5 начина за общуване с вътрешното ви “аз”, за да се справите с емоционалната празнота

За да се справите с емоционалната празнота трябва да се научите да се обичате и да се дистанцирате от нещата, които ви нараняват. Живейте и се наслаждавайте на настоящия момент
5 начина за общуване с вътрешното ви “аз”, за да се справите с емоционалната празнота

Последна актуализация: 19 юли, 2019

Има няколко състояния, които са толкова парализиращи като емоционалната празнота. И докато “вакуумът” обикновено означава липсата на нещо, от психологична гледна точка става въпрос за страдание, дискомфорт и огромна тъга.

Въпреки че най-често емоционалната празнота се свързва с проблеми във връзката между двама души, в действителност тя далеч надхвърля това определение.

Личното разочарование, болката от трудно преживяното детство, провалите, дори стресът и тревожността могат да доведат до това състояние. Емоционалната неудовлетвореност ви пречи да общувате с вътрешното си “аз”.

Днес искаме да ви разкажем за пет начина, с които можете да възстановите тази връзка. Колкото по-добре разберете и приемете истинската си същност, толкова по-лесно ще излекувате емоционалната си празнота.

Съветваме ви да приложите тези съвети на практика. Определено усилията ви ще си заслужават.

1. Не се страхувайте повече от самотата

Емоционалният вакуум е тясно свързан с чувството на самота. В повечето случаи именно това наранява хората: те се чувстват самотни, неразбрани и дори ненужни.

Предлагаме ви да прочетете и: Можете и ще преживеете разделите

Ето няколко примера за тази тясна връзка между самотата и емоционалната празнота:

 • Имате връзка, но партньорът ви изпълва с чувство на дълбока самота, неразбиране и нещастие.
 • Чувствате се все едно хората около вас не ви подкрепят въобще.
 • Никога не сте имали здрава и щастлива връзка с родителите и семейството си.

Всяко едно от тези лични неща може да определи дали сте разочаровани и самотни, дори изгубени.

 • Един начин за излекуване на тази болка е като възстановите общуването си с вътрешното си “аз”.
 • Разберете, че вие сте любовта на живота си и че най-добрата ви компания винаги трябва да бъдете самите вие. Вие самите заслужавате уважението, вниманието, грижата и любовта, криещи се дълбоко в сърцето ви.
 • Разберете, че ако не се научите да се наслаждавате на самотата си, ще започнете да търсите това, което липсва в другите.

Излекувайте се от емоционалната празнота.
2. Разберете какво ви измъчва, за да излекувате емоционалната празнота

 • Ще повторим отново: емоционалният “вакуум” не означава липса на нещо. Той е неизлекувана рана, нещо, което ви измъчва, болезнен белег.
 • Разберете, че не губите нищо, което вече притежавате. Вие сте завършена личност, която има всичко необходимо й, за да преследва собственото си благополучие.
 • Единственото нещо, което трябва да научите е как по-добре да общувате със себе си и за да постигнете това, трябва да се научите да слушате.
 • Разберете какво ви тревожи, кой ви наранява, кой ви прави нещастни.
 • Открийте нещата, които не харесвате в себе си (несигурността си, страховете си, натрапчивите си идеи…).

Когато откриете и се свържете с тези „тъмни“ страни на вътрешното си “аз” ще направите първата крачка. Разберете какво ви измъчва и излекувайте емоционалната си празнота.

лично щастие и емоционалната празнота
3. Спрете „шума в главата си“

Вътрешното ви “аз“ е заобиколено от силен „шум в главата“ ви, който ви пречи да бъдете свободни. Свободата и истинската ви същност са „зазидани“ там.

 • Този шум ви нашепва “Не мога” и “Не мога да се реша” или “Ако направя това ще разочаровам много хора ”…
 • Спрете този постоянен шум, който ви тормози отвътре. Грижете се за себе си и спечелете отново свободата си, възстановете самочувствието си и внесете светлина и сигурност в този емоционален вакуум.

4. Нямате нужда от някой, който да се грижи за душата ви

Пропиляваме половината си живот в чакане на някой, който да запълни емоционалната ни празнота. Искаме този някой да глези душата ни и да ни води за ръка напред към щастието и удовлетворението.

Тази романтична представа не е реална, дори е вредна. Никой не е задължен да ви кара да се чувствате удовлетворени или да ви предпазва от самите вас. Вие самите трябва да се погрижите за себе си.

Най-доброто, което можете да направите е да изграждате собственото си щастие всеки ден. Погрижете се за душата си и се превърнете в човека, който искате да бъдете. По този начин ще се спасите от емоционалната празнота.

вътрешна красота, която се бори с емоционалната празнота
5. Погрижете се за физическото си състояние

Вече знаете, че трябва да се погрижите за мислите и поведението си. Позитивният, реалистичен и смел начин на мислене е най-добрата стратегия за лечението на емоционалния вакуум.

Освен че трябва да се погрижите за умственото си здраве, трябва да обърнете внимание и на останалата част от организма си, както и на сърцето си. Запомнете тези простички съвети:

 • Спете поне осем часа дневно.
 • Спазвайте режим на хранене и почивка.
 • Пийте много течности.
 • Разхождайте се поне 30 минути всеки ден.
 • Практикувайте успокояващи упражнения, йога или правете дълги разходки.
 • Яжте пресни плодове и зеленчуци.
 • Започвайте всеки ден с чаша топла вода с лимон.
 • Винаги закусвайте.
 • Хранете се пет пъти дневно, на малки порции.

Живейте в настоящето, наслаждавайте се на всяко ястие, радвайте се на всяка разходка. Не мислете за вчера и не се тревожете за бъдещето. Това, което наистина съществува е настоящият момент.

Може да ви заинтересува ...
Не спирайте да бъдете себе си, само за да се харесате на някого
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Не спирайте да бъдете себе си, само за да се харесате на някого

Не губете самоличността си и не изневерявайте на себе си. Не спирайте да бъдете себе си, за да се харесате на някого. Ако го направите, ще саботира...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sha’ked, A., & Rokach, A. (2014). Loss and Loneliness in Close Relationships. Psychology Journal, 11(1).
 • Christie, D. E. (2006). The work of loneliness: Solitude, emptiness, and compassion. Anglican theological review.
 • Fogarty, T. F. (2000). On emptiness and closeness. Journal of Pastoral Counseling, 35(5).

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.