Как да разберете дали яйцата са развалени

· 09.03.2018
Сложете го в съд, пълен с вода: ако потъне бързо, значи е прясно, ако се спуска бавно и остане вертикално на дъното, ви съветваме да не рискувате

Как да разберете дали яйцата са развалени?

Тъй като температурите се повишават, храната се разваля по-бързо.

Ако искате да разберете дали яйцата, които имате в хладилника от известно време все още са подходящи за ядене, разгледайте тези съвети.

Яйцата заслужават специално внимание, защото ако ги ядете, когато са се развалили, може да се разболеете.

Затова е важно да се уверите, че са в подходящо състояние преди консумация.

Как може да разберете дали яйцата са развалени?

Има няколко начина да разберете дали едно яйце все още е годно за консумация или е най-добре да го изхвърлите. Например, ако го разтърсите и чуете жълтъка да се удря във вътрешността на черупката, все още е в добро състояние.

Ето някои други тестове.

Пуснете яйцето във вода

използвайте вода, за да разберете дали яйцата са развалени

Първото нещо, което можете да направите, за да разберете дали яйцата са развалени, е да поставите яйцето в съд, пълен с вода, идеално прозрачен, за да можете да видите резултата по-лесно.

Имайте предвид тези неща:

  • Ако яйцето бързо потъне и остане на дъното в хоризонтално положение, то все още е прясно.
  • Ако го видите да потъва бавно и да стои на дъното в диагонална или вертикална позиция, тогава яйцето не е добро за ядене.
  • Можете да го разгледате така: колкото по-голям е ъгъла, толкова по-старо е яйцето. Въпреки това то все още е подходящо за консумация.
  • Ако яйцето не потъне до дъното и вместо това плува в средата, това е знак, че се е развалило и не трябва да се яде.
  • Ако видите, че яйцето се носи на повърхността на водата, това означава, че то въобще не е подходящо.
  • Носенето му на повърхността се дължи на газовете, които органичният материал произвежда, когато се разлага. Както вече казахме, яйцето преминава линията, която означава, че не трябва да се яде.

Прочетете и: Защо трябва да ядете често яйца

Варене на яйцето

проверка дали яйцата са развалени

  • Ако сварите яйцето, нарежете го наполовина и ако жълтъкът е в центъра и има малко пространство, изпълнено с въздух, то все още е добро за ядене.
  • Но ако жълтъкът е по-близо до черупката и има повече въздух в нея, яйцето не е подходящо.

Счупете яйцата докато са сурови

Друг лесен начин да разберете дали яйцето е все още подходящо или не е като го счупите сурово върху чиния.

  • Ако видите, че яйцето не се разстила твърде много и жълтъкът остава непокътнат, тогава то е прясно.
  • От друга страна, ако видите, че белтъкът и жълтъкът покриват цялата чиния, а жълтъкът напълно се разстила, тогава трябва да приемете, че яйцето е развалено.

Препоръчваме ви да прочетете и: Колко яйца седмично можем да ядем?

Вижте срока на годност, за да определите дали яйцата са развалени

вижте срока на годност, за да определите дали яйцата са развалени

Нещо, което трябва да имате в предвид, е времето, когато кокошката снася яйцата. Това е известно като „седмица 0.“ От 3-та седмица яйцата не трябва да се продават.

Причината е, че срокът на годност на яйцата изтича в седмица 4, в зависимост от датата на етикета.

Оттогава нататък започват да губят органолептичните си свойства и трябва да се ядат предпазливо след седмица 6.

Някои препоръки за съхраняване на яйцата са да ги държите в оригиналната им опаковка и винаги на хладно и сухо място.

Те могат да останат в перфектно състояние до три седмици.

Ако готвите яйцата, оставете остатъците в хладилника, съхранени в херметически затворен съд. Те могат да се консумират до 3 или 4 дни, ако се съхраняват по този начин. Въпреки това, винаги е добра идея да проверявате неща като миризмата им и т.н.

Не забравяйте, че храната остава годна за консумация за по-малко време, когато е горещо навън. В този случай е най-добре да съхранявате яйцата само 2 дни.

  • Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Uribe, C., & Suárez, M. C. (2006). Salmonelosis no tifoidea y su transmisión a través de alimentos de origen aviar. Colombia Medica.
  • Fálder, Á. (2004). Enciclopedia de los Alimentos. Distribución y Consumo.
  • Sayar, R. (1988). Nutrientes del huevo, composición química, buenas prácticas.
  • Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2013). Las Enfermedades Transmitidas por los Alimentos: lo que Necesitan Saber los Consumidores. Servicio de Inocuidad e Inspección de Los Alimentos. https://doi.org/10.1016/j.optcom.2005.04.082