Кожата и здравето ви

Ако ви сърби навсякъде, това може да се дължи на различни причини като проблеми с бъбреците, чернодробна недостатъчност, нарушено функциониране на щитовидната жлеза, диабет и т.н.
Кожата и здравето ви

Последна актуализация: 13 декември, 2018

Н ай-важна та защитна бариера, предпазваща ви от атаките на външния свят, е кожата смятана за най-големият орган в тялото. Можете да помогнете на кожата и здравето си като се научите да се грижите за тях и да разчитате знаците, показващи ви, че може би в организма ви се случва нещо нередно. Прочетете следващите редове и научете кои са предупредителните сигнали на кожата, показващи че здравето ви е изложено на риск.

Кожата и здравето ви

Кожата може да ви покаже много неща. Суха та и изтощена кожа може да бъде сигнал за недостатъчна хидратация или неправилно хранене. Ако не пиете достатъчно вода, както и ако не приемате необходимите ви хранителни вещества, кожата ви няма да бъде в най-доброто си състояние.

Освен лесните за решаване проблеми като липсата на необходимото количество вода, кожата може да ви насочи към други заболявания или проблеми със здравето. Много бледата кожа може да е признак на анемия. Ако ви сърби навсякъде, това може да се дължи на различни причини като проблеми с бъбреците, чернодробна недостатъчност, нарушено функциониране на щитовидната жлеза, диабет и т.н. Ако сте използвали крем или лекарства, те биха могли да предизвикат такъв тип реакция. Хранителните алергии също могат да причинят сърбеж.

Други сигнали
Кожата и здравето ви

Много суха та кожа , която е нетипична за вас, може да показва нарушения във функционирането на щитовидната жлеза, по-специално хипотиреоидизъм. От друга страна ако кожата ви е потна, това може да се дължи на хипертиреоидизъм.

Ако кожата ви се зачервява без причина това може да означава, че имате розацея или лупус – заболяване, което се характеризира със зачервяване на кожата във формата на крила на пеперуда. Ако кожата ви почернява, но не в резултат от излагането на слънце, това може да се дължи на излишък на желязо или да е причинено от болестта на Адисон.

Синкавата кожа може да означава цианоза – липса на кислород в кръвта. Това може да се дължи на белодробни или сърдечни проблеми или на нарушено оросяване на долните крайници, ако пръстите на краката ви посиняват. Жълтеникавият цвят на кожата може да се дължи на нарушено функциониране на черния дроб – например на хепатит.

Когато лекарят ви изпише определени лекарства е много важно да се информирате за възможните странични ефекти. В повечето листовки на лекарствата са описани възможните странични ефекти. Които могат да се появят или да не се появят, тъй като всеки организъм е различен и реагира по различен начин на едни и същи лекарства.

След като се уверите, че промените в кожата ви не се дължат на страничните ефекти от някои лекарства, е най-добре да посетите лекар. Важно е, първо да отидете на дерматолог. Който ще прецени дали става въпрос за кожен проблем. Или е необходимо да бъдете прегледани от друг лекар, ако проблемите ви не касаят кожата.

Запомнете
зачервяването на кожата може да е признак на редица здравословни проблеми

Информацията в тази статия не трябва да ви плаши. Не забравяйте, че нито едно заболяване не се проявява само с един симптом. Мислете спокойно и анализирайте дали оцветяването или другите промени в кожата ви не са породени от приема на лекарства. Или не се дължат на някакъв малък проблем.

Ако промените в кожата ви са чести, без видима причина и имате и други оплаквания трябва да посетите специалист. Поставянето на диагноза и навременното лечение винаги са най-добрият вариант.

Кожата ви е източник на ценна информация . Не спирайте да й обръщате нужното внимание. Не забравяйте, че най-добрият начин да се погрижите за нея е като се храните здравословно. Подходящата ежедневна хидратация ви позволява да се радвате на сияйна кожа. Не трябва да пропускате и използването на подхранващи кремове, които правят кожата ви по-здрава и красива.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.