Какво се случва, ако консумирате твърде много витамин D?

Обикновено с храната и слънчевата светлина си набавяме нужното количество, но вижте какви са симптомите при прекомерен прием
Какво се случва, ако консумирате твърде много витамин D?

Написано от Ivan Aranaga Amengual

Последна актуализация: 26 август, 2022

Консумирането на витамини е от съществено значение, за да сте здрави, енергични, активни и изпълнени с живот. Може обаче да не сте наясно, че дори тези добавки трябва да се консумират само в определени количества, тъй като приемът на твърде много витамини като витамин D може да е вредно.

Когато започнете да приемате витамини, е необходимо да проверите колко са ви необходими и каква е установената дневна граница, която можете да приемете. Не трябва просто да отидете в аптеката, да купите флакон с лекарства и да ги вземате без предварителна консултация или съвет.

Запомнете: много храни и напитки съдържат количеството витамини, от които се нуждаете през деня. По този начин, приемането на добавка не винаги има смисъл и може да бъде вредно за вашето здраве.

В края на краищата всички прекалявания са вредни.

Витамин D се образува от синтезата на холестерола благодарение на лъчите на слънцето. Някои хора получават достатъчно слънчева светлина и се хранят по такъв начин, че това им позволява да имат пълни резерви.

Други обаче се нуждаят от добавки на витамини, за да допълнят ниската консумация на това хранително вещество. Грешката обаче е, че го приемат без лекарско предписание и в свободна доза.

В даден момент това може да причини отравяне. Днес ще разгледаме какво точно се случва, ако приемате твърде много витамин D.

Какво се случва при прием на твърде много витамин D?

натравяне с витамин D

Витамин D не се разтваря във вода, което затруднява тялото да го отделя. Следователно, той се натрупва. Това хранително вещество функционира като стероиден хормон и се открива циркулиращ в клетките.

Когато има излишък в тялото, местата, в които може да се съдържа витамина като протеинови рецептори и носители  се запълват и не могат да се свържат успешно с него.

От момента, в който съединението се освободи в тялото, той започва да увеличава усвояването на калций в червата. Това причинява хиперкалцемия. Други засегнати места са меките органи като белите дробове, бъбреците и сърцето.

Някои леки състояния, които може да възникнат са:

 • Гадене и повръщане
 • Запек
 • Мускулна умора и болка в костите
 • Тревожност и депресия
 • Объркване

Препоръчваният дневен прием на витамин D трябва да бъде по-малък от 4000 IU. Въпреки това, вероятността от отравяне с витамин D, като се поглъща твърде много чрез храна или слънчева светлина, е минимална.

За да настъпи отравяне, пациентът трябва да има ниво над 150 нг.мл. (375 нмол./л.), съдържание в кръвта.

За щастие, почти всички случаи на токсичност са обратими. Плюс това, много малко причиняват калцификация на артериите или бъбречна недостатъчност.

Симптоми на отравяне

коремна болка при прием на твърде много витамин D

Понякога токсичността на витамин D не проявява симптоми. Въпреки това, в някои случаи са налице някои от следните състояния:

Стъпки за премахване на токсичността на витамин D

витамин D
 • Най-напред трябва да направите медицинска консултация. При нея личният лекар ще предпише необходимите тестове за откриване на нивата на веществото в кръвта. Важно е да не ходите в лаборатория, без най-напред да сте се консултирали с лекар.
 • Ако имате необичайно високи нива, елиминирайте добавките с витамин D. Дори когато се консумират 10 000 IU на ден, рискът от токсичност е нисък. Въпреки това по-добре е приемът да се запази под 4000. В случая на деца и възрастни хора, достатъчни са 700 IU дневно.
 • Трябва да сте наясно колко витамин D консумирате на ден. Ако сте изложени достатъчно на слънчевите лъчи, не е необходимо да вземете добавка. Обикновено тази добавка е за хора, които живеят на места, където няма слънчева светлина.
 • Изчислете приема на храна. Рибата, бобовите растения, обогатеното мляко или портокаловият сок могат да осигурят между 600 и 1000 IU на порция. Това плюс излагането на слънце, е достатъчно за вашето тяло.
 • Също така е необходимо да намалите консумацията на добавки или храни, богати на калций.
 • Междувременно увеличете приема на продукти, съдържащи натрий както и течности.

Трябва да се отбележи, че излишъкът от витамин D може да отнеме месеци и дори години, за да се прояви, така че става трудно да се открие заболяването. Трябва да се научите да различавате симптомите от други заболявания и да сте подготвени за всяка промяна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mondul AM., Weinstein SJ., Layne TM., Albanes D., Vitamin D and cancer risk and mortality: state of the science, gaps and challenges. Epidemiol Rev, 2017. 39 (1): 28-48.
 • Marcinowska Suchowierska E., Kupisz Urbanska M., Lukaszkiewicz J., Pludowski P., Jones G., Vitamin D toxicity a clinical perspective. Front Endocrinol, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.