14 изненадващи домашни приложения на маслото

С него ще заглушите скърцащите врати, ще извадите по-лесно заседнал пръстен и ще съхраните сиренето за по-дълго
14 изненадващи домашни приложения на маслото

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Обикновено у дома използваме маслото само в кухнята за готвене. Най-вероятно не познавате приложението му в обикновените домакински задачи. Днес ще разкрием 14 изненадващи домашни приложения на маслото извън кухнята и някои трикове с него, които може би не познавате!

Премахване на водни петна от дървени повърхности

Премахване на петна с помощта на маслото

Влагата може да остави петна върху дървени повърхности. Обикновено купуваме скъпи продукти, за да ги премахнем. Много по-евтино решение е да поставите малко масло върху петното за една нощ и просто да почистете на сутринта. Така петното ще изчезне.

Разплитане на колиета

Възлите в колиетата обикновено са трудни за разплитане. Колкото по-дълги са, толкова по-лесно се получават възли, трудни за разплитане. За да улесните този досаден проблем, натрийте възлите на колието с малко масло. То ще разхлаби метала, ще го направи хлъзгав и лесен за разплитане.

Съхранение на лук

Съхранение на лук с помощта на маслото

Понякога се нуждаем само от половин лук. За да предотвратим покълване на другата половина или разваляне, намажете с малко масло тази част, която искате да запазите за по-нататък.

Излъскване на кожа

Кожените изделия се нуждаят от много грижи, за да може кожата да изглежда нова и чиста. Използвайте кърпа, за да втриете малко масло върху кожени изделия, като обувки колани, мебели и други. Идеален лак за кожата!

Предотвратяване на разливане на вода

Ползи от маслото

Когато е върху печката, понякога водата се разлива. За да се предотврати това,сложете малко парче масло във водата.

Премахване на петна от мастило върху пластмаса

Мастилените петна върху пластмасата може да бъдат много упорити. Решението се състои в прилагане на масло: омекотява петното, а солта помага то да се извлече. Преди да почистите мастилото – поставете масло върху пластмасовата повърхност, изложете предмета на слънчева светлина за един ден.

Прави бръсненето по-лесно

Лесно бръснене с помощта на маслото

Повечето хора бръснат някои части от тялото, за да имат по-гладка кожа, за да изглеждат по-добре. Кремовете за бръснене са скъпи и често предизвикат дразнене. Един евтин трик: сложете масло в зоната, която ще бръснете. Ще се справите по-бързо, а кожата ще стане гладка.

Премахване на дъвка от косата

Премахването на дъвка от косата може да бъде доста трудно. Понякога се налага да отидете до близкия фризьорски салон. За да решите този досаден проблем, просто нанесете достатъчно количество масло върху косата. Мазнината ще помогне да отстраните дъвката. Оставете да престои няколко минути, преди да я премахнете.

Отстраняване на заседнал пръстен с помощта на маслото

Премахване на пръстен с маслото

Подуването, топлината или други фактори могат да оставят пръстен, заседнал на пръста. Натъркайте масло около него – пръстенът ще се извади лесно.

Съхраняване на сирене

Сиренето е един от тези продукти, който има ограничен срок на годност. Оставено в хладилника, го излагаме на някои фактори, които могат да го развалят по-бързо. Поставете масло върху сиренето и съхранявайте в херметически затворен съд.

Заглушаване на скърцащи врати с помощта на маслото

С течение на времето,вратите започват да издават досаден звук всеки път, когато се отварят или затварят. Сложете масло върху пантите на вратата, за да се отървете от тези пискливи и досадни звуци.

Премахване на лепкави остатъци

Премахването на лепкави вещества от повърхности може да бъде трудно. Един добър трик е да разтриете масло върху тях, след което изплакнете с вода и сапун.

Рязане на лепкави храни

Много храни могат да бъдат лепкави поради съставките, които съдържат. За да направите нарязаните парчета гладки и равномерни, просто сложете масло върху ножа.

Вземане на хапчета по-лесно

За да изпийте по-лесно хапчето, сложете масло върху него и го изпийте с вода.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.