Как да приготвяте вкусни зеленчукови бульони за отслабване

Търсите ли начин да отслабнете? Опитайте тези рецепти за вкусни и питателни зеленчукови бульони!
Как да приготвяте вкусни зеленчукови бульони за отслабване
Sofía Quintana Alonso

Прегледано и одобрено от физиотерапевт Sofía Quintana Alonso.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

В тази статия ще ви дадем някои съвети как да превърнете здравословните зеленчукови бульони в лечебни храни за отслабване. Те спомагат за изгарянето на калории, премахването на мазнини и намаляването на размера на тялото.

Ако искате да отслабнете по естествен път, без да жертвате нищо и без да гладувате, трябва постепенно да включите тези полезни навици в начина си на хранене.

По този начин, благодарение на свойствата на някои храни в диетата си подпомагате свалянето на излишните килограми.

 

Бульони за отслабване

Домашно приготвените зеленчукови бульони са отлични ястия

Домашно приготвените зеленчукови бульони са отлични ястия, които ни поддържат здрави и повишават защитните ни механизми. Те спомагат да отслабнем без да гладуваме и без да ни причиняват хранителни дефицити.

Те са богати на витамини, минерали и фибри и са енергизиращи и питателни.

Може да се консумират горещи през по-студените сезони и сезонни промени, или пък може да се охладят за през горещите дни.

Във всеки случай те са идеално допълнение към едно добро ястие или пък вкусно основно ядене за вечеря.

Може да ги консумирате от време на време, за да разберете как действат на тялото ви. Уверяваме ви, че няма да останете разочаровани.

По-долу ще откриете някои съставки, които непременно трябва да добавите към бульоните, за да увеличите отслабващите им ефекти и да гарантирате по-лесното сваляне на килограми с тяхна помощ.

Целина

Целината е задължителна съставка за всеки добър бульон.

Тя притежава не само чудесен и деликатен вкус, но и отлични депуративни, диуретични и отслабващи свойства, които подобряват функциите на черния дроб и бъбреците.

В допълнение към това, целината е много полезна и за кожата.

Ленени семена и семена от чиа

Когато се накиснат или се приготвят с някаква течност, ленените семена и семената от чиа образуват желеподобна смес. Тя е полезна за храносмилателния тракт, тъй като пречиства червата и също така ни кара да се чувстваме сити.

Прибавянето на тези семена към бульоните няма да промени вкуса им, а вместо това ще спомогне регулацията на чревните функции. Това предотвратява подуването на корема и подпомага отслабването и чувството на лекота.

Джинджифил

Добавете джинджифил във вашите бульони

Джинджифилът е екзотична подправка, която придава сочен и пикантен привкус на всяка рецепта, като в същото време ускорява метаболизма, което допринася за изгарянето на повече калории.

Щом става въпрос за сваляне на килограми, джинджифилът притежава също и диуретични свойства, които позволяват на тялото да премахне излишните задържани течности, увеличаващи размера на тялото ви.

Лют червен пипер

Лютият червен пипер е изключително парлива подправка, която ускорява метаболизма, помагайки ви по-лесно да отслабнете.

Ако обикновено не ядете лютиви храни обаче, трябва постепенно да го добавите към менюто си, за да избегнете храносмилателен дискомфорт.

Морски водорасли

Морските водорасли са страхотна храна, богата на витамини А, B, C, D и Е, както и на минерали като фосфор, калций, калий, желязо, йод и натрий.

Също така те осигуряват на тялото малко количество растителни протеини и множество фибри. Струва си да отбележим, че калият придава на морските водорасли соления им вкус, а не натрия.

Морските водорасли допринасят за отслабването по различни причини:

  • Благодарение на съдържанието си на йод, който активира метаболизма, което пък изгаря повече калории.
  • Подобрява функционирането на червата.
  • Морските водорасли повишават чувството на ситост.

Морска вода

Морската вода е годен за консумация продукт, който се продава в био магазините и в някои супермаркети. Може да се добива също и от пречистени региони.

Този продукт е богат на минерали и микроелементи и не носи отрицателните ефекти, които солта носи на организма. Вместо това морската вода допринася за балансирането на бъбречните функции и за пречистването на червата.

Може да я използвате вместо сол във всякакви ястия и сосове.

Овес

Добавете овес в зеленчуковите бульони

Овесът е изключително хранително житно растение, богато на протеини и фибри. Също така той лесно води до насищане.

В допълнение към това, той регулира нивата на кръвна захар, което предотвратява ненаситните желания за ядене на сладки изделия.

Може да ги консумирате сурови. Ако обаче не ги обработвате добре, когато са сурови, може да ги добавите във вашите зеленчукови бульони.

Кокосово масло

Една супена лъжица кокосово масло на ден предоставя задоволително количество полезни мазнини, които ускоряват метаболизма и намаляват тлъстините, особено в областта на талията.

Трябва да консумирате сурово висококачествено кокосово масло за известно време, за да има то желаните ефекти върху тялото ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.
  • Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018
  • Capsaicin and Ginger Extracts on Weight Loss and Metabolic Profiles in Overweight Women: A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Ann Nutr Metab. 2017;70(4):277-285

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.