Как да приготвите перфектната супа

· 12.08.2016
Без съмнение помните времето на своето детство, когато баба, леля и майка са приготвяли това блюдо за цялото семейство

Прибирате се у дома след дълъг и студен ден… първото нещо, което ви хрумва, е да си вземете топъл душ. На второ място искате да похапнете нещо, което ще повиши температурата на тялото. Супа! А знаете ли нейната перфектна рецепта?

Освен че представлява приятна за консумация храна, супата е богата на хранителни вещества и вероятно ви напомня за детството (когато често не ви  е било изобщо до супа!).

В днешната статия ще ви разкажем какви са ползите от консумацията на супа и как можете да я приготвяте по-здравословно. Подгответе се за зимата!

Защо супата е полезна за тялото?

Независимо дали сте болни, дали тялото се нуждае от затопляне, или искате да съберете семейството около масата за вечеря- налице са много доказани ползи от приготвянето на супа! Ето няколко от тях:

Става дума за традиция

zelenchukova supa

Поколения наред супата продължава да бъде едно от най-консумираните блюда на световната трапеза. Знаете ли, че първото споменавате за нея датира назад  във времето, в периода на палеолита? Свидетелство от погребения във френска пещера показва група от хора, които готвят супа.

Не е необходимо, разбира се, да се връщаме чак толкова назад в историята на човечеството. Без съмнение помните времето на своето детство, когато баба, леля и майка са приготвяли супа за цялото семейство.

Супата е полезна за всеки

Бебета, деца, възрастни и дори хора на преклонна възраст… всеки един от тях може да извлече полза за здравето си от консумацията на супа. Това е блюдо, което се услажда и представлява отличен начин да се справите със студеното време.

Това е причината, поради която, често като първо ястие на трапезата се сервира именно супа. Може да се каже, че тя е способна да събере на едно място родители, деца и роднини.

Тя подхранва

От здравословна гледна точка супата снабдява организма с много витамини и протеини. Често се приготвя от зеленчуци, но може да съдържа още телешко месо, пилешко месо, риба, паста и ориз. Тя предлага чудесна възможност да съчетаете четирите групи храни в едно ястие.

Супата хидратира

supi1

Когато сте болни, имате треска например, лекарите препоръчват да консумирате супа. Това се дължи на факта, че е богата на течности и минерали, а те поддържат тялото хидратирано.

Тя е бедна на калории

Разбира се, за да постигнете тази полза, трябва да приготвите супата с вода и зеленчуци. Не добавяйте съставки, които са богати на мазнини или въглехидрати, например паста. Зеленчуковата супа снабдява организма с много малко калории.

Можем да я сравним с нискокалорична диета, тъй като засища глада и предпазва от неумерена консумация на калории между основните хранения.

Супата лесно се храносмила

Това е така, защото много от съставките й са вече нарязани на ситно или блендирани. Именно тази характеристика я прави подходяща за бебета и за по-възрастни хора.

Тя притежава лечебни свойства

bobova supa

Богатата супа може да предпази човека от настинки и грип през зимата. Отличен пример за това е пилешката супа, която често и от много години се използва като натурално средство.

Пилешката супа съдържа антибактериални и противовъзпалителни съставки, които я правят изключително ефикасна в борбата с настинките.

Супата не е скъпо ястие

На последно място е важно да споменем, че приготвянето на това блюдо е лесно и достъпно, тъй като продуктите по всяка вероятност и сега присъстват в кухнята ви. Разгледайте добре съдържанието на хладилника. Извадете нуждите продукти, добавете малко вода и готово. А сега сервирайте!

Какво е необходимо, за да приготвите перфектната супа?

Съществуват хиляди рецепти за това. Повечето от тях имат дългогодишна история и са създадени от нашите прабаби преди десетилетия. Днес ще ви снабдим с „базова“ рецепта.

Съставки:

  • Лук
  • Червени или зелени камби
  • Морков
  • Целина
  • Праз
  • Чесън
  • Магданоз

След това можете да добавите по желание:

  • Домати
  • Картоф
  • Тиквички
  • Резене
  • Маруля
  • Спанак
supa i hlyab

Не забравяйте подправките:

И още няколко добавки:

  • Ориз
  • Паста
  • Месо
  • Пиле
  • Риба
  • Гъби

Съществуват няколко начина за приготвяне:

Жулиен

Името на тази супа произхожда от начина, по който се режат зеленчуци. Блюдото е богато на цветове, а също така на витамини, фибри и калций.

Сгответе зеленчуците с малко бульон, докато поомекнат. Можете по желание да добавите ориз или паста.

Крем супа

Преди да бъдат сложени  в тенджерата, продуктите минават през лесен процес на подготовка. Слагат се в блендер. Смесват се с малко мляко по желание. А някои хора предпочитат да добавят ограничено количество царевично брашно

Соте

supa s gubi

Става дума за комбинация с първия тип супа, тъй като след като нарежете зеленчуците, ги сотирате с малко зехтин. След това добавяте вода или бульон, докато получите желаната консистенция.

Супа от една съставка

Същността се изразява в употребата на 1 продукт. Например тиква, домат, картоф и т.н.

Студена супа

pileshka supa

Перфектен за лятото е тараторът. Той и много други рецепти за студена супа представляват добро решение за любителите на по-течната храна през топлите дни от годината. Не чакайте да дойде зимата, за да започнете редовно да консумирате супа!

Можете да приготвите студена супа от червено цвекло и краставица. Сгответе я по обичайния начин. След това я оставете да се охлади и консумирайте!

А какво да кажем за бульона на кубчета?

Съществуват различни мнения по въпроса за употребата на бульони на кубчета в супата. За някои това е лоша идея.

Факт е, че често кубчетата съдържат много натрий. Те придават на блюдото специфичен вкус и аромат, а също така и на другите ястия, в които се използват.

Някои хора се опитват да намерят алтернатива на бульона. Те търсят начини да заместят вкуса на преработени и дехидратирани зеленчуци. Консултирайте се с лекар, дали е добра идея да консумирате бульон на кубчета, когато страдате от високо кръвно налягане или проблеми с бъбреците.