно акне. Най-често то е съпроводено със сърбеж и възпаления.

5. Болка в долната част на гърба

Честата болка в лумбалната област или ниско долу от едната страна може да е признак за бъбречна недостатъчност.

Хората, страдащи от това заболяване, особено по-възрастните, казват, че тази болка се появява в резултат на възпаление.

Въпреки че тя може да се дължи на отслабване на мускулите, не трябва да изключваме възможността проблема да се крие в нарушеното функциониране на тези важни органи – бъбреците.

6. Високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност

Хората с бъбречна недостатъчност или друго заболяване на бъбреците трябва постоянно да следят кръвното си налягане, тъй като то често може да се променя.

Функционирането на тези органи поддържа балансирани нивата на калия и натрия, два ключови минерала играещи важна роля за стабилността на кръвното налягане.

Те контролират и течностите в организма, като предотвратяват възпаленията на тъканите и артериите.

От друга страна трябва да запомните, че хипертонията може да се дължи на заболяване, познато като стеноза на бъбречната артерия, което води до частично запушване на артерията снабдяваща бъбреците с кръв.

7. Умора

Когато бъбреците не функционират нормално болните често се оплакват от умора и липса на енергия.

Това се дължи на пониженото образуване на хормона еритропоетин. Той отговаря за образуването на червените кръвни телца в кръвта, оптимизиращи преноса на кислород и хранителни вещества.

Нарушеното му образуване води до хронична анемия, виене на свят и трудна концентрация.

Забелязвали ли сте някои от тези симптоми? Запомнете, че много от проблемите с бъбреците могат да бъдат решени, ако се открият навреме.

Посетете лекар, ако забележите някакви тревожни признаци и се опитайте да възприемете здравословни навици, които ще намалят риска от проблеми със здравето ви.

Първата снимка е предоставена от © wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bagshaw, S. M., Bellomo, R., Devarajan, P., Johnson, C., Karvellas, C. J., Kutsiogiannis, D. J., … Gibney, R. T. N. (2010). Review article: Acute kidney injury in critical illness. Canadian Journal of Anesthesia. https://doi.org/10.1016/j.jct.2016.09.035
 • Jelkmann, W. (2016). Erythropoietin. Frontiers of Hormone Research. https://doi.org/10.1159/000445174
 • Yang XH, Zhang BL, Gu YH, Zhan XL, Guo LL, Jin HM. (2018).Association of sleep disorders, chronic pain, and fatigue with survival in patients with chronic kidney disease: a meta-analysis of clinical trials. Sleep Med. 2018 Nov;51:59-65. doi: 10.1016/j.sleep.2018.06.020.
  • Center for Disease Control and Prevention. (2010). National Chronic Kidney Disease Fact Sheet. National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion. https://doi.org/10.1007/s12205-017-1086-8

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.