3 начина да приготвите броколи

Повечето от нас не смеят да експериментират с нови рецепти с този продукт, но вижте как можете максимално да се насладите на този зеленчук
3 начина да приготвите броколи
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Както при много храни, има много начини да приготвите броколи. Те не са толкова популярни, защото хората често прибягват до сигурните или типичните рецепти, които знаят от мама или баба. Ето защо, обикновено не се експериментира много с този продукт в кухнята.

Ако потърсите какви са начините да приготвите броколи, резултатите вероятно ще бъдат монотонни и скучни. За съжаление, зеленчуците са спечелили тази лоша репутация.

На пръв поглед може да изглежда много трудно да се съчетае възприятието между добрия вкус и различните начини за готвене на броколи. Това обаче не е невъзможно. Всъщност това може да бъде много по-лесно, отколкото изглежда.

Ще откриете идеалния баланс, когато разберете как да комбинирате съставките. За да направите това, трябва да експериментирате малко. И точно това ще ви покажем как да направите по-долу. Прочетете, за да видите много вкусни начини как да приготвите броколи!

Начини да приготвите броколи

Начин да приготвите броколи като огретен

Огретен от броколи със сирене

Обърнете внимание на тази първоначална препоръка. Тук ще прочетете за класическата комбинация от гледна точка на вкуса. Сиренето е тайната съставка, която се съчетава отлично с броколите.

Също така, всеки животински протеин може да добави нещо различно към тази рецепта, просто е въпрос да опитате различни неща, за да видите какво ви харесва най-много.

Съставки

  • 2 чаши броколи (200 гр.).
  • 4 ленти бекон (100 гр.).
  • 5 средно големи яйца (300 гр.).
  • 1/2 супена лъжица сол (15 гр.).
  • 1 супена лъжица горчица (25 гр.).
  • 2 чаши брашно (200 гр.).
  • 2 чаши настъргано сирене (200 гр.).
  • 1 чаша пълномаслено течно мляко (110 мл.).

Приготовление

  • Сварете броколите в тенджера с вода.
  • След като водата кипне, извадете броколите и ги оставете настрана, докато се охладят, без да забравяте да изхвърлите излишната вода.
  • След това накълцайте лентите бекон и ги запържете в тиган до златисто кафяво.
  • След това загрейте фурната на 250ºC и намажете тавата за печене с олио.
  • Междувременно разбийте яйцата с брашното, сметаната и млякото. Разбъркайте добре, добавете малко сол, горчица и малко настъргано сирене.
  • Накрая нарежете броколите, изсипете сместа, която току-що сте приготвили и разбъркайте добре. След като изсипете сместа в тавата за печене, поръсете малко сирене и го запечете 30 минути.

Фритата с броколи

Това е друг вкусен начин да приготвите броколи. Тази фритата е изключително лесна и ароматът й ще ви изненада.

Съставки

  • 1 супена лъжица сол (25 гр.).
  • 2 чаши броколи (200 гр.).
  • 2 червени чушки (85 гр.).
  • 5 средно големи яйца (300 гр.).
  • 2 чаши настъргано сирене (200 гр.).
  • 1 супена лъжица масло (25 гр.).
  • 1 1/2 чаша течно мляко (165 мл.).

Приготовление

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да сварите броколите в малък съд. След това прецедете и отстранете излишната вода.
  • Уверете се, че фурната е загрята на 180°C.
  • Междувременно разбийте яйцата с млякото в тиган.
  • След това добавете нарязаните червени чушки, сол и малко сирене.
  • Пригответе тази смес на слаб огън за 5 минути.
  • Отстранете от котлона и я поставете във фурната, така че горната част да завърши готвенето. Не оставяйте във фурната повече от 15 минути.

Класически броколи и пилешка салата

рецепта как да приготвите броколи с шунка

 

Знаем, салатите са голямо клише. Те също така са свързани със здравословното хранене и рядко се популяризират с месни комбинации, с изключение на пилешкото и пуешкото месо.

Следващата рецепта е свързана със смесването на колкото се може повече хранителни вещества в едно и също ястие, без да се променя вкусът, който само пилето може да осигури.

Съставки

  • 2 червени чушки (85 гр.).
  • 2 стръка лук (35 гр.).
  • 1 супена лъжица къри (25 гр.).
  • 2 чаши броколи (200 гр.).
  • 1 супена лъжица чесън на прах (25 гр.).
  • 1 голяма пилешка гърда (225 гр.).
  • 3 малки нарязани глави лук (75 гр.).

Приготовление

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да сварите броколите, да ги изцедите и след това да ги оставите настрани.
  • След това, задушете пилешките гърди със сол, зелени чушки, къри и чесън в тиган с малко растително масло, докато стане златисто кафяво.
  • В друг тиган изсипете нарязания лук с малко червен пипер. Важно е да подправяте добре зеленчуците (по този начин те изпускат изкусителните си аромати).
  • И накрая, препоръчваме да сервирате тази салата с добро вино.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fritts, J. R., Fort, C., Quinn Corr, A., Liang, Q., Alla, L., Cravener, T., … Keller, K. L. (2018). Herbs and spices increase liking and preference for vegetables among rural high school students. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2018.02.013
  • Broccoli, V., & Luoni, M. (2018). Recipes for Making Neurons using Combinatorial Forward Genetics. Cell Stem Cell. https://doi.org/10.1016/j.stem.2018.06.012
  • Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
  • Mahn, A., & Reyes, A. (2012). An overview of health-promoting compounds of broccoli (Brassica oleracea var. italica) and the effect of processing. Food Science and Technology International18(6), 503–514. https://doi.org/10.1177/1082013211433073
  • Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.