Дали любовта зависи от възрастта или не?

Влюбвали ли сте се някога в много по-възрастен или млад от вас човек? Да, нали? Не сте само вие. Запомнете: Любовта не остарява, силата на това чувство зависи само от вас.
Дали любовта зависи от възрастта или не?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Много хора отричат, че за тях любовта зависи от възрастта, но в същото време са много стриктни по отношение на този критерий, когато търсят партньор.

Това се случва, защото все още в главата ни съществуват предразсъдъци. Те нашепват: “След няколко години той наистина ще бъде стар” или “Какво ще се случи, когато реалността ни погълне?”.

Истината е, че няма причина за страх, когато започваме нова връзка, само заради възрастта на партньора ни. Най-добре се оставете сърцето ви да ви води.

Тревожите ли се за мнението на другите хора?

Понякога причината за края на една връзка не се крие във възрастта на партньора. Тя е по–скоро във факта, че не вярваме дали наистина тази връзка има бъдеще.

Общественото мнение – и това на приятелите ви – когато не приемат връзката ви, оказва голямо влияние върху вас.

Дори да е така, защо винаги си мислим, че накрая всичко ще приключи?

Нещата са идеални през първите седмици или месеци, когато идеализираме партньора си и живеем в свят на мечти.

Любовта зависи от много неща
Това е времето, когато всичко е възможно. Но какво се случва, когато смъкнем розовите очила и започнем да се тревожим: “Какво ще кажат другите?”

Дори и да не искате да приемете този факт, вие сте заобиколени от притеснения:

  1. Когато партньорът ви е по-възрастен, ще трябва да се грижите за него един ден. Това е едно от първите неща, за които се замисляме.

Но можете да живеете с човек на вашата възраст и катастрофа да го направи зависим от вас до края на живота ви. Единствената разлика е, че едната ситуация се дължи на инцидент, а другата – на естествена причина – възрастта.

Трябва ли това да има значение, когато говорим за любовта?

  1. Той е по-зрял от вас. Запомнете: броят на годините не ви прави автоматично по-зряла личност.

Някой 40-годишен човек може да е по-вдетинен, от някой 20-годишен, който да е по-зрял и опитен. Възрастта е просто едно число и не се отразява върху зрелостта на човека.

  1. Той ще престане да ви привлича един ден. Внимание! Физическото привличане е важно, но истинската любов не се базира единствено на привличането.

С течение на времето външността на всички се променя. Но когато някой ви обича за това, което сте, външността няма значение.

Този човек обича истински душата ви. Външността е просто „опаковката“, която овехтява с годините.

Дали любовта зависи от годините

Не пропускайте да прочетете и: Няма нищо по-успокояващо от прегръдката

Любовта зависи от възрастта, само ако вие позволите това

Стигнахме до извода, че любовта зависи от възрастта, само ако вие позволите това и се оставите да бъдете водени от предразсъдъците и вярванията си, които не са истински.

Помислете си за всички онези случаи, в които сте казвали, че противоположностите се привличат. Това може би е вярно за някои двойки, но не важи при други.

Трябва да опитате да се освободите от вярванията си, които ви пречат да се радвате на чистата, истинска, любов в естествения й вид.

Любовта остарява, ако вие позволите това, остарява в зависимост от физическото състояние и здравето ни. Същевременно това, което наистина е важно, се подценява и пренебрегва – любовта в истинската й красота.

Няма значение дали 20-годишен младеж ще се влюби в 40 (или повече) годишна жена. Това, което има значение е, че те двамата са щастливи заедно и се обичат.

Какво ще се случи утре? Никой не знае, но със сигурност един ден всичко ще приключи.

Разликата във възрастта не е синоним на раздяла.

Ако беше така, хората с малка разлика в годините щяха да имат по-голям шанс да останат заедно, а очевидно не е така.

Любовта не зависи само от годините

Прегледайте и тази статия: 4 будистки учения за любовта

Ако сте сигурни, че любовта зависи от възрастта, вие я ограничавате и й поставяте условия, преди дори да я осмислите добре, да я осъзнаете и да й позволите да промени начина ви на мислене.

Любовта е неочакван феномен, който ни изненадва и ни позволява да променим мисленето си. Не я ограничавайте и не се опитвайте да я спрете, ако не се случва по начина, по който очаквате или сте си представяли.

Ако вярвате, че любовта зависи от възрастта,то тогава й поставяте крайна дата, вместо да й позволите да продължи цял живот и да се превърне в нещо дълго чакано и красиво, което може да се справи с всичко.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Guzmán, Mónica., Contreras, Paula. (2012). Estilos de Apego en Relaciones de Pareja y su Asociación con la Satisfacción Marital. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-22282012000100005
  • VV.AA. (2002). Diferencias entre los estilos de amar que tienen hombres y mujeres y sus reacciones de Estrés Postraumático tras la ruptura de su relación.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.