Ползите от пиенето на лимонова вода преди закуска

Побеждава лошия дъх, грижи се чудесно за кожата, укрепва имунната система и още много други…
Ползите от пиенето на лимонова вода преди закуска
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 февруари, 2019

Много хора следват полезен сутрешен обичай: пиене на чаша лимонова вода преди закуска. Нещо толкова просто и евтино има невероятни ползи за здравето. Бихте ли искали да разберете повече за тях?

Интересно е как тази ежедневна традиция се практикува от доста време и се откроява като едно от най-добре познатите натурални лечебни средства. Така че защо не ги пробвате?

Днес ще ви поканим да видите това, което хората изпитват, когато пият лимонова вода преди закуска.

Лимонова вода преди закуска за хидратиране на тялото

Един от първите симптоми, които ще усетите, когато тялото не е правилно хидратирано е главоболие. Събуждали ли сте се някога сутрин с неприятно главоболие? Ето някои симптоми, които да имате предвид, които се свързват с дехидратация:

 • Тъмно жълта урина
 • Суха кожа
 • Тахикардия
 • Суха уста
 • Умора

Започването на деня с чаша лимонова вода е прекрасен начин за поддържане на вътрешния баланс, който ще ви е нужен през целия ден.

И ако намирате пиенето на вода досадно, тогава добавете малко лимонов сок към бутилките за вода, така че да се наслаждавате повече. Струва си усилията!

Хората, които пият лимонова вода не страдат от запек

Ако някога сте страдали от повтарящи се проблеми със стомашно-чревния тракт, препоръчваме следното:

 • Пийте топла, почти гореща лимонова вода (със сок от ½ лимон). Цитрусовите плодове и горещата вода помагат в борбата със задържане на течности и омекотяват изпражненията.

Инфекциите на пикочните пътища ще намалеят

Лимонова вода при инфекции на пикочните пътища

Ако страдате от инфекция на пикочните пътища, трябва да знаете, че едно от най-известните натурални средства за това е да комбинирате лимонов сок с вода.

Лимонът помага за балансиране на рН нивата в кръвта, което създава по-алкална среда в пикочните пътища. Това ще помогне да се преборите с вредните бактерии, когато сте болни.

Кажете сбогом на лошия дъх

Почти всеки един от нас се е събуждал на сутринта с лош вкус в устата, или суха уста. Пиенето на лимонова вода може да се пребори с бактериите върху езика, като освежи лошия дъх мигновено.

Лимонът може да разруши зъбния емайл обаче, така че никога не пийте само лимонов сок; винаги го смесвайте с вода.

Лимонова вода за отслабване

Лимоните помагат за премахване на токсините и предпазват организма от натрупване на липиди. Това не само означава, че пиенето на лимонова вода ще помогне да отслабнете, но също така е чудесно допълнение към диетата.

Опитайте да следвате диета с по-ниско съдържание на мазнини с изобилие от пресни продукти и фибри. Ако сте свикнали да пиете този прост природен лек всяка сутрин, ще бъде по-лесно да загубите нежелани килограми.

Грижа за кожата

Лимонът е богат на антиоксиданти. Също така, благодарение на съдържанието си на витамин С, той помага за създаването на колаген. Кожата ще изглежда по-еластична, благодарение на влагата и тонизирането, предизвикани от основните биомолекули.

Лимонова вода за укрепване на имунната система

Още веднъж искаме да разкрием многото ползи от приема на витамин С. Ако искате да се преборите с настинката и да лекувате инфекции бързо, не забравяйте да пиете лимонова вода всеки ден.

Ако в момента страдате от някой от тези проблеми, не забравяйте да добавите 1 супена лъжица мед към лимоновата вода. Това ще увеличи лечебните й свойства.

Кажете сбогом на пикочната киселина и болки в ставите

Лимонова вода при подагра

Лимоновата вода помага за намаляване на кристалите, свързани с пикочната киселина, които възпаляват ставите.

Имайте предвид, че този цитрусов плод е страхотен за подобряване притока на кръв. Той е в състояние да елиминира токсините и пурините, свързани с пикочната киселина,затова  ще започнете да се чувствате по-добре с всеки изминал ден.

Лимонът оптимизира здравето на мозъка

Определено това ще е интересно за вас: лимонът съдържа мощен фитонутриент, наречен ангеретин, който помага в борбата с болести като Паркинсон.

Това хранително вещество се намира в кората, така че винаги е добра идея да използвате техниката на замразени лимони, за да се възползвате от всички тези предимства.

Лимонът също съдържа калий, който помага за подобряване на мозъчната функция и здравето на нервите.

Лимонова вода за прочистване на черния дроб

Лимонова вода за черния дроб

В книгата Биологична йонизация, приложена към човешкото хранене на A.Ф. Бедоу, авторът основава своята информация за теория на биологичната йонизация на д-р Риймс. Той посочва, че редовната консумация на лимонова вода помага на черния дроб да синтезира повече ензими за здравето.

Това също допринася за подсилване на черния дроб, като постига по-добро прочистване на тялото.

Така че пиенето на чаша лимонова вода преди закуска всеки ден има много ползи за здравето. Готови ли сте за предизвикателството?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
 • Dosoky NS, Setzer WN. Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. Int J Mol Sci. 2018;19(7):1966. Published 2018 Jul 5. doi:10.3390/ijms19071966
 • Lv X, Zhao S, Ning Z, et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chem Cent J. 2015;9:68. Published 2015 Dec 24. doi:10.1186/s13065-015-0145-9
 • Aras, B., Kalfazade, N., Tuǧcu, V., Kemahli, E., Özbay, B., Polat, H., & Taşçi, A. I. (2008). Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological Research36(6), 313–317. https://doi.org/10.1007/s00240-008-0152-6
 • Caputo L, Quintieri L, Cavalluzzi MM, Lentini G, Habtemariam S. Antimicrobial and Antibiofilm Activities of Citrus Water-Extracts Obtained by Microwave-Assisted and Conventional Methods. Biomedicines. 2018;6(2):70. Published 2018 Jun 17. doi:10.3390/biomedicines6020070
 • Kim, D. B., Shin, G. H., Kim, J. M., Kim, Y. H., Lee, J. H., Lee, J. S., … Lee, O. H. (2016). Antioxidant and anti-ageing activities of citrus-based juice mixture. Food Chemistry194, 920–927. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.08.094
 • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006, February). Immune-enhancing role of Vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000090495

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.