Трикове за подобряване на паметта

Отделете време за кръстословици и контролирайте силата на звука в слушалките си
Трикове за подобряване на паметта
Mario Benedetti Arzuza

Написано и проверено от лекар Mario Benedetti Arzuza.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Паметта е една от най-комплексните и важни функции на човешкия мозък. Обикновено с напредване на възрастта тя отслабва, особено ако не полагаме грижи за запазването й.
По-долу ще предложим няколко интересни трика за съхранение и подобряване на паметта.

Похапвайте шоколад за подобряване на паметта

Редица изследвания твърдят, че шоколадът може ефективно да подобри когнитивните функции, особено ако е натурален. Причината за това се крие във факта, че какаото е богат източник на флавоноиди. Те носят редица ползи за здравето, особено що се отнася до подобряване на паметта, намаляване на кръвното налягане, а също така като превенция срещу диабет.

Слушайте музика, докато спите

Музика за подобряване на паметта

Според изследвания, направени в Германия, при слушането на мелодични звуци засилва мозъчните вълни, а оттам и силата на вашата памет като цяло.

Контролирайте силата на звука в слушалките си

Високите нива на шум могат не само да увредят слуха ви, но и да доведат до глухота. Успоредно с това въздействат и върху паметта. При експерименти с плъхове е установено, че прекомерният шум може да окаже влияние върху клетките, отговорни за две от когнитивните функции на мозъка. Само два часа излагане на интензивен звук (с честота между 95 и 97 децибела) са достатъчни, за да причинят поражения на клетъчно ниво.

Освободете се от коремните мазнини

Елиминиране на коремните мазнини за подобряване на паметта

Освен че е важно да поддържате добра фигура, здраво сърце и кръвоносна система, вашето тегло също е от значение за паметта.
Редица изследвания в тази насока са установили, че протеинът, отговарящ за обмяната на мастната тъкан, е отговорен и за протичането на някои функции, свързани с процесите на контрола на паметта и възможността за заучаване.

Между черния дроб и мозъка съществува връзка на молекулярно ниво. Конкретните молекули, отговарящи за това, се наричат ППАР (пероксизом пролифератор – активиран рецептор). Когато тялото ви ускорява метаболизма, в частност в областта на коремните мазнини, се преустановява потискането на протеина, отговорен за функциите на паметта. Поради тази причина е важно да се контролират излишните килограми в областта на корема. Резултатът: мозъчният ППАР ще бъде концентриран единствено в областта на мозъка и това ще предотврати евентуални проблеми с паметта.

Отделете време за кръстословици

Кръстословици, ребуси, игри на думи. Тези занимания винаги са били препоръчвани с цел подобряване на паметта или поне с цел забавяне на загубата й. От изключителна важност е да поддържате мисълта си заета. Да не се фокусирате върху проблеми, които могат да въздействат негативно върху вашето здраве. Когато тренирате мозъка си, вие му помагате да стане по-силен и подобрявате функционалността му. Един от най-обикновените начини за това е просто да прекарате няколко часа от деня си в опознаване на нови думи. Решавайте кръстословици и всякакви други игрови занимания, които биха накарали вашата памет да работи по-прецизно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cox, R., Hofman, W. F., & Talamini, L. M. (2012). Involvement of spindles in memory consolidation is slow wave sleep-specific. Learning & Memory19(7), 264-267.
  • Marshall, L., Mölle, M., Hallschmid, M., & Born, J. (2004). Transcranial direct current stimulation during sleep improves declarative memory. Journal of Neuroscience24(44), 9985-9992.
  • Heyward, F. D., Gilliam, D., Coleman, M. A., Gavin, C. F., Wang, J., Kaas, G., Trieu, R., Lewis, J., Moulden, J. Sweatt, J. D. (2016). Obesity Weighs down Memory through a Mechanism Involving the Neuroepigenetic Dysregulation of Sirt1. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience36(4), 1324-35.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.