Как да запазите свежестта на авокадото

Ето няколко лесни и прости начина за съхраняване на авокадото. Не се нуждаете от много неща или средства, за да запазите свежестта му за 6 месеца.
Как да запазите свежестта на авокадото

Последна актуализация: 17 февруари, 2019

Знаете ли как можете да запазите свежестта на авокадото за по-дълго?

Ако няма да използвате цялото авокадо или искате да запазите част от него можете просто да намажете остатъка с лимонов сок или зехтин, за да предотвратите потъмняването му. 

Авокадото е една от храните с най-много приложения. Обичаме да го консумираме като част от вкусни рецепти, директно или под формата на пюре. Освен това авокадото е съставка на различни маски за лице и натурални лекове.

Единственият му недостатък, който може би вече сте забелязали е, че авокадото много бързо потъмнява. Бързо губи свежия си вид и потъмнява, което го прави непривлекателно за по-късна консумация.

Повечето хора знаят, че за да се възползват максимално от качествата на този плод трябва да го консумират целия, колкото се може по-бързо.

В следващите редове ще ви дадем няколко съвета как да запазите свежестта на авокадото за по-дълъг период от време.

Запазете свежестта на авокадото

Запазете свежестта на авокадото.
След като си купите авокадо е добре да го съхранявате в хартиена торба или вестник. Можете да пропуснете тази стъпка, но е полезно да знаете, че по този начин ще помогнете на плода да узрее по-бързо.

Без хартиената торба авокадото ще узрее за около 7 дена, което е чудесно, ако не сте предвидили да го приготвяте за консумация по-рано.

Ако искате плода да узрее по-бързо поставете ябълка или банан в хартиената торба и я оставете на стайна температура.

За да остане зелено авокадото, трябва да го поставите далеч от слънчева светлина и да не го съхранявате в хладилник. Забавянето на процеса на зреене може да доведе до презряване на плода и нагниването му.

  • Проверявайте авокадото всеки ден.
  • Нежно стиснете плода, за да прецените колко е узрял. Ако авокадото е узряло по кората му ще се появят леки вдлъбнатини при внимателно стискане.
  • Можете да държите авокадото на стайна температура в продължение на седмица, ако не е добре узряло.

Съхраняване на нарязано авокадо

С помощта на четка намажете откритата повърхност на плода със сок от лимон или лайм. Така ще забавите процеса на окисляване.

Ако нямате сок от лимон или лайм, можете да използвате портокалов сок, оцет или доматен сок. След това съберете двете половинки на плода заедно. Идеята е да ограничите максимално контакта на плода с въздуха. 

След това опаковайте авокадото с домакинско фолио.

Поставете плода в чиста кутия, запечатваща се найлонова торбичка или вакуумна торбичка. Целта е да избегнете контакта на плода с въздуха.

Охладете авокадото и го съхранявайте в хладилника няколко дена, докато узрее.

Съхранение на цяло узряло авокадо

Поставете авокадото в найлонова торбичка, изтеглете въздуха максимално и я завържете. Съхранявайте плода в хладилник, за да забавите зреенето.

Съхраняването на авокадото в хладилник ще запази свежестта му за по-дълго. Така ще предотвратите нагниването и развалянето на плода.

Ако авокадото стане прекалено меко или кората му е вдлъбната, то е негодно за консумация.

Съхраняване на узряло авокадо без семка

Извадете семката, за да запазите свежестта на авокадото

Ако сте извадили семката на авокадото трябва да покриете откритите му части с лимонов сок.  Можете да използвате сока и от друг цитрусов плод, както и зехтин за целта.

Въпреки че зехтинът не забавя процеса на окисляване, той запечатва повърхността на плода и го предпазва от контакт с въздуха.

  • Обвийте плода в домакинско фолио или го поставете в найлонова торбичка.
  • Ако сте използвали зехтин вместо сок от цитрусови плодове е по-добре да използвате домакинско фолио, защото така ще запечатате плода по-добре.
  • И накрая поставете плода в хладилника.

Съхраняване на нарязано узряло авокадо със семката

Оставете семката на авокадото в тази част от плода, която няма да използвате.  Така ще забавите окисляването му. Обвийте авокадото в домакинско фолио.

Съхранявайте авокадото в хладилник и периодично го проверявайте. Обикновено узрялото авокадо, съхранявано по този начин, трае два-три дена преди да презрее.

Замразяване на авокадото

гуакамоле

За да направите това трябва да отрежете авокадото наполовина с много остър нож.  Отрежете авокадото по дължина и разделете двете половинки, извадете семката и обелете плода.

Отделете сърцевината на плода с лъжица или с пръсти, ако авокадото е добре узряло. Направете плода на пюре или го намачкайте, преди да го сложите в хладилника.  

Ако го замразите цяло или на парчета авокадото ще промени вида, текстурата, вкуса и качеството си.

  • Добавете една супена лъжица лимонов сок и изсипете останалия плод в блендера.
  • Разбъркайте докато получите хомогенна смес.
  • Изсипете пюрето в чист съд и го поставете във фризера.

По този начин ще запазите пюрето за шест месеца. Този начин за съхранение е страхотен, ако използвате плода в смутита или сосове.

Споделихме с вас лесни начини за съхраняване свежестта на авокадото. Не се нуждаете от много неща или средства, за да използвате този плод в различни рецепти, а вече знаете как да го съхранявате  6 месеца.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.