10 рецепти за закуска, които ще ви помогнат да влезете във форма
Ние всички знаем, че да изглеждате страхотно ще бъде лесно, ако се храните полезно, което е много по-важно от всякаква естетическа мотивация; въпреки това с тези вкусни рецепти за закуска ще можете да поддържате здравословен начин на живот, като същевременно се приготвяте да изглеждате чудесно във великолепния бански костюм, който сте купили за лятната ваканция.
Преди да започнем, не забравяйте, че винаги е добре да добавите други сутрешни упражнения към тези здравословни и рецепти за закуска, за да отслабнете. Ако основната ви цел е да изглеждате по-добре, предлагаме също да се упражнявате. Няма значение дали сте големи спортисти или не разполагате с много свободно време, има и други възможности като приятната ежедневна разходка.
По-долу ще ви представим няколко рецепти, за да влезете във форма, които освен това много вкусни.
Най-добрите рецепти за закуска
1. Омлет с козе сирене и билки
Съставки:
- 3 бити яйца
- 1 супена лъжица (15 гр.) билки
- 1 супена лъжица (15 гр.) обезсолено масло
- 50 гр. козе сирене
Приготовление
- Смесете заедно всички съставки освен маслото и козето сирене.
- Загрейте маслото в тиган и когато се разтопи, добавете сместа.
- Изчакайте да се образува омлет, след това сложете козето сирене отгоре и сгънете омлета наполовина.
- Гответе още една минута, докато сиренето се стопи.
- Добър апетит!
Вижте още: 8 полезни билки, които ще помогнат да отслабнете здравословно
2. Вафла с яйце и зеленчуци
Съставки:
- 2 бити яйца
- 100 гр. броколи, нарязани на малки парченца
- 1 малък домат нарязан на кубчета
- Сол и пипер на вкус
- 1 супена лъжица (15 гр.) разтопено обезсолено масло
Приготовление
- Смесете всички съставки и изсипете сместа в машина за вафли.
- Изчакайте няколко минути, докато се приготви вафлата.
3. Веганско кисело мляко и банан
Съставки:
- 1 банан
- 1/2 стъкло (125 мл.) бадемово мляко
- 20 гр. семена от чиа
- 20 гр. ядки от кашу
- Щипка канела
- Стевия на вкус (по избор)
Приготовление
- Потопете семената чиа в продължение на двадесет минути в четири супени лъжици бадемово мляко.
- Потопете ядките кашу във вода.
- Изсипете и двете в кухненски робот.
- Разбийте, докато сместа получи желаната консистенция.
4. Смути от авокадо
Съставки
- 1 торбичка зелен чай
- 100 мл. гореща вода
- 1/2 авокадо
- 125 мл. гръцко кисело мляко
- 10 гр. стевия
- 300 мл. бадемово мляко
Приготовление
- Сложете торбичката зелен чай в горещата вода за три минути.
- Обелете и нарежете авокадото.
- Сложете всички съставки в блендер.
- Смесете, докато получите хомогенна смес.
- Сервирайте.
5. Палачинки с банан
Съставки
- Три зрели намачкани банана
- 100 гр. масло
- 1 супена лъжица мед
Приготовление
- Направете смес за палачинки с намачканите банани.
- След като е готова, изпържете палачинките в масло една по една, за около две минути.
- Сервирайте с мед.
6. Домашни зърнени барове
Съставки
- Спрей олио за готвене
- 250 мл. гладко фъстъчено масло
- 80 мл. мед
- 2 чаши (400 гр.) оризови зърнени продукти
- 1/2 чаша (50 гр.) овесени ядки
- 25 гр. стафиди и горски плодове
Приготовление
- Смесете и загрейте меда и фъстъченото масло, докато се образува гладка паста.
- Добавете останалите съставки с изключение на маслото.
- Вземете лист хартия за печене и госложете в тавата за печене. Намажете с маслото.
- Поставете сместа в тавата за печене и разстелете по цялата повърхност с двете си ръце.
- Поставете я в хладилник за един час.
- Извадете, нарежете на парчета, и се наслаждавайте!
Прочетете и това: Сушените плодове укрепват костите и се справят с умората
7. Смути от папая и ананас
Съставки:
- 1 чаша (225 гр.) парчета ананас
- 1/2 чаша (120 гр.) парчета папая
- 1/2 чаша (125 мл.) кубчета лед
- 60 мл. мед
Приготовление
Изсипете всички съставки в блендер и смесете, докато получите хомогенна смес.
Сервирайте веднага.
8. Салата от спанак, козе сирене и бекон
Съставки:
- 225 гр. пържен бекон, нарязан на парчета
- 300 гр. спанак (измит)
- 60 гр. козе сирене
- 1 чаша (200 гр.) орехи
- Сол и пипер на вкус
Приготовление
- Поставете всички съставки в купа.
- Разбъркайте.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
9. Панела сирене на скара с риган
Съставки
- 250 гр. панела сирене
- 1 малък домат, нарязан на парчета
- Риган на вкус
Приготовление
- Покрийте сиренето с риган и доматени резени и изпечете на скара на средна температура.
- Печете за около пет минути за всяка страна.
- Отстранете от котлона и сервирайте.
10. Нарязан банан с кисело мляко
Съставки:
- 250 гр. кисело мляко
- 1 нарязан банан
Приготовление
- Поставете резените банани върху чиния.
- Изсипете киселото мляко върху банана.
Насладете се на тези вкусни рецепти!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Timlin M, Pereira M. (2007); Breakfast frequency and quality in the etiology of adult obesity and chronic diseases; Nutrition Reviews, 65: 268-281.
- Ortega RM, Redondo MR, Lopez-Sobaler AM, Quintas ME, Zamora MJ, Andres P, Encinas-Sotillos A, (1996) Associations between obesity, breakfast-time food habits and intake of energy and nutrients in a group of elderly Madrid residents. J Am Coll Nutr.
- Cho S, Dietrich M, Brown C, Clark C, Block G (2013); The effect of breakfast type on total daily energy intake and body mass index: results from the third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III).
- Sepe L, Argüello A. Recent advances in dairy goat products. Asian-Australas J Anim Sci. 2019;32(8):1306–1320. doi:10.5713/ajas.19.0487
- Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
- Mäkinen, O. E., Wanhalinna, V., Zannini, E., & Arendt, E. K. (2016). Foods for Special Dietary Needs: Non-dairy Plant-based Milk Substitutes and Fermented Dairy-type Products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56(3), 339–349. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.761950
- Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738–750. doi:10.1080/10408398.2011.556759
- Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016, September 1). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033
- Fernandez MA, Marette A. Potential Health Benefits of Combining Yogurt and Fruits Based on Their Probiotic and Prebiotic Properties. Adv Nutr. 2017;8(1):155S–164S. Published 2017 Jan 17. doi:10.3945/an.115.011114